Annons
Det är en enorm investering, både ekonomiskt, arbets- och känslomässigt. Men hur gör man? Skräckexemplen i teves Fuskbyggarna kan onekligen få vem som helst att tveka inför projektet.
Det är en enorm investering, både ekonomiskt, arbets- och känslomässigt. Men hur gör man? Skräckexemplen i teves Fuskbyggarna kan onekligen få vem som helst att tveka inför projektet. Foto: Christian Pool

Drömmen om ett nytt hus - så blir den verklighet

Bygga nytt

Att någon gång få bo i ett alldeles nytt hus är en dröm som delas av många. Att dessutom själv vara med och bestämma hur denna bostadsdröm ska utformas är kanske en chans man bara får en gång i livet.

Annons
Här har vi gjort ett försök att strukturera och bena ut alla begrepp, men givetvis kan en artikel aldrig ge heltäckande information, men lite klokare hoppas vi att du blir!

Vilket är just mitt drömhus?

Om du har en tomt är den första frågan man ska ställa sig är givetvis vilken typ av hus man. Titta i kataloger och på webben och ta promenader i grannskapet, kanske finns där redan ett hus som påminner om ert drömhus? Tveka inte att ringa på, de flesta husägare blir bara smickrade att få höra att deras hus är fint! Leta också upp eventuella visningshus i er närhet. Låt den här processen ta tid och se till att alla i hushåller får chans att tycka till om hur deras drömhus skulle se ut. Kanske hittar ni det i en katalog, kanske tar ni en arkitekt till hjälp eller så börjar ni skissa helt själva. Prata också ihop er ordentligt innan ni ta kontakt med husleverantör eller arkitekt så att er dröm verkligen är gemensam.

Välj rätt entreprenad

En annan fråga att ta ställning till i tidigt skede är hur mycket du vill göra själv, det vill säga vilken typ av entreprenad du ska välja. Ekonomi är en faktor som spelar in för beslutet, graden av händighet ett annat liksom typen av hus du ska bygga. I första hand ska du välja en särskild typ av småhusentreprenad, ABS09, ett standardavtal framtaget av byggindustrierna i samarbete med Konsumentverket. Här får du bäst konsumentskydd. Andra typer av entreprenad är så kallad huvudentreprenad, ofta kallat "nyckelfärdigt" eller "stomrest". Du kan även välja delad entreprenad eller generalentreprenad, där arbetsinsatserna fördelas mellan husfabrikant och köpare. Utförandeentreprenad innebär att du själv ordnar bygglov, ritningar, arbetshandlingar och besiktning..Detta ger dig större frihet både när det gäller detaljer samt att skriva separata avtal med enskilda hantverkare, men innebär också betydligt större eget ansvar. Det är alltid entreprenören som är ansvarig för att åtgärda eventuella fel som upptäcks vid slutbesiktning. De allra flesta som köper ett kataloghus väljer totalentreprenad.

Personlighet kostar

Har ditt val fallit på ett prefabricerat kataloghus från en hustillverkare är ofta planlösningen redan bestämd, men givetvis kan man ha synpunkter och göra ändringar till viss del. Räkna med att alla ändringar från ursprungsritningen har ett pris. De flesta prefabricerade hus kommer i moduler som monteras ihop av husföretaget på plats och står inflyttningsklara efter ungefär 16 veckor. Att modulerna är färdigbyggda under tak är en fördel för att undvika fuktproblem. Vissa hustyper går också att beställa som lösvirke, med ritningar och materialet levererat direkt till din tomt. För dig som är händig, har gott om tid och kontakter är detta en billigare, men mer tidskrävande lösning.

Goda råd på Boverket

Fler goda råd och bra hjälp inför husbygget hittar du på Boverkets specialsajt www.mittbygge.se Här finns förutom mängder av fakta runt lagar och regler, flera användbara checklistor för att välja hustyp och planlösning samt en film där du kan följa ett bygge från grund till färdigställande.

Fler användbara sajter:

Boverket, www.boverket.se

Energimyndigheten, www.energimyndigheten.se

Konsumenterna vägledning om bank och försäkring, http://bankforsakring.konsumenternas.se

Konsumenternas elrådgivingsbyrå, www.elradgivningsbyran.se

Annons

Konsumentverket, www.konsumentverket.se

Sveriges försäkringsförbund, www.forsakringsforbundet.com

Villaägarna, http://www.villaagarna.se/

Kontrollera villkoren noga!

Varje år byggs cirka 7 000 småhus i Sverige, 80 procent av dessa av dem av något husföretag. Vad som därför är förvånande är att samtliga av landets 15 största husföretag enligt Konsumentverket använder sig av oskäliga avtalsvillkor.

- Så gott som alla strider dessutom mot tvingande lagstiftning, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och KO.

Ett av de vanligast förekommande villkoren är att det är försäkringsbolaget som ordnar byggfelsförsäkringen som ska utse besiktningsman. Men Marknadsdomstolen förbjuder just detta.

- Det är oklart om husföretagen är okunniga gällande rättsläge eller om de helt enkelt struntar i det. Men lika fullt är det mycket allvarligt, säger Gunnar Larsson som förväntar sig en skärpning från husföretagen.

Källa: Konsumentverket

21. februari 2011
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Vi har gjort om allt!

Bygga nytt En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när de såg gamla bilder!

Jag & huset - Adam Alsing

Bygga nytt Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Bygga nytt Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

Krönika: Gott förhandlingsläge

Bygga nytt Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

Om villan får rösta!

Bygga nytt Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post i[email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons