Drömmen om ett nytt hus – så blir den verklighet

Att någon gång få bo i ett alldeles nytt hus är en dröm som delas av många. Att dessutom själv vara med och bestämma hur denna bostadsdröm ska utformas är kanske en chans man bara får en gång i livet.


<!– –>Här har vi gjort ett försök att strukturera och bena ut alla begrepp, men givetvis kan en artikel aldrig ge heltäckande information, men lite klokare hoppas vi att du blir!

Vilket är just mitt drömhus?

Om du har en tomt är den första frågan man ska ställa sig är givetvis vilken typ av hus man. Titta i kataloger och på webben och ta promenader i grannskapet, kanske finns där redan ett hus som påminner om ert drömhus? Tveka inte att ringa på, de flesta husägare blir bara smickrade att få höra att deras hus är fint! Leta också upp eventuella visningshus i er närhet. Låt den här processen ta tid och se till att alla i hushåller får chans att tycka till om hur deras drömhus skulle se ut. Kanske hittar ni det i en katalog, kanske tar ni en arkitekt till hjälp eller så börjar ni skissa helt själva. Prata också ihop er ordentligt innan ni ta kontakt med husleverantör eller arkitekt så att er dröm verkligen är gemensam.

Välj rätt entreprenad

En annan fråga att ta ställning till i tidigt skede är hur mycket du vill göra själv, det vill säga vilken typ av entreprenad du ska välja. Ekonomi är en faktor som spelar in för beslutet, graden av händighet ett annat liksom typen av hus du ska bygga. I första hand ska du välja en särskild typ av småhusentreprenad, ABS09, ett standardavtal framtaget av byggindustrierna i samarbete med Konsumentverket. Här får du bäst konsumentskydd. Andra typer av entreprenad är så kallad huvudentreprenad, ofta kallat ”nyckelfärdigt” eller ”stomrest”. Du kan även välja delad entreprenad eller generalentreprenad, där arbetsinsatserna fördelas mellan husfabrikant och köpare. Utförandeentreprenad innebär att du själv ordnar bygglov, ritningar, arbetshandlingar och besiktning..Detta ger dig större frihet både när det gäller detaljer samt att skriva separata avtal med enskilda hantverkare, men innebär också betydligt större eget ansvar. Det är alltid entreprenören som är ansvarig för att åtgärda eventuella fel som upptäcks vid slutbesiktning. De allra flesta som köper ett kataloghus väljer totalentreprenad.

Personlighet kostar

Har ditt val fallit på ett prefabricerat kataloghus från en hustillverkare är ofta planlösningen redan bestämd, men givetvis kan man ha synpunkter och göra ändringar till viss del. Räkna med att alla ändringar från ursprungsritningen har ett pris. De flesta prefabricerade hus kommer i moduler som monteras ihop av husföretaget på plats och står inflyttningsklara efter ungefär 16 veckor. Att modulerna är färdigbyggda under tak är en fördel för att undvika fuktproblem. Vissa hustyper går också att beställa som lösvirke, med ritningar och materialet levererat direkt till din tomt. För dig som är händig, har gott om tid och kontakter är detta en billigare, men mer tidskrävande lösning.

Goda råd på Boverket

Fler goda råd och bra hjälp inför husbygget hittar du på Boverkets specialsajt www.mittbygge.se Här finns förutom mängder av fakta runt lagar och regler, flera användbara checklistor för att välja hustyp och planlösning samt en film där du kan följa ett bygge från grund till färdigställande.

Fler användbara sajter:

Boverket, www.boverket.se

Energimyndigheten, www.energimyndigheten.se

Konsumenterna vägledning om bank och försäkring, https://bankforsakring.konsumenternas.se

Konsumenternas elrådgivingsbyrå, www.elradgivningsbyran.se

Konsumentverket, www.konsumentverket.se

Sveriges försäkringsförbund, www.forsakringsforbundet.com

Villaägarna, https://www.villaagarna.se/

Kontrollera villkoren noga!

Varje år byggs cirka 7 000 småhus i Sverige, 80 procent av dessa av dem av något husföretag. Vad som därför är förvånande är att samtliga av landets 15 största husföretag enligt Konsumentverket använder sig av oskäliga avtalsvillkor.

– Så gott som alla strider dessutom mot tvingande lagstiftning, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket och KO.

Ett av de vanligast förekommande villkoren är att det är försäkringsbolaget som ordnar byggfelsförsäkringen som ska utse besiktningsman. Men Marknadsdomstolen förbjuder just detta.

– Det är oklart om husföretagen är okunniga gällande rättsläge eller om de helt enkelt struntar i det. Men lika fullt är det mycket allvarligt, säger Gunnar Larsson som förväntar sig en skärpning från husföretagen.

Källa: Konsumentverket

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar