Drömaltaner

Bygga nytt

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana in och inspireras av tre drömaltaner!

Inspireras av tre drömaltaner.
En plats i solen.
Detta är vad vi alla drömmer om hela vinterhalvåret. Välkommen varma sol! Solstol Gulled, väska och handdukar från inreda.com.

En plats i solen

I en hörna av trädgården byggdes en altan som fylls av värme och sol på morgonen. Tack vare det vinklade planket som ramar in altanen blir det en plats som samlar värme och skyddar från vind och insyn. Här samlas man mer än gärna för att grilla om kvällarna. Planket är ungefär två meter högt och gör det hela till en privat och avskild hörna. För att ljusa upp det hela målades planket i vitt. 

Med många olika krukor med blommor på altanen, både stående på golvet och hängandes på väggen blir platsen inte så strikt utan mer levande. Det ger också ett vackert blickfång när man kommer på gatan.

Bästa tipsen!

Utnyttja ytorna. Kanske har du en oanvänd plats i trädgården. Utnyttja den till en härlig uteplats istället.

Skapa ett vind- och insynsskydd. Rama in uteplatsen så har du hux flux en hemlig plats att gömma dig på. Dessutom blir det varmt och skönt här tack vare vindskyddet.

Skugga. Sol må vara härligt men det kan faktiskt bli för varmt. Har du inget naturligt solskydd så se till att ha ett parasoll att förflytta efter önskemål och behov.

Glöm inte att kolla med berörda grannar och kommunen innan du bygger ett högt plank.

Ett grönt rum


Dukat för trefika.
Bullarna är i ugnen – kaffet fräser från espressobryggaren och alla är snart på plats. Trämöblerna kommer från Ikea, köpta för många år sedan. Sittkuddar, duk och porslin från Rice.

I nära anslutning till kök och matsal finns den här vackra stenaltanen. Stenen har sin egen historia och kommer ursprungligen från SEB:s gamla takterass inne i Stockholm.

Granitstenen håller värmen långt in på nätterna, den är skön att gå barfota på och altanen känns rofylld tack vare omkringväxande buskar och blommor. Det är nästan som ett grönt rum.

Altanen är lagd enligt konstens alla regler. Det är två olika granitstenar, en med lite rött i och en med en gråare nyans. De stora blocken är rejält stora, 52x77 centimeter och är ungefär 12 centimeter tjocka. Tunga alltså! De mindre har måtten 17x34 centimeter.

Underhållet är minimalt. Lite rensning varje sommar och sen fyller man på med stenmjöl i skarvarna.

Runt om terrassen är blommor och buskar planterade – växtligheten trivs i det här läget eftersom stenen håller värmen och det är mycket vindskyddat. Långt in på hösten blommar klätterrosen New Dawn. När blomstringen är som värst vilar den tryggt på spaljén som ramar in terrassen och verkligen skapar en rumskänsla ute.

   

Bästa tipsen!

Leta efter gamla stenar, det finns att få tag på – man måste bara vara envis och tålmodig. Då behöver det inte bli så dyrt. Hör också med hantverkaren – de har ofta bra kontakter.

Skapa ett rum. Rama in uteplatsen med växter. Buskar och blommor som klänger och blomstrar - gärna så länge det går på säsongen.

Närhet till köket. Bygg altanen med en dörr till köket. Då blir det inte så mycket spring när det är dags för fest och middag.

Altan för lek och fest!


Full fart på altanen.
Nej, det här är inte enbart för fikastunden. Här åker familjens barn och kompisar skateboard, kör bilar och om kvällen kan det rent av bli fotbollsmatch.

Det här är absolut en av de största altanerna, i alla fall här i kvarteret! 104 kvadratmeter trä runt om huset ger rejäla ytor att vara på från tidig vår till sen höst. Fördelen är att altanen är förlagd fritt från marken så fukten stannar därnere och träet är oftast torrt. Läget är fint mot syd och här lyser också solen från tidig morgon till sen kväll. Långsidan har sol från morgon till sen eftermiddag. Baksidan har sol från lunch. Altanen är ett bra sätt att utnyttja ytorna runt huset eftersom huset ligger på en sluttningstomt. Även vintertid kan man värma sig längs husväggen.


Favoritplatsen är nästan alltid trappan. Här sitter vi och har morgonfika hela sommaren säger Carolina.

Bästa tipsen!

Lägg altanen i vinkel runt huset, så kan du njuta av solen extra länge på dagen eller söka vindskydd om så behövs.

Höj altanen fritt från marken så blir det mer av ett extrarum som är befriat från dagg och fukt under tidig vår och höst. Obs! Kolla vad bygglovet i just din kommun säger ifråga om höjd ovan mark.

Bygg ett staket runt om som ramar in och skiljer av. Det här staketet matchar huvudentrén.

Foto: Cecilia Nordstrand

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2007
 
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.