Annons

Drömaltaner

Bygga nytt

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana in och inspireras av tre drömaltaner!

Annons

Inspireras av tre drömaltaner.
En plats i solen.
Detta är vad vi alla drömmer om hela vinterhalvåret. Välkommen varma sol! Solstol Gulled, väska och handdukar från inreda.com.

En plats i solen

I en hörna av trädgården byggdes en altan som fylls av värme och sol på morgonen. Tack vare det vinklade planket som ramar in altanen blir det en plats som samlar värme och skyddar från vind och insyn. Här samlas man mer än gärna för att grilla om kvällarna. Planket är ungefär två meter högt och gör det hela till en privat och avskild hörna. För att ljusa upp det hela målades planket i vitt. 

Med många olika krukor med blommor på altanen, både stående på golvet och hängandes på väggen blir platsen inte så strikt utan mer levande. Det ger också ett vackert blickfång när man kommer på gatan.

Bästa tipsen!

Utnyttja ytorna. Kanske har du en oanvänd plats i trädgården. Utnyttja den till en härlig uteplats istället.

Skapa ett vind- och insynsskydd. Rama in uteplatsen så har du hux flux en hemlig plats att gömma dig på. Dessutom blir det varmt och skönt här tack vare vindskyddet.

Skugga. Sol må vara härligt men det kan faktiskt bli för varmt. Har du inget naturligt solskydd så se till att ha ett parasoll att förflytta efter önskemål och behov.

Glöm inte att kolla med berörda grannar och kommunen innan du bygger ett högt plank.

Ett grönt rum


Dukat för trefika.
Bullarna är i ugnen – kaffet fräser från espressobryggaren och alla är snart på plats. Trämöblerna kommer från Ikea, köpta för många år sedan. Sittkuddar, duk och porslin från Rice.

I nära anslutning till kök och matsal finns den här vackra stenaltanen. Stenen har sin egen historia och kommer ursprungligen från SEB:s gamla takterass inne i Stockholm.

Granitstenen håller värmen långt in på nätterna, den är skön att gå barfota på och altanen känns rofylld tack vare omkringväxande buskar och blommor. Det är nästan som ett grönt rum.

Altanen är lagd enligt konstens alla regler. Det är två olika granitstenar, en med lite rött i och en med en gråare nyans. De stora blocken är rejält stora, 52x77 centimeter och är ungefär 12 centimeter tjocka. Tunga alltså! De mindre har måtten 17x34 centimeter.

Underhållet är minimalt. Lite rensning varje sommar och sen fyller man på med stenmjöl i skarvarna.

Annons

Runt om terrassen är blommor och buskar planterade – växtligheten trivs i det här läget eftersom stenen håller värmen och det är mycket vindskyddat. Långt in på hösten blommar klätterrosen New Dawn. När blomstringen är som värst vilar den tryggt på spaljén som ramar in terrassen och verkligen skapar en rumskänsla ute.

   

Bästa tipsen!

Leta efter gamla stenar, det finns att få tag på – man måste bara vara envis och tålmodig. Då behöver det inte bli så dyrt. Hör också med hantverkaren – de har ofta bra kontakter.

Skapa ett rum. Rama in uteplatsen med växter. Buskar och blommor som klänger och blomstrar - gärna så länge det går på säsongen.

Närhet till köket. Bygg altanen med en dörr till köket. Då blir det inte så mycket spring när det är dags för fest och middag.

Altan för lek och fest!


Full fart på altanen.
Nej, det här är inte enbart för fikastunden. Här åker familjens barn och kompisar skateboard, kör bilar och om kvällen kan det rent av bli fotbollsmatch.

Det här är absolut en av de största altanerna, i alla fall här i kvarteret! 104 kvadratmeter trä runt om huset ger rejäla ytor att vara på från tidig vår till sen höst. Fördelen är att altanen är förlagd fritt från marken så fukten stannar därnere och träet är oftast torrt. Läget är fint mot syd och här lyser också solen från tidig morgon till sen kväll. Långsidan har sol från morgon till sen eftermiddag. Baksidan har sol från lunch. Altanen är ett bra sätt att utnyttja ytorna runt huset eftersom huset ligger på en sluttningstomt. Även vintertid kan man värma sig längs husväggen.


Favoritplatsen är nästan alltid trappan. Här sitter vi och har morgonfika hela sommaren säger Carolina.

Bästa tipsen!

Lägg altanen i vinkel runt huset, så kan du njuta av solen extra länge på dagen eller söka vindskydd om så behövs.

Höj altanen fritt från marken så blir det mer av ett extrarum som är befriat från dagg och fukt under tidig vår och höst. Obs! Kolla vad bygglovet i just din kommun säger ifråga om höjd ovan mark.

Bygg ett staket runt om som ramar in och skiljer av. Det här staketet matchar huvudentrén.

Foto: Cecilia Nordstrand

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 mars 2007

0 Kommentarer

0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

2006 både plus och minus i plånboken

Fastighetsskatt, el och uppvärmningskostnader har skjutit i höjden de senaste åren. Räntorna kommer också successivt att höjas under 2006.

0

Livet i villan!

Är göteborgare mer jämlika vid grillen? Vilket är det säkraste vårtecknet i Malmö och varför satsar stockholmare så mycket pengar på sina trädgårdar?...

0

Villabarometern

Hösten bjuder på en jämnare prisökning på villamarknaden. Fler hus blir svårsålda och det är ofta det geografiska läget som avgör om det blir affär...

0

Drömhus - Jag tjatade till mig ett ruckel

Gerda var bara 22 år när hon lyckades tjata till sig ett hyreskontrakt på ett riktigt ruckel i byn Östra Torn. Gerda hade gått förbi det lilla huset...

0

Först villa sedan bil: Krönika Annika Marklund

Hur kunde hon flytta ut på landet utan bil? Eller körkort? Det var många som undrade när Annika Marklund flyttade för ett år sedan. Nu har hon fixat...

0

Större hus

Trångbodd? Ge inte upp och flytta – utnyttja det hus du har och bygg till istället! Det finns massor av smarta lösningar, både för små och stora plånböc...

0

Större hus: Större i markplan

Det är klokt att lära känna huset innan man bestämmer sig för hur man vill bygga till.

1

Allt stämde med huset!

Vi som bor i villan: Henrik och Anette Bornäs, döttrarna Siv, 6, och Hillevi, 3. Så länge har vi bott här: Två år. Här ligger det: Stadsdelen Duvbo i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se