Annons
Två personer på marken manövrerar in husdelarna med millimeterprecision – det är inte mycket marginal på den 800 kvadratmeter stora tomten där poolen redan var på plats.
Två personer på marken manövrerar in husdelarna med millimeterprecision – det är inte mycket marginal på den 800 kvadratmeter stora tomten där poolen redan var på plats. Foto: Lennart Gudmundsson

Bygga nytt - Vi gjorde drömmen och byggde nytt

Bygga nytt

Vad gör man när huset inte fungerar platsmässigt längre? Vi har träffat två familjer som löst problemet på olika sätt. Christian & Marita byggde nytt. "Vi hade en bild av hur vi ville ha det – och så blev det"

Annons

Här bor: Christian och Marita samt barnen Patrik 11, Emelie 14, Fanny, 16 och dvärg-schnauzern Lina. Utflugna: Simon 21 och Ludvig 23.

Var: I nyckelfärdigt volymhus i Rönninge utanför Stockholm.

 

 

När det stora huset på 300 kvadratmeter kändes alldeles för stort med delvis utflyttade barn bestämde sig Christian och Marita för att flytta. Det var nu eller aldrig eftersom flera av barnen skulle byta skolor till nästa läsår.

– Vi hade 70 fönster och 200 kvadratmeter tak. Det var inte rimligt att bo kvar av flera anledningar – inte minst med tanke på renoveringarna och andra ekonomiska skäl. Bara driftkostnaden är en femtedel i vårt nya hus, säger Christian.

Marita, som ursprungligen kommer från Rönninge, längtade tillbaka till sina hemtrakter där både vänner och familj finns kvar. Efter en kort tids letande av både hus och tomt hittade paret till slut en tomt nära centrum som passade deras behov. Sedan började arbetet med att välja en husleverantör. De var väl förberedda när det gällde hur huset skulle se ut och fungera. Och de ville ha totalentreprenad där allt ingår från början. Valet föll på S:t Anna hus och ett cirka 200 kvadratmeter stort modulhus fördelat på två plan och i modern funkisstil.

– Vi plöjde otaliga huskataloger från olika tillverkare innan vi hittade rätt, säger Christian. Den största anledningen till valet var att vi hade stora möjligheter att påverka planlösningen.

Förändringarna bestod bland annat av tilläggsisolering i innerväggarna för ljudisoleringens skull – något som är bra då man är många i familjen – och ändrad planlösning för att få fler förvaringsutrymmen. Detta var i oktober 2010. Kommunen i Salem gav ett rekordsnabbt bygglov.
– Vi hade en kanonbra bygglovshandläggare och de gav oss bygglovet på cirka tre veckor, berättar Marita.

En lokal kvalitetsansvarig utsågs, något som skulle visa sig väldigt klokt senare i processen.
– Att ha någon som känner till området, grannarna och som kan åka förbi bygget lite då och då är guld värt. I vårt fall hann han stoppa en felaktig armeringskonstruktion bara för att han valde att ta vägen förbi bygget en morgon.

Många val – många omval

Under vintern och våren var det hundratals val av olika slag som skulle göras. Material, utrustning och tillval för att nämna några. Inte alltför sällan visade det sig att något utgått ur sortiment och ett nytt beslut måste tas.

Även tomten förbereddes men några överraskningar uppstod – vi blev till exempel tvungna att forsla bort snö från tomten i mars. Det var en kostnad vi inte hade räknat med, säger Christian.

Annons

I juni var det dags. Husdelarna fraktades från fabriken för montering. Efter en dag stod ett färdigt hus, målat och med vatten och avlopp på den tidigare tomma tomten! Och i augusti – lagom till skolstart, var det äntligen dags att flytta in.

– Det var en lyxig känsla att kliva in i sitt nya hus när allt var klart. Vi hade en bild av hur vi ville ha det och så blev det! Alla stormtrivs!

Christans och Maritas bästa tips

1. Välj läge med omsorg. Tomten kan du aldrig flytta på men det mesta med huset går att ändra.

2. Ge byggprojektet tid! Lägg gärna på en månad i kalkylen om det går.
 

3. Ha koll! Var med i projektet och sätt dig in i så många delar du orkar. Var djävulens advokat. Vi hade svårt att läsa och förstå elritningen och blir dagligen irriterade på att eluttagen sitter fel…
 

4. Ha ekonomiskt utrymme i kalkylen – tänk inte bara på huset utan även på tomtarbeten, växter m.m.
 

5. Var neutral i material- och färgval. Tänk att du ska leva med dem i många år. Det är mycket lättare och billigare att leka med accentfärger i till exempel textilier.
 

6. Håll tempot och kom i mål!

Byggfakta:

Bygga nytt:
Innan du börjar bygga måste du ha ett startbesked. Det räcker inte med bygglov. När byggnaden är färdig måste du ha ett slutbesked innan du flyttar in. Avgifterna är mycket höga om man bryter mot bestämmelserna.

Vill du veta mer? www.boverket.se/vagledningar/PBL-kunskapsbanken

Kontrollansvarig
Det som förut hette kvalitetsansvarig heter numera kontrollansvarig och ska anges vid bygglovsansökan.
Kontrollansvarig ska vara certifierad. Han eller hon ska vara självständig i förhållande till den som utför den åtgärd som ska kontrolleras. Den kontrollansvariga har en kontrollplan för att Boverkets byggregler följs och den ska lämnas till kommunen för slutbesked.

Hantverkare:
När alla handlingar är klara, bygglovet godkänt så är det dags att hitta hantverkare. Eller kanske du väljer att göra jobbet själv? Om så inte är fallet ska man hitta bra hantverkare och ha rätt papper i händerna. Ta referenser.

För byggen anlitas ofta entreprenörer. För både hantverkare och entreprenörer bör man upprätta skriftliga avtal. Information  finns på www.konsumentverket.se

Byggbesiktning
När bygget är klart ska det göras en slutbesiktning och efter garantitidens utgång ska man göra en garantibesiktning. Detta kan göras av en byggkonsult eller besiktningsman som företräder byggherren.


En tidig försommarmorgon kom långtradarna. Efter en dag stod huset på plats målat och klart!


Modulen med kök, badrum och tvättstuga görs på fabriken.


Det mesta i de fabriksbyggda modulerna kommer att vara färdigt vid leveransen. Sedan ska dessa kopplas ihop på plats.


Den färdiggjutna grunden väntar på huset...

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
6 mars 2012

1 Kommentarer

2012-04-27
Svante
0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons