Annons

Bygga eget - det här är bra att veta

Bygga nytt

Att köpa ett färdigt hus är ingen konst. Men att bygga ett nytt hus kräver en helt annan insats.

Annons

Engagemang och kunskap kan vara det som gör att husprojektet blir precis så lyckat som du tänkt dig. Här följer tips och råd om vad du behöver veta och göra innan själva bygget sätter igång.


Foto: Hans Björkman

Går det att bygga på tomten?
En plats att bygga på är en bra början. Men kontrollera att det verkligen går att bygga på tomten. Detta bör du göra oberoende av vad som står i annonsen och vad säljare eller mäklare säger. Stadsbyggnadskontoret i kommunen där tomten ligger ger dig det rätta svaret.

Vilka extrakostnader tillkommer?
Vill du veta var det hela kommer sluta ekonomiskt? Förutom tomt och hus med mera tillkommer en mängd andra avgifter för dig som bygger själv. Glöm inte att räkna in dessa i budgeten:

Avstyckning: Oftast står säljaren för detta. Cirka 30 000 kr

Bygglov: Bygglov ansöker du om på kommunens stadsbyggnadskontor. Beräkna att det tar mellan 1-3 månader att få. Kostnad: cirka 30 000 - 50 000 kr

Geoteknisk undersökning: Behöver ibland göras i t ex Mälardalen och Göteborgsområdet eftersom det i dessa områden kan vara dålig undergrund.

Gatubyggnadskostnad: Om du köper mark av en privatperson så behöver du betala detta till kommunen. Det rör sig om cirka 35 000 - 50 000 kr

Anslutning vatten-avlopp: Beräkna cirka 80 000 kr för detta.

Elledning: Anslutning till närliggande elledning kostar cirka 10 000 - 20 000 kr

Lagfart och garantibevis: Detta gör att köpet blir offentligt. Kostnaden är 1,5 % av köpeskillingen och görs när man kvitterar köpehandlingen på den betalda tomten.

Vilket hus vill jag bygga: Nu börjar det roliga - och svåra. Här är några saker att ta i beaktande vid val av hus:

1. Vilken typ av hus får vi bygglov till. I tätbebyggda områden styr detaljplanen en hel del som t ex storlek och höjd men ibland även val av fasad, färg och tak.

2. Ska det vara arkitektritat eller ett så kallat modulenthus?

3. Vilken typ av hus passar på tomten och i området?

4. Hur vill vi leva i huset? Vilka intressen har vi? Vad gör vi hemma? Låt hela familjen vara med och tycka till.

5. Bestäm hur mycket huset får kosta från början. En rörlig budget kan lätt bli en okontrollerad budget!

Dags för en byggledare

En byggledare är den person som organiserar hela bygget. Denne har koll på allt - från tid till pengar. Ta alltid referenser på byggledaren. Det är bra att fråga vänner och bekanta som kanske byggt hus. Hör annars med bank, byggnadsnämnd med mera.

Sök bygglov

Bygglov ansöker du om på kommunens stadsbyggnadskontor. Beräkna att det tar mellan 1-3 månader att få.

När ni har ritningar kan ni gå till stadsbyggnadskontoret och få förhandsbesked om bygglov.

Ska ni bygga något som står närmre grannen än 4,5 meter måste ni också ha deras godkännande. För att främja grannsämjan kan man även visa grannarna ritningarna även om det egentligen inte behövs.
Oftast hjälper det husföretag eller den arkitekt du anlitat med att ta fram de handlingar kommunen vill se.

Bygglovet blir fortare klart om det gäller planenliga projekt, det vill säga - med fullständiga handlingar som är lätta att tyda. Byggprojekt med ofullständiga handlingar och som avviker från detaljplanen kan dra ut på tiden.

Vilken typ av entreprenad skall jag välja?
Man kan välja att lägga ut byggjobbet på tre olika typer av entreprenad.

Totalentrepenad
En entreprenör ansvarar för hela bygget. Detta är vad Konsumentverket rekommenderar.

Delad entreprenad
Du skriver själv avtal med varje företag som är inblandat i husbygget. Se då till att alla företag har ett 10-årigt konsumentskydd. Dessutom måste någon av de inblandade entreprenörerna ta på sig helhetsansvaret.

Generalentrepenad
En arkitekt sköter projekteringen och en byggmästare bygger huset efter angivna ritningar.

Försäkra dig
Det här är viktigt. Se till att ordentliga försäkringar finns. Det är ditt ansvar som beställare att teckna dessa försäkringar.

En så kallad produktionsgarantiförsäkring innebär att försäkringsbolaget garanterar att huset blir klart även om entreprenören gör i konkurs.
En ansvarsutfästelse, byggfelsförsäkran, innebär att försäkringsbolaget ersätter väsentliga skador på huset upp till 10 år efter slutbesiktning.

Från och med 1 januari 2005 är reglerna ändrade. Lagen kräver en byggfelsförsäkring, både för nybyggnation samt till- och ombyggnad som kräver bygglov. En entrepenör ska även lämna ett färdigställandeskydd som är en säkerhet om företaget till exempel skulle sättas i konkurs innan byggnaden är färdig. Läs mer på:

Annons

www.regeringen.se/justitie

Reds. anm.

Pengar att betala med
Nu är det snart dags att sätta spaden i jorden. Men först behöver du ett byggnadskreditiv. Detta är ett lån som den bank du anlitar successivt betalar ut allt eftersom kostnader uppstår. När bygget är klart görs detta om till ett vanligt bolån.

Anlita en kvalitetsansvarig
För alla byggprojekt ska det finnas en kvalitetsansvarig. En kvalitetsansvarig är en person med teknisk utbildning som har kunskap om bygglagstiftning och har erfarenhet inom byggsektorn.
Denne har det fulla ansvaret för att nybygget uppfyller gällande bestämmelser.

Han ska göra tillsyn och kontroller gentemot myndigheter. Du hittar en kvalitetsansvarig hos KARF, Kvalitetsansvarigas Riksföreing. Beräkna cirka 10 000 kr för detta.

Kommunen ska godkänna
Senast tre veckor före byggstart är det dags att lämna in bygganmälan till stadsbyggnadskontoret. Till bygganmälan skall ritningarna till bygget med även om ni redan har bygglov! Därefter kallar de i sin tur till ett så kallat "byggsamråd". På detta presenterar du vilken kvalitetsansvarig du utsett. Efter stadsbyggnadskontoret godkänt denne är det dags att börja bygga!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

18 juni 2002
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons