Foto: Istockphoto

7 frågor om att maxa huspriset

Bygga nytt

Att sälja sitt hus är en av livets största affärer. Här ger vår expert Titti Öhrn från Mäklarsamfundet svar på vanliga frågor om husförsäljning.

Annons

1. Hur vet jag att värderingen är korrekt?

En fastighetsmäklare är ansvarig för den värdering han/hon gjort och skall kunna redovisa vilka faktorer som har påverkat värdet.
Finns det få eller inga faktorer att referera till kommer mäklaren sannolikt tala om att det finns en viss osäkerhet i det marknadsbedömda värdet.

2. Vad tjänar jag mest på att förbättra?

Det finns lite olika svar på den frågan beroende på hur mycket tid och pengar du kan avvara. Gamla kök och badrum drar i normala fall ner värderingen. Det är dock tveksamt om man kan räkna hem en nyinvestering. Däremot gör man sin villa mer attraktiv på marknaden om man renoverar den. Att göra en ”light-version” är ett bra alternativ. Måla upp luckor och uppdatera bänkskivor brukar löna sig. De flesta av oss blir hemmablinda. Försök tänka med köparens ögon. Det är klokt att laga eller byta de där "små sakerna" som aldrig blivit av att göra. Det allmänna intrycket är viktigt.

3. Måste man homestyla?

Absolut inte – men ta gärna den diskussionen med mäklaren. Fastighetsmäklaren kan sin marknad och kan ge dig handfasta tips på plats. Att röja och städa vinds- och förrådsutrymmen brukar man ha bra timpeng för att göra. Det ska ju dessutom ändå göras när du flyttar. Detsamma gäller trädgården. Ett rent hus och en prydlig trädgård är en av framgångsnycklarna för bästa möjliga pris.

4. Vad menas med accepterat pris?

Accepterat pris är ett pris som säljaren idag kan tänka sig att skriva avtal på under förutsättning att hon/han i övrigt kan godta köparen och dennes eventuella villkor. Sannolikt ligger detta pris också inom ramen för fastighetsmäklarens marknadsbedömda värde. Det är dock viktigt att påpeka att det ändå kan bli budgivning och att två heta spekulanters önskan om att få köpa gör att priset drar i väg och överträffar både säljare och mäklares förväntningar.

5. Smart att skriva innan besiktning?

Det är nog så att affären i sig och rådande omständigheter är det som avgör vad som är smartast. Kommer parterna överens om att skriva kontrakt med en besiktningsklausul så kan man välja det. Välj då en så kallad ” öppen klausul” Diskutera gärna detta med din mäklare. Men det är Jordabalkens 4:e kapitel den 19:e paragrafen som beskriver hur man som köpare ska undersöka fastigheten innan köp. Köparen har en långtgående undersökningsplikt och lagstiftningen tar för givet att man har undersökt innan man skriver kontrakt. Sådant som man hade kunnat hitta vid en undersökning kan man inte vid ett senare tillfälle åberopa gentemot säljaren. Ju tydligare ett köpekontrakt är desto smidigare går affären.

6. Får köparen ringa om diverse ”fel”?

Rent juridiskt är det bara fel som fanns vid köpetillfället och som inte gick att upptäcka vid en noggrann undersökning, och om felet inte får anses förväntat utifrån fastighetens ålder och den information som köparen fått som de kan åberopa säljarens ansvar för. Det är sådana fel som kallas ”dolda fel ”. Som säljare ansvarar du för dem i tio år från köparens tillträdesdag. Lyssna till på vad köparen har att säga. Ni kanske kan komma överens.

Annons

7. Hur kan jag vara säker på att mäklaren står oberoende från banker och låneinstitut ?

Alla fastighetsmäklare har bankkontakter som du kan utnyttja. Använd dem och skaffa dig egna så du kan pressa dina boräntor och kalkyler ordentligt. Banker och kreditinstitut är vana vid att bli ordentligt konkurrensutsatta. På så sätt är det faktiskt låntagarens marknad.

3 september 2013

3 Kommentarer

2013-09-04
Dick
2013-09-04
Hans Larsson
2013-09-11
Christian Sönner
0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!