Foto: Lars Sundin, Göran Gudmunsson

"Locka själen tillbaka in i husen"

Bygg

Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 

Hallå där, Göran Gudmunsson, du har precis släppt boken Bevare mig väl!, berätta om den! 

– Den handlar om fem av mina senaste renoveringsarbeten. Boken beskriver fem väldigt olika byggnader (en lägenhet!) i Sverige, alla med varierande förutsättningar, men med det gemensamma att alla gamla hus, djupt under moderna ytor, ändå har kvar en kärna av kulturhistoriskt värde. Och med den gemensamma faktorn att alla ägare varit intresserade av att återställa och ge järnet för att locka själen tillbaka in i husen.

Läs mer: Se Göran Gudmunssons renoveringar i före- och efterbilder

Vad innebär byggnadsvård?

– För många låter byggnadsvård lite överdrivet, dyrt och kanske onödigt, men egentligen var byggnadsvård – fast det kallades inte så på den tiden – det normala renoveringssättet ända in på 1960-talet. Husen vårdades med målet att de skulle hålla så länge som möjligt. Man anlitade hantverkare som kunde sitt jobb och oftast varit yrkesmän i generationer. Man använde kända och beprövade byggmaterial – och man återanvände.

Varför ska jag vårda och underhålla i stället för att riva och bygga nytt?

– Mest för att det är så mycket trevligare att bo i hus med historia. Gamla hus ger trivsel och skapar förankring i tillvaron. Saker som är äkta och går att reparera är så mycket trivsammare att leva med än ”slit och släng”. Och förstås för att det är billigare än att bygga nytt.

Görans bästa tips

1. Tänk långsiktigt. Renovera med sådan kvalitet att du slipper hålla på och göra om hela tiden.

2. Skynda långsamt. Bra mat tar tid. Bra hantverk tar tid. Bra hus tar tid.

3. Skaffa rätt bollplank. Liksom i alla andra fall där man själv saknar kunskap behöver man någon att rådfråga. Är man själv under isen behöver man en samtalspartner, är huset i förfall behöver det en byggnadsantikvarie.

4. Tänk krasst ekonomiskt. Ett välrenoverat hus är en investering, för en trivsammare vardag men också för det ekonomiska värdet.

Om Göran

Namn: Göran Gudmundsson. 

Ålder: 68 år.

Bor: I Hedemora.

Gör: Är byggnadsantikvarie.

Aktuell: Med boken Bevare mig väl!

 

24 mars 2018
 
Mer om Bygg
Medlems-
innehåll

"Byta dörrar och fönster – hur gör vi?"

Bygg Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Bygg din egen trappa — det här behöver du veta

Bygg En trappa är det första du möts av i ett hus. Därför behöver den vara inbjudande och funktionell på samma gång, och gärna ge ett intryck av att vara...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.

6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Bygg Att välja nytt tak till huset kan vara överväldigande – det finns oändligt många varianter att välja mellan, och det omfattande arbetet kan kännas...

Din villaekonomi 2011

Bygg Favoriterna ROT och RUT blir kvar, bolånetaket gör det svårare att köpa första villan och reporäntan stiger. Så här påverkas din villaekonomi.