Annons

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Annons

Stort i svart, vitt och grått. Serien One o One från Konradssons Kakel finns i flera olika dekorer och storlekar för både vägg och golv. Fondväggen är klädd med 33x50 cm stora plattor med lövmotiv och golvet och väggarna i förgrunden med 16,5x50 cm stora plattor, rek pris 670 kr/kvm.

En färgglad fond kan pigga upp den mest morgontrötte. Väggkaklet Blues från Konradssons Kakel är högblankt, mäter 10x30cm och kostar omkring 730 (rött) resp 400 (vitt) kr/kvm. På golvet ligger Marte som finns i ett tiotal nyanser och dekorer. Storlekar från mosaik till 60x120cm. Rek pris 15x15 cm 700 kr/kvm.

Allt större format

– Trenderna i badrummet är framför allt att det blir mer och mer blankt kakel, även på golvet, samt att formaten ökar. Från att ha varit mycket 10x10 och 20x20 är plattorna nu betydligt större, upp till 60x60 cm. Annars är det fortfarande mycket vitt, svart och grått som bas, men folk vågar också vara mer färgglada i fonder och dekorer, berättar Magnus Andersson som är VD på Konradssons Kakel.

– I badrummet är det relativt mycket släta kakelytor, medan det i själva duschdelen bör vara mindre storlekar på kaklet och mer struktur i det, kanske främst av tekniska orsaker som golvfall och mindre risk för halka.


Elegant och fräckt - Sequence är en elegant serie oglaserad, frostbeständig klinker. Plattorna är matta och finns i svart, grått, vitt och blått, i tre varianter: med stiliserat rosmönster i storformat (61x61), enfärgade (61x61), samt med mosaikliknande mönster (30x30 cm). Pris från ca 755 kr per kvm, CC Höganäs.

Mönstret hos Reflex Design ger ett tredimensionellt och unikt intryck – inspirationen till serien kom då designern tittade upp mot ett fönster med spindelnät framför. Plattorna är blanka och har en metallic-look. De finns i storlekarna 50x50 och 25x50, i färgerna diamant, svart, guld och silver, samt som en mosaikplatta på 25x25 cm. Serien kommer från CC Höganäs och kostar från ca 1 046 kr per kvm.

Strukturer och mönster

Ragnhild Heering, sortimentsansvarig på CC Höganäs, stryker under storformatstrenden.

– Tillverkare nere på kontinenten visar plattor på 50x100 cm. Även i Norden blir storformaten allt mer vanliga, dock ofta med inslag av mindre plattor. Sten- och trälooken är fortfarande inne – om inte imitation så handlar det åtminstone om inspiration av andra material.

– I Norden är det mycket svart och vitt sedan några år tillbaka. Strukturer och mönster är ganska populärt. Inte som förr, med figurer i mitten av plattorna, utan att hela plattan är mönstrad men utan mönsterpassning.


Diskreta mönster. Sakura från Svenska Kakel är en bra illustration till kakeltrenderna. Serien finns i gråa och vita nyanser samt med ett stiliserat mönster av blad, i storlekarna 12,5x50 och 25x50 cm. Pris ca 500-770 kr/kvm.
kr/kvm.kr/kvm.

Mycket ljust på väggarna

Stefan Johansson på Svenska Kakel ser en viss uppbromsning av de allra största formaten. Visst används plattor i storlekarna 30x60 och 30x100 cm, men inte i några större volymer, menar han. Inte minst är dessa svåra att lägga. Istället är det mellanformat som gäller, 20x30 till 25x50 cm, och alltjämt läggs det mycket 10x10-format.

– Det är fortfarande väldigt mycket ljusa färger på väggar; mycket vitt som basplattor. Det senaste året har det börjat komma dekorer, som blommor och mönster. Tittar man utanför badrummet börjar den rustika trenden komma tillbaka – grått, svart, vitt, raka kanter, lite mer strikt.
Blommor om du vill. Serien Andra från Svenska Kakel finns i storlekar från 10x10 till 40x40 cm och i ett halvdussin olika nyanser. I serien ingår även flera olika plattor med mer eller mindre tydliga blommönster. Priset ligger på omkring 375 kr/kvm.

Vill du ha en svag struktur på väggarna är Nordkapp ett alternativ. Den finns som klinker i storlekarna 10x10 och 20x20 cm, samt som kakel i 20x40 cm, i tre respektive fem olika nyanser inom vitt, grått, svart, beige och brunt. Nordkapp kommer från Svenska Kakel och kostar ca 385-465 kr/kvm.

Rosor eller spöken - Walldesign från Armstrong är en serie våtrumsväggar som finns i sju varianter med olika mönster. Mönstret Style finns i fyra färger: rosenrött, spöksvart, isblommevitt och papyrusvitt. Tjockleken är 0,9 mm och bredden på rullen 200 cm.  De matchande bårderna är 50 cm breda, vilket ger en total höjd på ca 2,5 meter.

Glittrande fasetter - Golvserien Waterelite 1.5 i vinyl från Armstrong är motståndskraftig gentemot kemikalier, halksäker och hygienisk. Den finns i flera olika utformningar och färger, tex Pavone som liknar stenmosaik. Diamond har ett fasettmönster som glittrar och ger en speciell lyster åt golvet. Finns i korpsvart, aluminiumgrått, glaciärvitt, chokladbrunt, vampyrrött och svenskblått.

Mörka golv, neutrala väggar

Även om kakel och klinker dominerar, märks det en större acceptans för våtrumsväggar och -golv, menar Anders Nilsson på Armstrong. Och även här finns det trender.

– Förut var det mer traditionella mönster i tapet och bård. Trenden nu är svarta eller grå golv, precis som för kakel/klinker, kombinerat med neutrala, enfärgade väggar. Materialen kan även ha mer levande struktur, typ de klassiska sjögrästapeterna.


Stilrent asiatiskt. I Forbos österländska kollektion samsas tre olika stilar. En av dem är Onyx Harmony som finns i tre färger (svart, beige och ljusgrått) och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet på bilden heter Aqualon Pacific, finns i tio olika färger och kostar ca 219 kr/kvm.

Gör badrummet personligt

Charlotte Rosén, produktchef på Forbo, menar att det sällan finns en enda trend numera utan istället olika influenser. Därför har man tagit fram flera olika nya kollektioner – en ljus svensk-nordisk, en lugn asiatisk, en exotisk afrikansk samt den storstadsinfluerade New York.

– Den gemensamma trenden är att man lämnar den lite tråkiga stilen och gör badrummet personligt – skapar sin egen stil, sitt eget lilla spa. Det blir heminredningsstuk även i badrummet; harmoni eller en exotisk touch i form av palmer och annat. Färgmässigt är det välbalanserat. Mycket gråskalor, även kalla toner, mycket svart och vitt, även jordnära färger, men också några accentfärger som rött och gult.

Annons

Exotiskt afrikanskt. Forbos väggserie Onyx African Palm blandar palmblad, gräs, växter och träslag i mönsterbilderna. Väggen finns i fyra nyanser och kostar ca 185 kr/kvm. Golvet heter Aqualon Wenge och kostar ca ca 219 kr/kvm.

Grått är det nya svarta. Onyx New York heter Forbos storstadsserie som sneglar åt sten, skiffer och betong. Väggen och bårderna finns i två nyanser av grått; väggen kostar ca 185 kr/kvm. Golvet ingår i Aqualon Pacific-serien och kostar ca 219 kr/kvm.

Köpinformation

Armstrong, www.armstrong.se
CC Höganäs, www.cchoganas.se
Forbo, www.forbo.se
Konradssons Kakel, www.konradssons.com
Svenska Kakel, www.svenskakakel.se

25 januari 2010

1 Kommentarer

2010-02-24
asko
0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons