Annons

Så sätter du kakel

Kakel och klinker

Är det dags att byta ut kaklet i köket? Här hittar du en beskrivning av hur du gör det själv!

Annons

Så här sätter du kakel!
Köksväggen i Turques Brillo 10x30. Pris 359 kr/ kvm. Centro Kakel & klinker.

1. Fästmassa blandas med vatten enligt anvisningar på förpackningen och dras ut på väggunderlaget med en tandad spackel sedan massan arbetats in i ytan med en bruksslev eller liknande. Köket är inget våtutrymme så tätskikt behövs inte under plattorna. Dra inte ut mer fästmassa i taget än som kan plattsättas på cirka 10 minuter.

2. Kakelplattorna sätts i fästmassan. Placera plattan först några millimeter vid sidan om stället där den ska sitta och dra den sedan på plats och tryck fast. För att få jämnt avstånd mellan plattorna i höjdled använder man ett fogsnöre.

3. Efter cirka ett dygn har plattorna normalt fastnat och det är dags att dra bort fogsnöret och fylla fogarna med cementbunden fogmassa som blandas enligt anvisning på förpackningen. Dra ut fogmassan med en fogspackel. Arbeta diagonalt över fogarna tills de är väl fyllda.

4. Sedan fogmassan torkat i 20-30 minuter tvättas ytan med en våt och väl urkramad styv svamp. Arbeta diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta i rent vatten. När fogarna är torra ska vägg-ytan poleras med trassel eller en torr, mjuk trasa.

5. Fogar i vägghörn och mot bänkskivan fylls med silikonfogmassa av sanitetskvalitet. Fyll fogen från botten och till ytan med ”råge”. Spreja fogen lätt med vatten och diskmedel med en blomspruta. Jämna till ytan och dra därefter snabbt utefter hela fogen med plasthandske och ett finger doppat i vatten med diskmedel.

Foto: Stig Lodén, Susann Gson Engqvist

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 januari 2007

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakelguide – så kaklar du själv

Dags att byta kakel hemma? Här är guiden som gör dig redo för kakeljobbet – allt från branschregler till proffstips från plattsättare.

0

Köksdetaljerna som gör det

Det är lättare än man tror att få ett nytt kök till rimlig kostnad. Sikta in dig på köksdetaljerna! Byt ut blandaren, bänkskivan, kaklet eller kanske...

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Sätt kakel själv!

Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du...

1

Rätt platta på rätt plats

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna...

0

Kladdfritt kakel

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!

0

Renovering med kakel och klinker

Byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder.

0

Frossa i kakel, mosaik och glas

Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons