Annons

Så sätter du kakel

Kakel och klinker

Är det dags att byta ut kaklet i köket? Här hittar du en beskrivning av hur du gör det själv!

Annons

Så här sätter du kakel!
Köksväggen i Turques Brillo 10x30. Pris 359 kr/ kvm. Centro Kakel & klinker.

1. Fästmassa blandas med vatten enligt anvisningar på förpackningen och dras ut på väggunderlaget med en tandad spackel sedan massan arbetats in i ytan med en bruksslev eller liknande. Köket är inget våtutrymme så tätskikt behövs inte under plattorna. Dra inte ut mer fästmassa i taget än som kan plattsättas på cirka 10 minuter.

2. Kakelplattorna sätts i fästmassan. Placera plattan först några millimeter vid sidan om stället där den ska sitta och dra den sedan på plats och tryck fast. För att få jämnt avstånd mellan plattorna i höjdled använder man ett fogsnöre.

3. Efter cirka ett dygn har plattorna normalt fastnat och det är dags att dra bort fogsnöret och fylla fogarna med cementbunden fogmassa som blandas enligt anvisning på förpackningen. Dra ut fogmassan med en fogspackel. Arbeta diagonalt över fogarna tills de är väl fyllda.

4. Sedan fogmassan torkat i 20-30 minuter tvättas ytan med en våt och väl urkramad styv svamp. Arbeta diagonalt över fogarna. Skölj svampen ofta i rent vatten. När fogarna är torra ska vägg-ytan poleras med trassel eller en torr, mjuk trasa.

5. Fogar i vägghörn och mot bänkskivan fylls med silikonfogmassa av sanitetskvalitet. Fyll fogen från botten och till ytan med ”råge”. Spreja fogen lätt med vatten och diskmedel med en blomspruta. Jämna till ytan och dra därefter snabbt utefter hela fogen med plasthandske och ett finger doppat i vatten med diskmedel.

Foto: Stig Lodén, Susann Gson Engqvist

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 januari 2007

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

2015 års nya kakeltrender

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen greige. Här är nya kakeltrender inom kakel, klinker och mosaik från kakelmässan Cersaie...

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons