Annons

Så lägger du marksten

Kakel och klinker

En steg för steg-guide om hur du går tillväga för att lägga markstenen själv. 10 anvisningar illustrerade med bilder.

Annons

En vacker stengång upp till huset eller en rasande snygg garageinfart - jovisst kan man göra det själv! Kolla här - sedan är det bara att börja!

Med riktiga redskap blir läggningen lättare. Se till att du har allt på plats innan du börjar. Det finns inget värre än att behöva leta efter ett verktyg när du håller på som bäst. Det som krävs: Spade, sopkvast, tumstock, rätbräda, trä- eller gummiklubba, pinnar, snören, vattenpass, avdragslister, kratta och plattvibrator.

Det som viktigaste är underarbetet. Att gräva ur ytan med de 15-20 cm som krävs är ett tungt jobb. Markläggaren kommer å sin sida med en liten grävare så ett sätt kan vara att låta en entreprenör gräva och lägga ut sanden, sedan kan man lägga stenen själv.

Vad som är viktigt i slutfasen är att få dit fogsanden ordentligt. Använd riktig fogsand, 0.2 mm, då riskerar man minst angrepp av ogräs. Görs inte detta arbete noggrant, kan det påverka ytans hållbarhet.

Det krävs att man vibrerar ner sanden mellan plattorna minst en gång. Sedan är det bara borsta och borsta. Att låta naturen ha sin gång med lite regn och sol när det gäller mjöldammet är inte helt fel men då tar det mycket längre tid att få ytan klar.

Det finns tillfällen då kunden kommit hem, sett all sand och ringt och skällt på stenläggaren. Sanden (mjöldammet) skall ligga den tid det tar att få ner den. Detta gör inte stenläggaren. Så sanden i huset får man stå ut med under en tid. Gör absolut inte som en person gjorde: Tog till högtrycket för att få bort all sand!


Börja med att gräva ut ytan som ska stensättas. För att få plats med både underlagssand och sten så bör djupet vara ca 10-25 cm, beroende på stenens tjocklek. Ta bort stenar och andra ojämnheter.


Fyll på med ca 5 cm bärlager av väggrus och fördela det så jämnt över ytan som möjligt. Du bör ha ett fall på 1-2 cm/m från huset för vattenavrinningens skull.


Packa gruset med en plattvibrator som finns att hyra.


Fyll på ca 3-5 cm sättsand och kratta den så att den bildar ett slätt underlag med en skrapa.


Jämna till ytan med en rätbräda som du drar med stora rörelser över sanden. Kontrollera att lutningen är rätt.


Dags för läggning. Om du tänkt lägga den i ett speciellt mönster underlättar det om du skissat först. Lägg stenen kant i kant, det brukar automatiskt bli ett litet mellanrum ändå (ca 3 mm behövs).

Annons


Om stenen är smutsig kan du efter att läggningen är klar spola av den försiktigt.


Ett nytt varv med vibratorn gör att stenen packas ordentligt ned i underlaget.


Avsluta med sättsanden. Den har till uppgift att fylla mellanrummen mellan stenarna. Använd riktig sättsand 0,2 mm. Tar du vanlig sand riskerar du att få med en massa ogräsfrön.


Borsta ned sanden mellan stenarna med en vanlig piassakvast. Det här kan du få hålla på med då och då under några veckor. Men med ditt arbete och vädrets makter kommer slutligen all sättsand att ligga perfekt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 maj 2002

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

2015 års nya kakeltrender

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen greige. Här är nya kakeltrender inom kakel, klinker och mosaik från kakelmässan Cersaie...

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons