Renovering med kakel och klinker

Byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder.


Kakel, klinker och mosaik, d v s plattor av naturmaterialet keramik, är inte längre en lyx förbehållen arkitektritade och påkostade jättevillor med flärdfulla fantasibadrum. Nej, byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder. Keramiken är i ropet som aldrig förr. Användningen ökar lavinartat.

Så här fungerar kakelväggen i ett våtutrymme. Vatten kan fritt ta sig in genom fogarna. De är och ska inte vara vattentäta. Därför ska det finnas ett tätskikt bakom plattorna, som skyddar underlaget och kringliggande rum.

En stor del av den går till renovering av badrummen i våra bostäder. Golv- och väggmaterial som installerades på sextio- och sjuttiotalen har många gånger tjänat ut. Vi har fått upp ögonen för vackra lättskötta naturmaterial som inte har någon skadlig inverkan på vår miljö. Och urvalet av plattor är enormt. På de senaste 20 – 30 åren har en utveckling inom den byggkeramiska industrin ägt rum som saknar motstycke. Färger, mönster och format finns i rikt överflöd.

Men en villaägare som ska renovera sitt badrum med keramik har en hel del viktiga saker att tänka på för att resultatet ska bli bra och att det inte ska finnas någon risk för vattenskador eller andra obehagliga överraskningar i framtiden. Plattsättning i våtutrymmen är ett kvalificerat arbete som kräver kunskap och vana. Man vill ju att resultatet ska bli snyggt – ett tidlöst material som keramik kommer man att leva med länge. Den yrkesutbildade plattsättaren har mångårig utbildning och vana. Han har känslan i fingrarna för att helhetsintrycket ska bli bra, fogarna raka, jämna och välfyllda etc. Golvet ska läggas i lutning så att vatten rinner mot golvbrunnen.

Men viktigast är kanske ändå att tätskikt och förseglingar görs på rätt sätt, så att golv och väggar blir helt vattentäta. Plattor och fogar är i sig själv inte täta, utan tätskiktet måste finnas bakom plattorna för att skydda underlaget och kringliggande utrymmen.

Försäkringsbolagen accepterar i allmänhet att händiga villaägare, som har kunskaper och vana, själva gör sådana här arbeten, under förutsättning att man följer gällande branschregler. En duktig gör-det-självare kan säkert klara av plattorna över diskbänken i köket eller på hallgolvet, men det är lugnast att anlita en specialist för våtrummen.

Branschregler

Byggkeramikbranschen har givit ut ”PERs Branschregler” (PER betyder PlattsättningsEntreprenörers Riksförening). Reglerna talar om vilka krav som ställs på underlag, tätskikt/förseglingar och arbetsutförande.
För en villaägare, som vill renovera sitt badrum, innebär branschreglerna en avsevärt förenklad upphandling av arbetet. Det räcker att se till att jobbet utförs enligt dessa. Då gäller automatiskt att ett behörigt företag och en behörig hantverkare ska anlitas. Men det är viktigt att kontrollera i den lista som följer med reglerna, att företaget verkligen är ett av de ca 500 behöriga. Viktigt är också att titta på plattsättarens behörighetslegitimation. Auktorisationer eller behörigheter utfärdade av andra organisationer eller företag än Byggkeramikrådet gäller inte för arbeten enligt PERs Branschregler.

Att jobbet utförs enligt branschreglerna innebär också att konstruktionen som används är provad och godkänd av branschen. En konstruktion innefattar en kombination av tätskikt, förseglingar och fästmassa. Reglernas krav på underlag ska givetvis tillämpas och alla gamla ytskikt ska avlägsnas, t ex plastmattor. De ledande svenska tillverkarna av plastmattor avråder från att använda dem som tätskikt under keramiska plattor och det finns f. n. inte någon godkänd sådan konstruktion.

Skriv ett avtal!

Det kan vara klokt att anlita en entreprenör för hela arbetet. Det är många yrkeskategorier som kommer att bli inblandade: snickare, VVS-installatör, plattsättare, elektriker, målare? För en villaägare är det närmast omöjligt att själv samordna allas insatser. Det är också bra att ha ansvaret samlat på en part.

Viktigt är också att det finns ett tydligt avtal om vad som ska utföras, vad som ingår, när arbetet ska påbörjas och vara avslutat, hur mycket det ska kosta inklusive moms. Många byggfirmor eller plattsättningsföretag kan åta sig hela jobbet och anlitar i sin tur underentreprenörer.
Det finns standardformulär för avtal där alla viktiga punkter finns med. Ett som passar bra för en badrumsrenovering är ”Anbud och avtalsbekräftelse”, som ges ut av Byggförlaget. Det är ett enkelt dokument som tar upp allt väsentligt: arbetets omfattning, pris, tider, garanti etc. En vanlig missuppfattning är att garanti är obligatorisk enligt lag. Praxis i byggbranschen är två års garantitid, men den måste skrivas in i avtalet för att gälla.

Man hör ibland också uppfattningar om att tio års garantitid gäller vid relationer mellan en entreprenör och en konsument. Detta är en sammanblandning med den reklamationsrätt som finns och som innebär att konsumenten inom tio år har rätt att komma tillbaka till entreprenören och kräva avhjälpande om denne gjort sig skyldig till ett fel. Men det är konsumenten som har bevisbördan och måste kunna visa att ett fel har begåtts. Vid en överenskommen garanti är det entreprenören som under garantitiden ska kunna bevisa att han inte gjort fel.

Konsumenttjänstlagen

Förhållandet mellan entreprenör och konsument regleras i Konsumenttjänstlagen, som är en s k skyddslag. Det innebär att konsumenten är skyddad så långt möjligt och att ett stort ansvar vilar på entreprenören. Konsumenten förväntas inte ha några kunskaper, utan entreprenören ska i egenskap av specialist vara den som vet. Han har också skyldighet att informera och ibland avråda från olika metoder eller produkter.

Men en villaägare ska inte behöva känna sig osäker inför en badrumsrenovering med kakel och klinker. Med rätt val av entreprenör och med en tydlig uppgörelse med den som ska göra jobbet kan man lugnt se fram mot förverkligandet av sitt drömbadrum.

Det är klokt att lägga ner en del energi på att kontrollera att det är ett legalt, registrerat företag man har att göra med och att det är ett behörigt företag enligt byggkeramikbranschens regler. Ser man dessutom till att ett riktigt avtal upprättas, har man gjort vad man kan för att resultatet ska bli det man väntar sig.

Kom ihåg:

Kontrollera att entreprenören är ett registrerat företag som har F-skattebevis

Kontrollera att företaget är behörigt enligt PERs Branschregler. Framgår av Branschreglernas bilaga D.

Gör ett avtal med entreprenören. Använd gärna standardformulär ”Anbud och avtalsbekräftelse” från Byggförlaget.

Begär garanti, lägst två år, och se till att den skrivs in i avtalet.

Kontrollera att plattsättaren har giltig legitimation för behörighet, utfärdad av Byggkeramikrådet.

När arbetet är slutfört ska entreprenören lämna ett kvalitetsdokument som säger att jobbet är gjort enligt PERs Branschregler.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar