Annons

Plattsättarens eget badrum

Kakel och klinker

Hur ser det egentligen ut i badrummet hemma hos en plattsättare? Är det sparsmakat eller en orgie i material, färg och form? Vi i Villa har tittat efter.

Annons


Ett rum att trivas i. Badkar från Svenska Neptun - en skojig lekplats tycker tvååriga Emma.

Tony Zabel har jobbat som plattsättare i snart 15 år och har, tillsammans med sin familj, nyligen flyttat in i ett nybyggt hus några mil söder om Stockholm. Vi besökte familjen en kylig höstdag - en dag som gjord för att tappa upp varmt bubbelvatten i hörnbadkaret. Badrummet känns välkomnande i milda färger och den vattenburna golvvärmen är skön för frusna fötter.

Familjens hus började byggas för två år sedan och när det var dags att bestämma hur badrummet skulle se ut var det Tonys hustru Mia, som fick sista ordet.

- Vi ville ha ett rum i en lugn färgskala. Jag blir lätt entusiastisk när jag har chans att göra som jag vill och då blir det gärna mycket färger och mönster, säger Tony med ett leende.


Betongglasväggen bidrar med extra ljus i duschhörnan. Handfatet är köpt i Frankrike.

Måtten styr materialval

Tony driver en plattsättningsfirma tillsammans med sin bror. De är ofta ute och tittar på objekt för att bland annat ge förslag på hur man kan förändra och bygga om.

- När jag ser hur ett badrum är proportionerat ser jag också möjligheterna eftersom jag är väl förtrogen med de material som finns i dag, berättar han. Måtten i ett badrum kan till exempel vara helt fel för det kakel som kunden tänkt sig. Att måtten styr är det inte många som tänker på. Det gäller att släppa invanda tankesätt och låta fantasin få fritt spelrum.

Föredrar andra klass

I sitt eget badrum ville Tony arbeta med svängda gammeldags Colori-plattor och sjösten - ett material som han tycker är kul att jobba med. Tony väljer gärna en sjösten av andra sortering som han anser har mer karaktär än en "perfekt" sjösten. Han valde att ha alla plattor i samma färg för att få lugn och harmoni i rummet.

Rummets mått fick sedan styra mönstren. Men eftersom plattorna är av olika material blev det också nyansskillnader som märktes först när allt var klart - vilket ger liv utan att förstöra balansen.

- Det är bra att använda olika typer av material, det ger andra möjligheter. Bården kom till exempel till tack vare måtten på väggarna, jag behövde något att fylla ut med och då kunde jag använda mig av sjösten på diagonalen som passade perfekt.

Ekonomiskt blanda egen kross

Av det spill som blev över när sjöstenen var satt blandade Tony en kross som sedan fått utgöra väggarna i duschkabinen.

- Att blanda sin egen kross av sjösten som blir över är ett utmärkt sätt att spara pengar och som fler borde göra, tycker Tony. Det är inte svårt, man häller allt spill i en hink, häller i vatten och vispar tills det inte längre finns en fram- eller baksida på bitarna.

Glasdörren av härdat glas beställdes av en glasmästare. Glasbetong av klarglas fick bryta av mot all sten vilket ger mer ljus i hela rummet på ett effektfullt sätt. Glasbetong ska så småningom även följa linjen framför badkaret som på så sätt byggs in.

- Det jag är mest nöjd med är att färgkombinationen ger harmoni. Det är ett rum att verkligen koppla av i, avslutar Tony.

Annons

Material som Tony använt:

Vägg: Colori beige 20x20 cm
Colori beige 10x10 cm
Sjösten 10x10 cm Traventino ljus

Bård: Colori beige 10x10 cm och Traventino, mixat för att lyfta blankt mot matt.
Golv: Traventino 10x10 cm och Scabas 15x15 cm
Kross: Traventino ljus, Scabas och Traventino mörk

Tonys bästa plattsättningstips!

· Titta runt lite extra när du ska köpa sjösten - det kan löna sig. Stenföretag är ofta billigare än traditionella kakelfirmor.

· Blanda din egen sjöstenskross av spillet. En visp kan du låna eller hyra av en maskinuthyrare för cirka 40 kr per dygn. Alternativt kan du använda en tombola. Det är viktigt att du tvättar och blandar ordentligt - bitarna ska slås mot varandra tills de inte längre har en fram- eller baksida, det tar cirka 20 minuter.

· Sandpappra alla skurna bitar. Det är både snyggare och blir inte vasst.

· För att få en "wet-look" på sjöstenen - använd medlet Filawet. Det är dock viktigt att sjöstenen är riktigt ren och torr innan du behandlar den. Behandla två gånger men endast på sjösten, Filawet ska absolut inte användas på glatta ytor som till exempel kakel!

· Mät väggytan du ska kakla från hörn till hörn. Beräkna sedan storlek på skärningar inklusive fog.

· Att foga är inte lätt! Var noga med blandningen, det ska inte vara för löst. Foga en halv vägg i taget och grovtvätta med en normalt blöt svamp (dränkt i vatten och urkramad). Foga andra halvan av väggen och gör samma sak. Sedan kan du fintvätta med vatten. Först dag två använder du trassel.

· Se till att det inte sticker ut fix mellan plattorna före fogning. Detta tar du i så fall bort med en svamp.

· När du ska använda silikon i hörnen använder du med fördel en blomspruta med diskmedel och vatten. Maskera på båda sidor, cirka 2 mm från hörnet. Spraya och dra ut silikonet med en silikonpinne. Spraya likligt över hela hörnet och lite extra där du arbetar, på cirka 30 cm yta. Då slipper du kladdet. Låt torka och dra bort maskeringen.

· Anlita alltid en entreprenör som gör fuktspärren. Då vet du att du får en försäkring som täcker eventuella skador. Dessutom är du garanterad att golvet får rätt lutning eftersom detta ingår i entreprenörens jobb.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29. augusti 2002
 
Annons
Mer om Kakel och klinker

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Kakel och klinker Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx. 

Kakeltrender för kök och badrum

Kakel och klinker Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Kakel och klinker Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Kaxigt kakel

Kakel och klinker Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons