Annons

Plattor och sten - lättskött och vackert

Kakel och klinker

Som underhållsfri uteplats eller som vacker gång - sten är aldrig fel! Här får du reda på vad du behöver om du går i stentankar.

Annons

Sten och plattor är både snygga och praktiska på tomten. Här får du bra råd om vilka du ska välja och vad du ska tänka på när du lägger dem.

Trädgårdens golv är hårt utsatta för väder och vind. Årstidernas skiftningar ställer stora krav på produkterna du väljer. Regn och rusk, kyla och värme - allt detta måste din trädgårdssten klara, år efter år. Markbeläggning ska inte försämras, tvärtom, den ska bara bli bättre.

Plattor är kanske trädgårdens enklaste byggstenar, det går fort och enkelt att lägga stenytor för de flesta tomter. Ska man däremot lägga marksten krävs det mer planering och arbete.

En del företag nämner i sina broschyrer att sten är underhållsfri. Så är det inte riktigt. För att behålla plattorna eller stenen fin, så måste man faktiskt underhålla en del.

På grund av olika väderförhållanden är det tekniskt oundvikligt att få kalkutfällningar. Detta säger ingenting om kvaliteten och fällningarna försvinner så småningom. Värre är det med mossa, svamp och alger.

Oljefläckar dyker tyvärr upp om man inte ser till sin bil. Fläckarna är mest besvärliga om de får bita sig fast.

Ogräs vill naturligtvis sätta sig fast ordentligt. Har man inte använt riktig fogsand är risken större att frön får ordentligt grogrund.

Goda råd hur man skall få bort det här, finns hur många som helst - från expertråd till husmorstips. Vänta inte till i morgon med det du kan ta bort i dag är ett bra tips.


Sextant är en av många stenar med oregelbunden form (från Betonggruppen).


Nostalit passar med sin oregelbudnna gatstenskaraktär både nostalgiska trädgårdar och moderna garageuppfarter (från S:t Eriks).

Olika typer av plattor

Standardplattorna är helt släta. Frilagda trädgårdsplattor känns igen av de flesta, och finns i många utföranden. I dessa kan du till exempel hitta dansk sjösten, Rhensingel eller engelsk sjösten.

Olika företag har olika namn på sina produkter, fast de kan innehålla i stort sett samma ingredienser. Superplattor, som Swerock kallar en av sina plattor, är tunnare än standardplattan utan att för den skull förlora hållbarheten.

Företaget Betonggruppen talar i sin broschyr om att man "misshandlar stenen". Man simulerar helt enkelt flera år av sträng vinter. I över 28 dagar utsätter man stenen för skiftande sträng vinterväderlek och töväder för att se att stenen är frostbeständig, samtidigt tryckprovas stenen. Patinerade plattor har en svagt blästrad yta som ger ett litet "slitet" uttryck. Tumlade stenar ger också den lite slitna strukturen.

Frilagda plattor har olika singeltyper frilagda i ytan. Släta plattor är en traditionell och funktionell platta med många möjligheter. Den kan man kombinera med till exempel smågatsten, för att uppnå lite mer spännande effekter.

Roccia som tillverkas av Starka är ett sortiment plattor som genom en speciell tillverkningsmetod fått ett naturstensliknande utseende. Denna produkt kan man också ha inomhus.

Gårdsten, då är vi inne på området marksten, som det finns mycket av. I den gruppen kallar Betonggruppen sina stenar för Slottssten, Hjertingssten, Bohus samt Sixtus. Den finns som standard, samt under namnet Exklusiv, där stenen är tumlad och ger ett litet slitet intryck.

Slotts- och Bohussten är klassiska markstenar där användningsområdena är många.

Gårdsten kallar Starka sin lite enklare sten, med relativt grov yta. Samma företag har också Classic, som är utformad och tillverkad för lite större belastning, bland annat gör stenens form att den låser.

Företaget Flisby på det Småländska höglandet, har en katalog med sina produkter, där man handlar på postorder. Där hittar man det mesta inom sten. Flisby har ett stort urval av färgad sten.

Annons


Rustik är en tidslös sten med behaglig oregelbunden yta (från S:t Eriks).


Byasten finns i många varianter, här i cirkel (från Starka).

Jämför offerterna noga

I somras skulle vi lägga sten framför huset. Jag gick ut till olika företag och frågade om priser och hur man ville göra. Många stenläggare vill gärna komma med egna idéer, som naturligtvis kan vara bra i vissa fall, men ibland blir det för många kockar. Efter mycket letande hittade vi den sten som skulle passa vårt boende Vi valde Sixtus - en sten som lämpar sig när man ska ha bilar parkerade, en gång av Bohus knott lades som markerad gångväg.

Innan vi valde stenläggare, frågade vi tre företag, som konstigt nog hade tre olika sätt att lägga på. Det kändes lite märkligt att man hade så olika idéer om hur man skulle göra.

Ett företag ville till exempel att vi själva skulle ta bort den singel som fanns, utan att man drog av på arvodet. Medan ett annat företag tog bort singeln utan extra kostnad.

Det lönar sig alltså att kolla runt lite hur företagen arbetar. Glöm sedan inte att alltid kräva garanti på jobbet.

Det är inte fel att rådfråga några handlare inom sten, innan man sätter igång. Ofta har de stor erfarenhet och kan komma med synpunkter som är av stort värde.

Tänk på att

- Skissa själv på lite idéer innan du går till verket.
- Du behöver inte ta alla produkter från ett och samma företag.
- Räkna ytan noga och ta till några extra stenar, om man behöver klippa eller såga till några stenar.
- Tänk på att du äger övermaterialet plattläggaren erbjuder sig gärna att ta hem det efter sig för att städa. Övermaterial får man alltid behov av någonstans i trädgården. Ett fint stenröse eller en mindre mur i frilandet, som stoppar jorden att flyta iväg när det regnar, är exempel på det.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 maj 2002

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons