"Materie Cotto" ger en känsla av terrakotta men är tillverkad i tålig granitkeramik. Finns i fem format och fyra färger. Prisexempel 30x30 cm cirka 430 kr/kvm. Centro Kakel & Klinker
"Materie Cotto" ger en känsla av terrakotta men är tillverkad i tålig granitkeramik. Finns i fem format och fyra färger. Prisexempel 30x30 cm cirka 430 kr/kvm. Centro Kakel & Klinker

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Annons

Trenden med kakel och klinker utomhus växer sig allt starkare. Troligen är det medelhavsländerna som inspirerar. Att odla medelhavsväxter har blivit populärt på senare år, det är också i de länderna vi ofta semestrar och med avslappnade sinnen låter oss inspireras.

I och med den ökade efterfrågan från konsumenterna väljer numera allt fler kakelföretag att satsa på frostsäkra plattor för utomhusbruk, oftast i granitkeramik. Är du sugen på att flytta in lite av Italien, Spanien eller Grekland i din trädgård har du ett betydligt större utbud i dag än för bara några år sedan. Än finns tid för den här typen av arbeten utomhus, men det gäller att göra rätt så du slipper bli besviken när snön smälter undan i vår.

Magnus Saari, marknadschef på Centro kakel, delar med sig av några generella råd när det gäller klinker utomhus:

- Välj alltid plattor av så kallad granitkeramik då de är så täta att de själva inte suger upp något vatten i större omfattning. Cementplattor och terrakottaplattor avråder jag ifrån, de har bland annat alltför porös yta och cement är dessutom känsligt för salt. Väggkakelplattor, plattor avsedda endast för vertikal applicering, bör inte användas utomhus i Sverige, välj även här granitkeramik.

- På plana/horisontella ytor med gångtrafik (vilket i princip innebär alla golvytor utomhus) bör du välja en oglaserad granitkeramikplatta för att undvika glasyrskador på grund av frost, snöskottning eller annan mekanisk åverkan. Om ytan är utomhus, men under skärmtak ,kan man möjligen välja en glaserad platta.

- Vid sättning av glasmosaik – välj en mosaik som har papper eller transparent film på ovansidan som tas bort efter montering. Annars får mosaikbitarna för dålig kontaktyta med fästmassan.

- Var alltid mycket noga med full täckning med fästbruk under plattorna, detta är särskilt viktigt utomhus för att undvika frostsprängningar.

Nya, snygga granitkeramikplattor som fungerar bra utomhus:


"Italgrani Stone D" är en serie med många färgställningar och storlekar, här finns även mosaikliknande varianter. Prisexempel 45x45 cirka 570 kr/kvm. Kakeldaxgruppen


Serien "C Ardesia" passar med sin halksäkra yta utmärkt både på altanen och i trappan. Finns i tre färgställningar, format 30x30 cm, cirka 400 kr/kvm, Konradssons Kakel

 
I serien "Marte" finns en mängd olika färgställningar och format, från 10x10 cm till 60x120. Prisexempel 30x30 cm ljusgrå, cirka 500 kr/kvm. Kakeldaxgruppen.


"Geotech" finns i olika nyanser av grått och i storlekarna 25x25 samt 25x50 cm . Passar lika bra i köket som på altanen utanför. Prisexempel 25x 25 cirka 650 kr/kvm. Golvabia.

Annons

Köpinformation:

Centro Kakel & Klinker, www.centro.se Tel 08-442 90 50

Golvabia www.golvabia.se Tel 0371- 588 200

Kakeldaxgruppen www.kakeldaxgruppen.se Tel 031-57 71 70

Konradssons Kakel www.konradssons.com Tel 036- 12 51 15

29 augusti 2011

1 Kommentarer

2014-10-17
christian
0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakelguide – så kaklar du själv

Dags att byta kakel hemma? Här är guiden som gör dig redo för kakeljobbet – allt från branschregler till proffstips från plattsättare.

0

Köksdetaljerna som gör det

Det är lättare än man tror att få ett nytt kök till rimlig kostnad. Sikta in dig på köksdetaljerna! Byt ut blandaren, bänkskivan, kaklet eller kanske...

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Sätt kakel själv!

Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du...

1

Rätt platta på rätt plats

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna...

0

Kladdfritt kakel

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!

0

Renovering med kakel och klinker

Byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder.

0

Frossa i kakel, mosaik och glas

Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten,...