"Materie Cotto" ger en känsla av terrakotta men är tillverkad i tålig granitkeramik. Finns i fem format och fyra färger. Prisexempel 30x30 cm cirka 430 kr/kvm. Centro Kakel & Klinker
"Materie Cotto" ger en känsla av terrakotta men är tillverkad i tålig granitkeramik. Finns i fem format och fyra färger. Prisexempel 30x30 cm cirka 430 kr/kvm. Centro Kakel & Klinker

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Annons

Trenden med kakel och klinker utomhus växer sig allt starkare. Troligen är det medelhavsländerna som inspirerar. Att odla medelhavsväxter har blivit populärt på senare år, det är också i de länderna vi ofta semestrar och med avslappnade sinnen låter oss inspireras.

I och med den ökade efterfrågan från konsumenterna väljer numera allt fler kakelföretag att satsa på frostsäkra plattor för utomhusbruk, oftast i granitkeramik. Är du sugen på att flytta in lite av Italien, Spanien eller Grekland i din trädgård har du ett betydligt större utbud i dag än för bara några år sedan. Än finns tid för den här typen av arbeten utomhus, men det gäller att göra rätt så du slipper bli besviken när snön smälter undan i vår.

Magnus Saari, marknadschef på Centro kakel, delar med sig av några generella råd när det gäller klinker utomhus:

- Välj alltid plattor av så kallad granitkeramik då de är så täta att de själva inte suger upp något vatten i större omfattning. Cementplattor och terrakottaplattor avråder jag ifrån, de har bland annat alltför porös yta och cement är dessutom känsligt för salt. Väggkakelplattor, plattor avsedda endast för vertikal applicering, bör inte användas utomhus i Sverige, välj även här granitkeramik.

- På plana/horisontella ytor med gångtrafik (vilket i princip innebär alla golvytor utomhus) bör du välja en oglaserad granitkeramikplatta för att undvika glasyrskador på grund av frost, snöskottning eller annan mekanisk åverkan. Om ytan är utomhus, men under skärmtak ,kan man möjligen välja en glaserad platta.

- Vid sättning av glasmosaik – välj en mosaik som har papper eller transparent film på ovansidan som tas bort efter montering. Annars får mosaikbitarna för dålig kontaktyta med fästmassan.

- Var alltid mycket noga med full täckning med fästbruk under plattorna, detta är särskilt viktigt utomhus för att undvika frostsprängningar.

Nya, snygga granitkeramikplattor som fungerar bra utomhus:


"Italgrani Stone D" är en serie med många färgställningar och storlekar, här finns även mosaikliknande varianter. Prisexempel 45x45 cirka 570 kr/kvm. Kakeldaxgruppen


Serien "C Ardesia" passar med sin halksäkra yta utmärkt både på altanen och i trappan. Finns i tre färgställningar, format 30x30 cm, cirka 400 kr/kvm, Konradssons Kakel

 
I serien "Marte" finns en mängd olika färgställningar och format, från 10x10 cm till 60x120. Prisexempel 30x30 cm ljusgrå, cirka 500 kr/kvm. Kakeldaxgruppen.


"Geotech" finns i olika nyanser av grått och i storlekarna 25x25 samt 25x50 cm . Passar lika bra i köket som på altanen utanför. Prisexempel 25x 25 cirka 650 kr/kvm. Golvabia.

Annons

Köpinformation:

Centro Kakel & Klinker, www.centro.se Tel 08-442 90 50

Golvabia www.golvabia.se Tel 0371- 588 200

Kakeldaxgruppen www.kakeldaxgruppen.se Tel 031-57 71 70

Konradssons Kakel www.konradssons.com Tel 036- 12 51 15

29. augusti 2011
 
Annons
Mer om Kakel och klinker

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Kakel och klinker Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx. 

Kakeltrender för kök och badrum

Kakel och klinker Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Kakel och klinker Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Kaxigt kakel

Kakel och klinker Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...