Annons
Lila kakel i badrummet kommer starkt på kontinenten. Foto Kakelspecialisten
Lila kakel i badrummet kommer starkt på kontinenten. Foto Kakelspecialisten

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Annons

Lavendelfärgat badrum i vår

- I år är det kakel och klinker i färgerna lila, mud (lerfärgat)  och betonggrått som gäller. På den stora kakelmässan i Italien i höstas presenterade nästan alla kakeltillverkare badrumskakel i färgen lila, gärna en mjuk lila typ lavendel och ljusare, berättar Gunilla Eriksson, marknadsansvarig på Kakelspecialisten i Stockholm.

- Lerfärgade väggar, gärna i kombination med vitt eller krämvitt, kommer också allt starkare, liksom grått, vilket är en naturlig följd av den populära industrilooken. I badrummet är det överlag jättepopulärt med stora vita kakelplattor tillsammans med grått, brunt eller svart golv. Jag tycker inte man kan kalla just den kombinationen för en ”trend”, det är mer att folk är försiktiga när det gäller renovering av badrum. I köket däremot vågar folk mer och har färgat kakel eller mosaik som stänkskydd och gärna mönstrade marockanska betongplattor på golvet.


Serien ”Marte” från Konradssons Kakel innehåller många färgställningar och mönster som för tankarna till äkta sten. Foto Konradssons Kakel

Lantligt och rustikt på frammarsch

När det gäller framtida kakeltrender tror Gunilla Eriksson att den rustika trenden är på väg tillbaka.

- Det som gäller är italieninspirerat rustikt där terracottafärger, härliga medelhavsfärger och klassiskt mönstrat kakel dominerar och franskt bohemiskt där man ser fasade vita kakelplattor (tunnelbanekakel), handgjorda kakelplattor i smutsiga pasteller och enkla blå-  och vitmönstrade dekorplattor. Detta går utmärkt att kombinera med skandinaviskt stilrena badrumsmöbler.

Även Birgitta Nilsson på Konradssons Kakel spår en rustikare framtid.

- När det gäller lantstilen har det klassiska 10 x 20 måttet fått ett uppsving, även om det alltid har funnits. Fasade plattor, plattor som ser mjuka ut samt plattor som verkar handgjorda och har ojämna kanter, vilket automatiskt ger en bredare, rustikare fog, kommer allt mer.


Kakelplattor som ser ut att vara handgjorda passar bra i den allt mer populära rustika stilen. Foto Kakelspecialisten

Men enligt Birgitta Nilsson är den minimalistiska stilen, som varit tongivande en tid, fortfarande mycket populär, liksom plattor som efterliknar naturen, både trä och sten som exempelvis sandstan, marmor eller kalksten.


Grått, naturnära, smala fogar och stora plattor på golv och vägg är fortfarande en rådande trend. På bilden serien Warmstones från Konradssons Kakel.

Tunnare och större plattor

- Strävan efter minimalism och hotellkänsla är fortfarande vanlig. Plattor med laserskurna kanter, vilket ger extremt smala fogar, kommer allt mer. Och plattorna är fortfarande stora, upp till 60 x 120 och 80 x 80, nytt är att de numera blir allt vanligare även på väggarna.

Birgitta Nilsson konstaterar även att riktigt tunna plattor, så kallade ”slimplattor” som inte är tjockare är 4-6 cm, också kommer stort. De är givetvis lättare än traditionella plattor som ofta är 8-12 mm tjocka, men de ställer fortfarande höga krav på underarbetet, minsta höjdskillnad blir märkbar, varför man rekommenderar att låta en utbildad plattsättare sätta de allra största plattorna.

Mer kakelinspiration:


Fransk romantik och handmålade plattor hittar du i Franska kakelbutiken.

Prisexempel handmålad fisk, 13x13 cm 309 kr/st. Franska kakelbutiken.

Marockanskt är fortfarande hett, nu kommer mönstrade betongplattor med försvenskad design. 1 600 kr/kvm, Marrakech Design.

Mosaiken fortsätter att vara accenten framför alla andra. Trendigt lila ”Flamingo” från Kakelspecialisten, 1 389 kr/kvm.

Kakel i mobilen!

Både Centro Kakel och ccHoganäs har egna applikationer för iPhone. Ladda ned gratis via HYPERLINK "http://www.appstore.com" www.appstore.com

Annons

Köpinformation:

www.cchoganas.se

www.kakelspecialisten.se

www.marrrakechdesign.se

www.centro.se

www.franskakakelbutiken.com

www.konradssons.com

27 februari 2011

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons