Annons
Lila kakel i badrummet kommer starkt på kontinenten. Foto Kakelspecialisten
Lila kakel i badrummet kommer starkt på kontinenten. Foto Kakelspecialisten

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Annons

Lavendelfärgat badrum i vår

- I år är det kakel och klinker i färgerna lila, mud (lerfärgat)  och betonggrått som gäller. På den stora kakelmässan i Italien i höstas presenterade nästan alla kakeltillverkare badrumskakel i färgen lila, gärna en mjuk lila typ lavendel och ljusare, berättar Gunilla Eriksson, marknadsansvarig på Kakelspecialisten i Stockholm.

- Lerfärgade väggar, gärna i kombination med vitt eller krämvitt, kommer också allt starkare, liksom grått, vilket är en naturlig följd av den populära industrilooken. I badrummet är det överlag jättepopulärt med stora vita kakelplattor tillsammans med grått, brunt eller svart golv. Jag tycker inte man kan kalla just den kombinationen för en ”trend”, det är mer att folk är försiktiga när det gäller renovering av badrum. I köket däremot vågar folk mer och har färgat kakel eller mosaik som stänkskydd och gärna mönstrade marockanska betongplattor på golvet.


Serien ”Marte” från Konradssons Kakel innehåller många färgställningar och mönster som för tankarna till äkta sten. Foto Konradssons Kakel

Lantligt och rustikt på frammarsch

När det gäller framtida kakeltrender tror Gunilla Eriksson att den rustika trenden är på väg tillbaka.

- Det som gäller är italieninspirerat rustikt där terracottafärger, härliga medelhavsfärger och klassiskt mönstrat kakel dominerar och franskt bohemiskt där man ser fasade vita kakelplattor (tunnelbanekakel), handgjorda kakelplattor i smutsiga pasteller och enkla blå-  och vitmönstrade dekorplattor. Detta går utmärkt att kombinera med skandinaviskt stilrena badrumsmöbler.

Även Birgitta Nilsson på Konradssons Kakel spår en rustikare framtid.

- När det gäller lantstilen har det klassiska 10 x 20 måttet fått ett uppsving, även om det alltid har funnits. Fasade plattor, plattor som ser mjuka ut samt plattor som verkar handgjorda och har ojämna kanter, vilket automatiskt ger en bredare, rustikare fog, kommer allt mer.


Kakelplattor som ser ut att vara handgjorda passar bra i den allt mer populära rustika stilen. Foto Kakelspecialisten

Men enligt Birgitta Nilsson är den minimalistiska stilen, som varit tongivande en tid, fortfarande mycket populär, liksom plattor som efterliknar naturen, både trä och sten som exempelvis sandstan, marmor eller kalksten.


Grått, naturnära, smala fogar och stora plattor på golv och vägg är fortfarande en rådande trend. På bilden serien Warmstones från Konradssons Kakel.

Tunnare och större plattor

- Strävan efter minimalism och hotellkänsla är fortfarande vanlig. Plattor med laserskurna kanter, vilket ger extremt smala fogar, kommer allt mer. Och plattorna är fortfarande stora, upp till 60 x 120 och 80 x 80, nytt är att de numera blir allt vanligare även på väggarna.

Birgitta Nilsson konstaterar även att riktigt tunna plattor, så kallade ”slimplattor” som inte är tjockare är 4-6 cm, också kommer stort. De är givetvis lättare än traditionella plattor som ofta är 8-12 mm tjocka, men de ställer fortfarande höga krav på underarbetet, minsta höjdskillnad blir märkbar, varför man rekommenderar att låta en utbildad plattsättare sätta de allra största plattorna.

Mer kakelinspiration:


Fransk romantik och handmålade plattor hittar du i Franska kakelbutiken.

Prisexempel handmålad fisk, 13x13 cm 309 kr/st. Franska kakelbutiken.

Marockanskt är fortfarande hett, nu kommer mönstrade betongplattor med försvenskad design. 1 600 kr/kvm, Marrakech Design.

Mosaiken fortsätter att vara accenten framför alla andra. Trendigt lila ”Flamingo” från Kakelspecialisten, 1 389 kr/kvm.

Kakel i mobilen!

Både Centro Kakel och ccHoganäs har egna applikationer för iPhone. Ladda ned gratis via HYPERLINK "http://www.appstore.com" www.appstore.com

Annons

Köpinformation:

www.cchoganas.se

www.kakelspecialisten.se

www.marrrakechdesign.se

www.centro.se

www.franskakakelbutiken.com

www.konradssons.com

27 februari 2011

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

0

2015 års nya kakeltrender

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen greige. Här är nya kakeltrender inom kakel, klinker och mosaik från kakelmässan Cersaie...

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons