Annons

Kladdfritt kakel

Kakel och klinker

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!

Annons

Kakel och klinker är lättskötta material. Ofta räcker det att torka av dem med en trasa fuktad med lite svagt alkaliskt rengöringsmedel. Men en del fläckar kräver lite mer ansträngning, och framför allt rätt val av kemikalier så att du inte skadar plattorna.

Precis som vid all fläckborttagning gäller regeln att ta bort fläcken så snabbt som möjligt. Prova först med fuktad trasa eller svamp, räcker inte det börja alltid med en svag lösning av lämplig kemikalie och öka koncentrationen om det behövs.

Fläcknykel, (Gäller keramikplattor, ej natursten som är känsligare för lösningsmedel).

Feta fläckar, som till exempel oljefilm, hudfett, smörjfett samt glass och andra livsmedel tar du bort med alkaliskt rengöringsmedel, soda eller kaustiksoda. Du kan också använda specialmedlet GrovRent FB 9800. Det samma gäller fläckar från öl och vin samt metallskrap från aluminium.

Kalkfläckar, rostfläckar, cement, bruk och metallskrap av stål behöver ett surt rengöringsmedel. Ättiksyra/ättiksprit, så kallad "murtvätt" eller KlinkerRent FB 9200 är bra val.

Färgfläckar, tar du bort med vatten. Har fläcken torkat kan du skrapa försiktigt med ett rakblad och avsluta med färgborttagningsmedel.

Starkt färgade fläckar, som till exempel från rödvin eller rödbetsspad bleks bäst med utspädd Klorin eller annat alkaliskt och blekande rengöringsmedel.

Gummi, stearin och paraffin går bort bäst med någon typ av lösningsmedel. Aceton, sprit, T-röd eller rengöringsbensin till exempel.

Mörka, fula fogar fräschar du upp med ett klorhaltigt rengöringsmedel och sköljer noga med rent vatten. Att fogarna mörknar beror på mögeltillväxt, så se till att du får bättre ventilation.

Informationen hämtad från Höganäs Byggkeramik AB, www.cchoganas.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
9 oktober 2002

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakelguide – så kaklar du själv

Dags att byta kakel hemma? Här är guiden som gör dig redo för kakeljobbet – allt från branschregler till proffstips från plattsättare.

0

Köksdetaljerna som gör det

Det är lättare än man tror att få ett nytt kök till rimlig kostnad. Sikta in dig på köksdetaljerna! Byt ut blandaren, bänkskivan, kaklet eller kanske...

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Sätt kakel själv!

Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du...

1

Rätt platta på rätt plats

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna...

0

Kakel rakt upp och ned

Nu sätter vi kakel som aldrig förr! Här lär vi ut proffsens knep - hur snyggt det blir ser du ju själv!

0

Renovering med kakel och klinker

Byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder.

0

Frossa i kakel, mosaik och glas

Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons