Annons

Kladdfritt kakel

Kakel och klinker

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!

Annons

Kakel och klinker är lättskötta material. Ofta räcker det att torka av dem med en trasa fuktad med lite svagt alkaliskt rengöringsmedel. Men en del fläckar kräver lite mer ansträngning, och framför allt rätt val av kemikalier så att du inte skadar plattorna.

Precis som vid all fläckborttagning gäller regeln att ta bort fläcken så snabbt som möjligt. Prova först med fuktad trasa eller svamp, räcker inte det börja alltid med en svag lösning av lämplig kemikalie och öka koncentrationen om det behövs.

Fläcknykel, (Gäller keramikplattor, ej natursten som är känsligare för lösningsmedel).

Feta fläckar, som till exempel oljefilm, hudfett, smörjfett samt glass och andra livsmedel tar du bort med alkaliskt rengöringsmedel, soda eller kaustiksoda. Du kan också använda specialmedlet GrovRent FB 9800. Det samma gäller fläckar från öl och vin samt metallskrap från aluminium.

Kalkfläckar, rostfläckar, cement, bruk och metallskrap av stål behöver ett surt rengöringsmedel. Ättiksyra/ättiksprit, så kallad "murtvätt" eller KlinkerRent FB 9200 är bra val.

Färgfläckar, tar du bort med vatten. Har fläcken torkat kan du skrapa försiktigt med ett rakblad och avsluta med färgborttagningsmedel.

Starkt färgade fläckar, som till exempel från rödvin eller rödbetsspad bleks bäst med utspädd Klorin eller annat alkaliskt och blekande rengöringsmedel.

Gummi, stearin och paraffin går bort bäst med någon typ av lösningsmedel. Aceton, sprit, T-röd eller rengöringsbensin till exempel.

Mörka, fula fogar fräschar du upp med ett klorhaltigt rengöringsmedel och sköljer noga med rent vatten. Att fogarna mörknar beror på mögeltillväxt, så se till att du får bättre ventilation.

Informationen hämtad från Höganäs Byggkeramik AB, www.cchoganas.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
9 oktober 2002

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

2015 års nya kakeltrender

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen greige. Här är nya kakeltrender inom kakel, klinker och mosaik från kakelmässan Cersaie...

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons