Annons

Kaxigt kakel

Kakel och klinker

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

Annons

Romerskt runt. Vacker detalj som ger känsla av romerskt bad. "Paulina" är 50 cm i diameter, cirkapris 4 800 kr/st, Konradssons Kakel.

Kopparkänsla! "Copper" från serien "Matrix" 12 x 49 cm, pris cirka 935 kr/kvm. cc Höganäs.

Kaxig krokodil. Tuff klinker med krokodilskinnskänsla "Croco", 60 x 60 cm. finns även i svart och vitt. Pris cirka 1 020 kr/kvm, Rex/Kakelspecialisten.

Bladguld. Från serien "La Vie Della Seta" kommer "Ca´Foscari Rosso Oro" med medaljongslingor i äkta bladguld. 25x46 cm, pris cirka 1 100 kr/st. Wennstams kakel.

Svartvitt. Trendigt svartvita dekorplattor som fungerar lika bra på golv som vägg. "One & One" 16,5 x 50 cm, cirkapris 200 kr/st, Konradssons kakel.

Romantiskt. "Damasco" från serien "Ashanti" finns i fyra färger, 20 x 50 cm, från cirka 553 kr/kvm. cc Höganäs.

Turkisk touch. "Celebi" från serien Tabriz finns i flera vackra, orientaliska mönster. 15 x 15 cm, cirka 105 kr/styck, Fired Earth.

Handgjort franskt. Rustika serien "Chantilly Vivid" finns i åtta härligt levande färger. 11 x 11 cm. Pris cirka 55 kr/styck, Fired Earth.

Ringar av glas. Unik glasmosaik i cirklar från Joycolor Design/Kakeldax. Kostar cirka 6 500 kr/kvm.

Personligt. Skapa kakel från ett foto du tagit eller välj en färdig bild. Prisexempel enstaka plattor 10 x 10 cm, 86 kr/st, 30 x 30 cm, 430 kr/st. Dessa motiv IBL (fikon)/Kax Design (fiskar).

Fuska! Har du tröttnat på ditt gamla vita kakel, men vill inte kakla om? Självhäftande dekaler i plast finns hos bland andra www.inreda.com. 10 dekaler, 14,8 x 14,8 cm kostar 195 kr.

Gucciinspirerat. "Ramage" från serien "Seventies" finns i fem olika basfärger samt dekorplattor och även i hexagoner. 20 x 50 cm, pris från cirka 600 kr/kvm. Hexagon cirka 2 750 kr/kvm.

Metallisk mosaik. Läcker, avlång glasmosaik med metallskimmer. "Incence Fusion" från serien "Iridescent Glass Mosaic" säljs på ark, 26,5 x 26,5 cm, pris cirka 550 kr/ark, Fired Earth.

Parkettkänsla. Tre olikfärgade plattor från serien "Timber City" ger känsla av parkettgolv. Tillverkat av granitkeramik. Kan även läggas utomhus. Pris cirka 760 kr/kvm. Wennstams kakel.

Fotnot. De flesta kakelplattorna finns i flera storlekar och färgsättningar.


Stig Lodén Byggnadsingenjör på byggkeramikrådet.

Sätt nytt kakel själv

Stig Lodén, byggnadsingenjör på Byggkeramikrådet och expertrådgivare i tidningen Vi i Villa, svarar på några vanliga frågor om att sätta kakel själv!

Även med små medel kan köket få ny karaktär. Att själv sätta nytt kakel eller klinker är visserligen inte lika lätt som att byta knoppar eller skåpluckor, men med noggrann planering av arbetet och med rätt material klarar du själv att ge köket ett riktigt lyft!

Kan och får jag sätta kakel själv i köket?
Ja, man får i princip göra vad man vill i sin egen fastighet utom elarbeten, sprängning och annat som kräver någon form av auktorisation enligt svensk lag. Köket är inget våtutrymme som dusch och badrum. Där gäller regler från byggkeramikbranschen.

Vilket underlag och vilka förberedelser krävs för en lyckad kakelsättning?
Vanliga underlag i köksväggar är gips- eller andra skivor. Träbaserade skivor ska undvikas. Förberedelser är bland annat att noga mäta upp utrymmet och planera för var kapade plattor ska hamna, samt att skaffa lämpliga verktyg, fästmassa, fogmassa, mjukfogmassa och så vidare. Tala med din leverantör som också har monteringsanvisningar. Se www.bkr.se för branschens specialistföretag.

Kan jag använda vilket kakel eller klinker som helst som stänkskydd i köket?
Ja, men det blir ofta formatet som styr. Utrymmet mellan bänk och överskåp och är normalt 50 centimeter. Det kan passa bra med tre rader kakel 15x15 centimeter eller två rader 20x20 centimeter, men det finns en mängd olika format ner till de riktigt små - mosaik.

Vilka är de vanligaste fallgroparna när man sätter kakel själv?
Det är att man glömmer planeringen eller att man inte följer monteringsanvisningar från tillverkare. Fogningen kräver viss vana, så det är klokt att börja med en liten yta som inte är mitt i blickfånget.

Om jag själv sätter kakel i mitt kök, hur fungerar försäkringen vid en eventuell skada?
Om arbetet är gjort enligt monteringsanvisningar från tillverkare och underlaget är stabilt och av lämpligt material har försäkringsbolagen normalt inga synpunkter på att man gjort jobbet själv. Vattenskador i kök beror oftast på rörledningar och maskiner.

Slutligen, vilka slags kakel och klinker är mest populära just nu?
Oj, det finns massor av varianter som är populära, en trend är rektangulära plattor som monteras liggande, mosaik i olika former en annan. Dämpade färger som brunt, grått, svart och vitt föredras ofta framför mer starka kulörer. Keramiken är underhållsfri och normalt oförstörbar i ett vanligt kök. Man kan leva med samma plattor länge...

För mer information om kakel, klinker, branschens våtrumsregler och behöriga företag se www.bkr.se och www.kakelkunskap.se
Du kan också ställa dina egna frågor till Stig på Experthjälpen

Annons

Köpinformation

cc Höganäs www.cchoganas.se
Fired Earth www.firedearth.com/276.htm
IBL www.fotokakel.se
Inreda.com www.inreda.com
Kakeldax www.kakeldax.se
Kakelspecialisten www.kakelspecialisten.se
Kax Design www.kaxdesign.se
Konradssons kakel www.konradssons.com
Wennstams kakel www.wennstamskakel.se

19. november 2008
 
Annons
Mer om Kakel och klinker

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Kakel och klinker Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx. 

Kakeltrender för kök och badrum

Kakel och klinker Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Kakel och klinker Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons