Annons

Kakel rakt upp och ned

Kakel och klinker

Nu sätter vi kakel som aldrig förr! Här lär vi ut proffsens knep - hur snyggt det blir ser du ju själv!

Annons

Nu sätter svenska folket kakel som aldrig förr! Och efter att alla ni glada kakelentusiaster läst den här artikeln, kommer förhoppningsvis en hel del av plattorna även sättas på diagonalen. Här lär vi ut proffsens knep - hur snyggt det blir ser du ju själv!

För tjugo - trettio år sedan var vita 15x15 cm kakel i stort sett det enda vi kunde välja för väggarna i kök och badrum. Idag är utbudet av färger, mönster och format enormt. Format upp till 60x60 cm är ingen ovanlighet. Det är framför allt i Italien och Spanien som teknik och design har utvecklats, dessa länder leder också när det gäller användning av byggkeramik.

Men även här hemma i Sverige blir det allt mer populärt att använda kakel och klinker. Under de senaste 10-15 åren har användningen tredubblats. Därför kan det kännas roligt att våga sig på något lite annorlunda.

Våga nya mönster

Utöver plattformat, färger och dekorer, finns det ytterligare möjligheter att skapa spännande mönster på dina väggar och golv. Med hjälp av olika sättnings- och läggningsmönster kan du få spännande variation och nya effekter. En sådan är diagonalsättning, som ger kaklet ytterligare en dimension. Det är kanske inte något för den alltför ovane gör-det-självaren, men om du är lite händig och börjar med ett mindre komplicerat arbete på liten yta, kan du med träning och noggrannhet klara av även mer krävande uppgifter. Man har ju som amatör ofta fördelen att kunna ta mycket god tid på sig, jämfört med fackmannen som ska livnära sig på sitt hantverk.

Diagonalsättning utan onödigt spill

Genom att sätta plattorna diagonalt, avviker vi från rummets givna vertikal- och horisontallinjer. Många tror att diagonalsättning innebär att det går åt en massa extra plattor för skärningar. Men så behöver det inte vara. En bra metod är att börja med halva plattor i det hörn som blir mest synligt. Vid nästa hörn skär man plattorna och använder helt enkelt de avskurna bitarna på nästa väggavsnitt. Inget spill alltså! Från det första hörnet startar man sedan med halva plattor även åt andra hållet. Men någonstans måste ju ett läge uppstå där plattsättningen från båda håll möts, och där går det naturligtvis inte jämnt ut. Om det är ett badrum eller liknande rum, placeras lämpligen det mötet över dörren.

Mät och förebered innan

Det kan inte nog betonas, hur viktigt det är att förbereda innan du börjar med plattsättningen. Rita mönstret, ge dig tid att prova olika varianter och inte minst - mät upp ytorna. Kontrollera om väggarna är lodräta. Tänk igenom var skurna plattor ska hamna för att minst störa helhetsintrycket.

Plattskärare förenklar jobbet

Med en plattskärare går det, efter lite övning, bra att skära vanliga kakelplattor. De finns ofta att låna eller hyra på de ställen där man köper kakel och klinker. Tätsintrade plattor, dvs plattor med mycket tätt och hårt gods, som är vanliga på golv men ofta också förekommer på väggar, kan ibland vara lite svårare att skära för en amatör. Men fackmannen har sina knep och tillgång till mer avancerade maskiner.

Det är klokt att förlägga sina inköp till branschens specialbutiker med huvudinriktning på byggkeramik. Där finns tillgång till kunskap och många goda råd.

Annons

Våtrum kräver godkänt tätskikt

Avancerade mönster och våtrumsarbeten bör man överlåta till den yrkesutbildade fackmannen. I våtutrymmen gäller speciella regler och krav på förbehandling och applicering av tätskikt och förseglingar, enligt branschens regler. Eventuella befintliga ytskikt ska avlägsnas. Målarfärg, plastmattor och liknande ska bort från väggar och golv. Försäkringsbolagen accepterar i allmänhet att husägaren själv gör tätskiktjobbet, men då gäller det att konstruktionen är godkänd enligt branschens regler och att man noga följer de monteringsanvisningar som hör till en godkänd konstruktion.

Fotnot: Information om kakel, klinker och plattsättning kan man få från Byggkeramikrådet. Där finns även förteckningar över företag med behörighet för våtrumsarbeten enligt gällande branschregler. www.bkr.se

Så här sätter du kakel på diagonalen


1. Diagonalsättningen på väggen börjar med att halva plattor skärs till, från hörn till hörn, med en plattskärare. Inget spill uppstår eftersom båda halvorna används.


2. Börja i det hörn där blicken hamnar när man kommer in i rummet. Först monterar du de tillskurna trianglarna. Den cementbaserade fästmassan har dragits av till rätt tjocklek med en tandad spackel.


3. Väggen fylls ut med hela plattor och halvplattor (trianglar) vid golv. Det är viktigt att fogarna blir så jämna som möjligt och att alla hörn möts utan "tandning" där fogarna korsas.


4. Vid nästa vägghörn skärs plattorna. De avskurna bitarna sparar du och använder på nästa väggyta. Det är viktigt att bitarna paras ihop med den platta som de tillhört eftersom väggarna inte alltid är helt lodräta.


5. Nu fortsätter plattsättningen med de avskurna bitarna mot hörnet och fylls på med hela plattor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 november 2002

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons