Kakel rakt upp och ned

Nu sätter vi kakel som aldrig förr! Här lär vi ut proffsens knep - hur snyggt det blir ser du ju själv!


Nu sätter svenska folket kakel som aldrig förr! Och efter att alla ni glada kakelentusiaster läst den här artikeln, kommer förhoppningsvis en hel del av plattorna även sättas på diagonalen. Här lär vi ut proffsens knep – hur snyggt det blir ser du ju själv!

För tjugo – trettio år sedan var vita 15×15 cm kakel i stort sett det enda vi kunde välja för väggarna i kök och badrum. Idag är utbudet av färger, mönster och format enormt. Format upp till 60×60 cm är ingen ovanlighet. Det är framför allt i Italien och Spanien som teknik och design har utvecklats, dessa länder leder också när det gäller användning av byggkeramik.

Men även här hemma i Sverige blir det allt mer populärt att använda kakel och klinker. Under de senaste 10-15 åren har användningen tredubblats. Därför kan det kännas roligt att våga sig på något lite annorlunda.

Våga nya mönster

Utöver plattformat, färger och dekorer, finns det ytterligare möjligheter att skapa spännande mönster på dina väggar och golv. Med hjälp av olika sättnings- och läggningsmönster kan du få spännande variation och nya effekter. En sådan är diagonalsättning, som ger kaklet ytterligare en dimension. Det är kanske inte något för den alltför ovane gör-det-självaren, men om du är lite händig och börjar med ett mindre komplicerat arbete på liten yta, kan du med träning och noggrannhet klara av även mer krävande uppgifter. Man har ju som amatör ofta fördelen att kunna ta mycket god tid på sig, jämfört med fackmannen som ska livnära sig på sitt hantverk.

Diagonalsättning utan onödigt spill

Genom att sätta plattorna diagonalt, avviker vi från rummets givna vertikal- och horisontallinjer. Många tror att diagonalsättning innebär att det går åt en massa extra plattor för skärningar. Men så behöver det inte vara. En bra metod är att börja med halva plattor i det hörn som blir mest synligt. Vid nästa hörn skär man plattorna och använder helt enkelt de avskurna bitarna på nästa väggavsnitt. Inget spill alltså! Från det första hörnet startar man sedan med halva plattor även åt andra hållet. Men någonstans måste ju ett läge uppstå där plattsättningen från båda håll möts, och där går det naturligtvis inte jämnt ut. Om det är ett badrum eller liknande rum, placeras lämpligen det mötet över dörren.

Mät och förebered innan

Det kan inte nog betonas, hur viktigt det är att förbereda innan du börjar med plattsättningen. Rita mönstret, ge dig tid att prova olika varianter och inte minst – mät upp ytorna. Kontrollera om väggarna är lodräta. Tänk igenom var skurna plattor ska hamna för att minst störa helhetsintrycket.

Plattskärare förenklar jobbet

Med en plattskärare går det, efter lite övning, bra att skära vanliga kakelplattor. De finns ofta att låna eller hyra på de ställen där man köper kakel och klinker. Tätsintrade plattor, dvs plattor med mycket tätt och hårt gods, som är vanliga på golv men ofta också förekommer på väggar, kan ibland vara lite svårare att skära för en amatör. Men fackmannen har sina knep och tillgång till mer avancerade maskiner.

Det är klokt att förlägga sina inköp till branschens specialbutiker med huvudinriktning på byggkeramik. Där finns tillgång till kunskap och många goda råd.

Våtrum kräver godkänt tätskikt

Avancerade mönster och våtrumsarbeten bör man överlåta till den yrkesutbildade fackmannen. I våtutrymmen gäller speciella regler och krav på förbehandling och applicering av tätskikt och förseglingar, enligt branschens regler. Eventuella befintliga ytskikt ska avlägsnas. Målarfärg, plastmattor och liknande ska bort från väggar och golv. Försäkringsbolagen accepterar i allmänhet att husägaren själv gör tätskiktjobbet, men då gäller det att konstruktionen är godkänd enligt branschens regler och att man noga följer de monteringsanvisningar som hör till en godkänd konstruktion.

Fotnot: Information om kakel, klinker och plattsättning kan man få från Byggkeramikrådet. Där finns även förteckningar över företag med behörighet för våtrumsarbeten enligt gällande branschregler. www.bkr.se

Så här sätter du kakel på diagonalen

1. Diagonalsättningen på väggen börjar med att halva plattor skärs till, från hörn till hörn, med en plattskärare. Inget spill uppstår eftersom båda halvorna används. 2. Börja i det hörn där blicken hamnar när man kommer in i rummet. Först monterar du de tillskurna trianglarna. Den cementbaserade fästmassan har dragits av till rätt tjocklek med en tandad spackel. 3. Väggen fylls ut med hela plattor och halvplattor (trianglar) vid golv. Det är viktigt att fogarna blir så jämna som möjligt och att alla hörn möts utan ”tandning” där fogarna korsas. 4. Vid nästa vägghörn skärs plattorna. De avskurna bitarna sparar du och använder på nästa väggyta. Det är viktigt att bitarna paras ihop med den platta som de tillhört eftersom väggarna inte alltid är helt lodräta. 5. Nu fortsätter plattsättningen med de avskurna bitarna mot hörnet och fylls på med hela plattor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar