Annons

Förnya tvättstugan med kakel och klinker

Kakel och klinker

Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?

Annons

När det gäller mindre lustbetonat arbete i hemmet, som städning och tvätt, gäller det att man gör det så trevligt som möjligt för sig. Varför inte fräscha upp tvättstugan med kakel och klinkers, till exempel?

Den här familjen hade börjat bli rejält trött på tvättstugan som hängt med i ursprungsskick under de 25 år som gått sedan huset byggdes. När villan ritades var säkert arkitektens omtanke klok och välmenande. Det skulle finnas generöst med utrymme för klädvård, tvätt, strykning, mangling och sömnad. Men med åren visade det sig att området för familjens tvätt inte är särskilt stort. Resten av ytorna hade blivit upplagsplats för den typ av högar som av någon anledning hopar sig i de flesta hem. Och så var det ju så trist med den trasiga, röda plastmattan och de målade väggarna.

Beslutsvånda i enormt utbud

Tvättstugan skulle vara lättstädad och tålig, så att bestämma sig för kakel och klinkers som material var ett enkelt beslut. Botaniserandet i den stora utställningen hos kakelleverantören blev ett av de mest lustbetonade momenten i projektet. Utbudet av keramik visade sig vara enormt. Men mångfalden av varianter innebar också en viss beslutsvånda.

Prover fraktades hem för familjeråd i flera omgångar. Kreativiteten flödade när dekoridéer provades och diskuterades. Till slut hade en lösning som alla var nöjda med vuxit fram. Väggarna fick färgglada rutor med 10x10 cm plattor inlagda i ytorna av ljusgrå, halvmatta plattor i 20x20 cm format. Också på golvet blev det pigga inslag av blanka färgklickar med hjälp av några stycken av de färgstarka 10x10 plattorna.

Det är några saker man ska tänka på vid materialvalet. På golvet i en tvättstuga, som ju är ett våtutrymme, är det viktigt att det inte är för halt. Oglaserade klinkerplattor eller glaserade med en matt och/eller strukturerade yta passar bra. Så kallad sjösten (som inte är keramik utan specialbehandlad, ganska porös marmor) eller s.k. terracottaplattor (som ofta är mycket porösa och måste ytbehandlas) passar mindre bra här.

Hjälp vi glömde rörmokaren!

Här ska inte förnekas att det även fanns mindre lustbetonade inslag i projektets framskridande. Som när ett gäng arbetssugna och entusiastiska hantverkare samlats i tvättstugan en tidig måndagsmorgon för att börja jobbet och det visade sig att en yrkeskategori saknades. Rörmokaren - han som skulle proppa rören så att tvättbänken kunde lyftas ut. Det ordnade sig dock som genom ett under, trots semestertider.

När det ändå skulle läggas ett keramiskt golv innebar det faktiskt en överkomlig merkostnad att installera elektrisk golvvärme under klinkerplattorna. Dessa kan kännas kalla att gå på med bara fötter men med golvvärme blir det behagligt. Ett tunt nät med värmekablar för 230 volt spacklades in i ett skikt golvavjämingsmassa.

Det finns många fördelar med golvvärme. Vattenspill och fukt torkar snabbt när golvet blir den varmaste delen av rummet. Det blir bättre luftcirkulation och man slipper "källarkänsla" och unken lukt från stillastående fukt. Upphängd tvätt blir fortare torr.

Annons

Tvättstuga omfattas av våtrumsregler

Eftersom tvättstugan har en golvbrunn är den ett våtutrymme. Det innebär att golv och väggar, enligt gällande branschregler, ska förses med tätskikt före plattsättningen. De ledande försäkringsbolagen tillämpar dessa regler, som bland annat innebär att tätskikt, förseglingar och fästmassa ska vara provade tillsammans vid Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och därefter godkända av branschen genom Byggkeramikrådet. Arbetet ska utföras av plattsättare som är anställda i ett företag som har branschens behörighet, också utfärdad av Byggkeramikrådet.

En händig villaägare kan många gånger själv göra plattsättningsarbeten. Men man bör tänka på att plattsättning är ett hantverk som det tar många år att utbilda sig till. Det kan vara klokt att börja med ett litet utrymme där missar inte blir allt för iögonfallande. Arbeten i våtrum, som kräver behörighet, bör man överlåta till fackmän om man inte är van vid den sortens arbete. I det här fallet valde man att anlita ett plattsättningsföretag.

Underarbetet viktigt

Vid plattsättning, som vid de flesta hantverk, är det ju en del mindre kreativt förarbete som måste göras innan den roliga plattsättningen börjar. Först skulle de gamla plastmattorna på vägg och golv avlägsnas. På väggarna gick det lätt men på golvet var det lite värre. Limrester måste bort och till det jobbet krävdes en särskild maskin. Golvvärmenätet fästes sedan på golvet och spacklades in i golvavjämningsmassa. På den spacklade golvytan och på väggarnas gipsskivor rollades tätskikt i två omgångar sedan hörn och skivskarvar förseglats med glasfiberremsor inbakade i tätskikt. När tätskiktet torkat var det dags för plattsättning. Och då gick det snabbt. De färdiga ytorna växte snabbt fram med den rutinerade yrkesmannens flinka fingrar.

Elektrikern, som installerat värmegolvet, kom tillbaka för att kontrollera och koppla in kablarna. För att inte spackelskiktet ska skadas måste man ge sig till tåls några veckor innan golvvärmen sätts igång. Men tvätta - det kunde familjen göra redan dagen efter sista klinkersplattan lagts på plats!

Anlita gärna ett företag som totalentreprenör som i sin tur tar in och samordnar de andra yrkeskategorierna. Eftersom väggar och golv är en betydande del av arbetet kan det vara lämpligt att plattsättningsföretaget tar den rollen.

Kontrollera att företaget har F-skattebevis och behörighet för våtrum enligt PERs Branschregler. Be att få titta på plattsättarens behörighetslegitimation som ska vara utfärdad av Byggkeramikrådet och ha aktuellt årsmärke. Andra legitimationer gäller inte här.

Försök att få fram så tydliga skisser och ritningar som möjligt. Dessa ska utgöra underlag för offert och blir dokumentation på vad som ska utföras.

Upprätta ett skriftligt avtal med entreprenören. Där ska arbetets omfattning framgå, vad som ingår och vad som eventuellt inte ingår. Pris och uppgift om när jobbet ska påbörjas och när det ska vara färdigt måste finnas med liksom garanti. Det finns ingen lag på att det ska vara någon garanti - den måste avtalas. Vanligt i byggbranschen är två års garantitid. Det bör man kräva.

Info

Plattorna kommer från Kakelspecialisten, Stockholm

Golv: Pieve Gul 20x20 ca 219:00/kvm

Vägg: Marazzi Pietra (grå) 20x20 265:00/kvm

Dekorplattor vägg och golv:
Serie Raku 10x10 cm (Bianco, Laguna,
Oceano, Senape och Vulcano), 425:00/kvm

Boksida till hyllan samt jalusi i bok, Ikea.

Text och ill: Stig Lodén Foto: Christer Lundin

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons