Annons

Förändra med kakel och färg: inred med kakel

Kakel och klinker

Fixa till ytskikten med läckert kakel eller fräscha färger. Här kommer både inspiration och information.

Annons

Klinker passar bra framför öppna spisen, och räcker inte värmen från elden är plattan ”Feelings” från CC Höganäs utmärkt att lägga golvvärme under. Dessutom är den mycket exakt måttskuren och lämpar sig därför för smala fogar. Pris cirka 820 kronor/kvm.

Inred med kakel
Idag kan man se flera tydliga inriktningar, både när det gäller kakelplattors färger och format, berättar Monica Andersson, marknadsansvarig på CC Höganäs.

– Först har vi den relativt nya trenden med kakel som efterliknar olika strukturer och material, som läder, betong och metall. När det gäller färger löper två inriktningar parallellt; antingen personliga pasteller eller mer grafiskt svart och vitt. När det gäller format ökar efterfrågan stadigt på riktigt stora plattor, både för väggar och för golv. Plattor i storleksordningen 50x50 centimeter är ingen ovanlighet idag.


Tuff röd fondvägg i köket med kakel från serien ”Nuvole” från Svenska Kakel, 444 kronor/kvm. Format 12,5x33 cm.


Nej, badrummet är inte läderklätt,
det är kaklat med serien ”Oxide” från CC Höganäs. Pris cirka 450 kronor/kvm.

Gunilla Eriksson på Kakelspecialisten håller med om att plattorna bara blir större och större.

– Vår största platta är idag 33x100 centimeter. Det blir snyggt, men ställer betydligt större krav på plattsättaren. Stora plattor är både tunga och otympliga att hantera och det kan vara svårt att montera dem rakt på väggen.

Grafiskt stiliserade blommönster är också en trend inom keramiska material, precis som när det gäller tyger och tapeter.

– De färgstarka och mönstrade plattorna används än så länge mest som dekoration, till exempel på en fondvägg, konstaterar Gunilla Eriksson. Vitt är fortfarande den överlägsna storsäljaren, särskilt i badrum. Men vi hoppas och väntar på att trenden med mer pasteller och färg ska slå igenom från södra Europa.

Smala fogar

När det gäller själva kakelsättningen är det just nu populärt med riktigt smala fogar, de ska knappt synas, vilket ger ett exklusivt intryck. Men för att slutresultatet ska bli bra bör man välja plattor av hög kvalitet som är sågade med mycket exakt måttprecision. 
 


Läckert metallglänsande är klinkerplattan med det talande namnet ”Steel”, 60x60 cm, från Kakelspecialisten. Pris 1 395 kronor/kvm. På väggen Patagonian RT, 32x59 cm, 519 kronor/kvm.


Effektfulla kontraster
med keramik och glasmosaik i serien ”Riflessi” 2,5x2,5 cm, från Svenska Kakel. Pris från 1 276 kronor/kvm.


Vacker vallmo på väggen, serie ”Nuvole” från Svenska Kakel. Format 12,5x33 cm, pris enfärgat från 444 kronor/kvm, dekorplattor 795 kronor/set om tre.

Annons


Blommigt – blom-girlangen ”Neve Vintage Mix”, 30x60 cm, kommer från Kakelspecialisten och kostar 1 018 kronor/kvm, helvitt 445 kronor/kvm.


Grafiskt svart och vitt.
Här kombineras olika plattor i serien ”Slate” från Konradssons Kakel. Pris från 455 kronor (33x33cm) till 1 755 kronor/kvm (mosaik, 5,3x10,7 cm).


Exklusivt – Serien ”Area Stone” från CC Höganäs med stora plattor 495x495 cm fungerar bra också i vardagsrummet. Finns även som stavmosaik. Pris cirka 600 kronor/kvm.


Både tufft och romantiskt
blir när man kombinerar den blommiga dekorplattan med stramt grått. Båda ingår i serien ”Sakura” från Svenska Kakel. Enfärgad kostar från 490 kronor/kvm, blomdekoren säljs i set om tre plattor för 780 kronor.

Nya våtrumsregler – slut med kartongklädda gipsskivor i badrum

Från 1 juli 2007 gäller en ny utgåva av Boverkets byggregler, BBR. Reglerna är myndighetskrav och alltså likställda med svensk lag.
Enligt de nya reglerna rekommenderas inte kartongklädda gipsskivor som underlag för tätskikt under kakel och klinker. Anledningen är att kartongskiktet mycket lätt angrips av en giftig typ av mögel. Även mycket små fuktmängder, som kan tränga in genom alla typer av tätskikt, kan förorsaka mögelpåväxt. Möglet utgör normalt ingen fara för de boende, men vid rivning eller andra ingrepp i väggarna utsätts de som jobbar för allvarliga risker.

En annan viktig nyhet i reglerna är att tätskikt under kakel och klinker på både inner- och ytterväggar ska ha ett högt så kallat ”ånggenomgångsmotstånd” enligt Boverkets krav. Godkända tätskiktssystem enligt branschreglerna BBV klarar naturligtvis de nya kraven.

Kakelsättning i våtutrymmen kräver stor kunskap och generellt avråder vi från denna typ av gör-det-själv-jobb om du inte är till hundra procent säker på hur man gör. Har du riktig otur kan du drabbas av fuktskador som inte täcks av försäkringen.

Läs gärna mer om de nya våtrumsreglerna på Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se

Köpinformation

CC Höganäs, www.cchoganas.se
Kakelspecialisten, www.kakelspecialisten.se
Konradssons kakel, www.konradssons.com
Svenska kakel, www.svenskakakel.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28. november 2007
 
Annons
Mer om Kakel och klinker

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Kakel och klinker Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx. 

Kakeltrender för kök och badrum

Kakel och klinker Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Kakel och klinker Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Kaxigt kakel

Kakel och klinker Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons