Annons
Spännande duschhörna med trendigt stenliknade kakel inspirerat från Australiens heliga berg. "Ayers Rock" heter plattan och finns för både golv och vägg och i olika storlekar. Prisexempel mosaik mix 1 200 kr/kvm. Svenska Kakel.
Spännande duschhörna med trendigt stenliknade kakel inspirerat från Australiens heliga berg. "Ayers Rock" heter plattan och finns för både golv och vägg och i olika storlekar. Prisexempel mosaik mix 1 200 kr/kvm. Svenska Kakel.

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Annons
Kakel och klinker är hållbara, långlivade material som fungerar bra i de flesta miljöer. Här i Sverige används keramiska plattor främst i kök, badrum, hallar och tvättstugor. Men en trend att flytta ut klinker även utomhus tycks vara på väg.

- Det verkar som att svenskarna mer och mer börjat anamma den sydeuropiska stilen med klinker utomhus, berättar Carl-Johan Kvist, butikschef på Svenska Kakel i Helsingborg.

Klinker för utomhusbruk läggs framför allt i trappor, och på uteplatsen. Klinker är också ett mycket hygieniskt material att ha runt, eller i poolen, där det givetvis är extra viktigt att plattorna är halksäkra. Företrädesvis är det stora, stenliknande plattor man använder. Idag finns ett växande utbud frostsäkra klinker som klarar vårt nordiska klimat.

Stora plattor gäller fortfarande

Däremot verkar det vara svårt att få svenskarna att tända på att lägga klinker i sovrum eller allrum inomhus.

- Visst finns det enstaka som väljer klinker i hela huset, men de tillhör än så länge undantagen, konstaterar Carl-Johan Kvist.

Däremot fortsätter folk att flitigt sätta kakel i sina kök och badrum, och fortfarande är det riktigt stora plattor som gäller. Helst ska plattorna vara kvadratiska 60x60 centimeter, i alla fall på golven. När det gäller väggar säljs mycket rektangulärt, exempelvis 20x60 cm. Likaså blir plattorna allt tunnare, ned mot cirka 4 mm, vilket är cirka hälften så tjockt som tidigare. Detta underlättar särskilt sättning på vägg eftersom plattorna inte blir så tunga och därmed lättare att hantera.

- Men man ska inte förledas att tro att det går snabbare och är enklare att sätta stora kakelplattor än små, varnar Carl-Johan Kvist.

- Stora plattor är ingenting för lekmannen, de kräver ett absolut jämnt underlag så att man inte får fula skarvar som ger släpskuggor på väggarna eller att man slår i tårna på golvet. Dessutom kan det vara knepigt att få till ett bra fall i dusch och badrum, ofta blandar man storlekarna och lägger mindre plattor runt duschen så att avrinningen fungerar.

Lugna basfärger

Att det fortfarande är riktigt stora plattor som gäller håller Ulrika Sandström på Wennstams Kakel med om.

- De blir bara större och större! Stora plattor fungerar både i kök och badrum, den klassiska 10x10-plattan efterfrågas allt mer sällan. Däremot väljer man fortfarande helst lugna basfärger som vitt, svart och grått. Men vi ser en försiktig trend mot att våga lite mer, till exempel med dekorplattor i någon fräck färg eller mönster.

- Det allra senaste nu är plattor som ser ut som riktig sten. Keramiken utformas individuellt så att ingen platta blir den andra riktigt lik.

Även mosaiken fortsätter att hålla ställningen, gärna som dekor och med metallisk känsla. Det har också blivit populärt att låta en del av golvklinkern fortsätta upp på väggen, som en pelare.

Annons

- Skulle någon komma in och fråga efter 10x10-plattor i två nyanser och en färgad bård för att dela av badrumsväggen med, skulle man haja till. Det är nog det som är mest ute idag, avslutar Ulrika Sandström.


Än så länge är det inte så många svenskar som lägger klinker i allrum eller vardagsrum. Men så här läckert kan det bli med nya "City Line" från ccHöganäs, prisexempel 60x60 cm, cirka 950 kr/kvm.

Barköket får en mycket modern känsla med stenliknande klinker på golvet. "Kripton" 30x30, pris cirka 880 kr/kvm, Svenska Kakel.

Vågat och vackert vardagsrum med golv i trä och riktigt blankpolerad, vit klinker " Atlas blanco" 730 kr/kvm, Kakelspecialisten.

Att lägga klinker utomhus blir allt vanligare, särskilt på altanen eller runt poolen. Frosttåliga och halksäkra "Walks" 30x30 cm, kostar cirka 485 kr/kvm. Kakelspecialisten.

Tufft och stilrent kök i basfärgerna vitt, svart och grått med metallisk träkänsla. Båda plattorna är från serien "Metalwood" den grå 10x60 cm kostar cirka, 850 kr/kvm, svart 20x60 cm cirka 610 kr/kvm. Konradssons Kakel.

"Storm", är individuellt utformad, ingen platta är den andra lik. Pris från cirka 1 000 kr/kvm, Wennstams Kakel.

Vågar du dig på en avvikande dekoration kan kanske nya "Up to date" pigga upp. Storlek 40x100 cm. Pris cirka 3 600 kr, ccHoganas.

Det trendigaste just nu är stora plattor med stenliknande utseende. "Ukko" från Colorkel/Wennstams Kakel finns i flera storlekar upp till 44,5x89,3 cm och kostar från cirka 1 000 kr/kvm.
26 augusti 2010

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

0

2015 års nya kakeltrender

Mixa mönster, inred industriellt eller med den nya heta färgen greige. Här är nya kakeltrender inom kakel, klinker och mosaik från kakelmässan Cersaie...

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons