Annons
Spännande duschhörna med trendigt stenliknade kakel inspirerat från Australiens heliga berg. "Ayers Rock" heter plattan och finns för både golv och vägg och i olika storlekar. Prisexempel mosaik mix 1 200 kr/kvm. Svenska Kakel.
Spännande duschhörna med trendigt stenliknade kakel inspirerat från Australiens heliga berg. "Ayers Rock" heter plattan och finns för både golv och vägg och i olika storlekar. Prisexempel mosaik mix 1 200 kr/kvm. Svenska Kakel.

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Annons
Kakel och klinker är hållbara, långlivade material som fungerar bra i de flesta miljöer. Här i Sverige används keramiska plattor främst i kök, badrum, hallar och tvättstugor. Men en trend att flytta ut klinker även utomhus tycks vara på väg.

- Det verkar som att svenskarna mer och mer börjat anamma den sydeuropiska stilen med klinker utomhus, berättar Carl-Johan Kvist, butikschef på Svenska Kakel i Helsingborg.

Klinker för utomhusbruk läggs framför allt i trappor, och på uteplatsen. Klinker är också ett mycket hygieniskt material att ha runt, eller i poolen, där det givetvis är extra viktigt att plattorna är halksäkra. Företrädesvis är det stora, stenliknande plattor man använder. Idag finns ett växande utbud frostsäkra klinker som klarar vårt nordiska klimat.

Stora plattor gäller fortfarande

Däremot verkar det vara svårt att få svenskarna att tända på att lägga klinker i sovrum eller allrum inomhus.

- Visst finns det enstaka som väljer klinker i hela huset, men de tillhör än så länge undantagen, konstaterar Carl-Johan Kvist.

Däremot fortsätter folk att flitigt sätta kakel i sina kök och badrum, och fortfarande är det riktigt stora plattor som gäller. Helst ska plattorna vara kvadratiska 60x60 centimeter, i alla fall på golven. När det gäller väggar säljs mycket rektangulärt, exempelvis 20x60 cm. Likaså blir plattorna allt tunnare, ned mot cirka 4 mm, vilket är cirka hälften så tjockt som tidigare. Detta underlättar särskilt sättning på vägg eftersom plattorna inte blir så tunga och därmed lättare att hantera.

- Men man ska inte förledas att tro att det går snabbare och är enklare att sätta stora kakelplattor än små, varnar Carl-Johan Kvist.

- Stora plattor är ingenting för lekmannen, de kräver ett absolut jämnt underlag så att man inte får fula skarvar som ger släpskuggor på väggarna eller att man slår i tårna på golvet. Dessutom kan det vara knepigt att få till ett bra fall i dusch och badrum, ofta blandar man storlekarna och lägger mindre plattor runt duschen så att avrinningen fungerar.

Lugna basfärger

Att det fortfarande är riktigt stora plattor som gäller håller Ulrika Sandström på Wennstams Kakel med om.

- De blir bara större och större! Stora plattor fungerar både i kök och badrum, den klassiska 10x10-plattan efterfrågas allt mer sällan. Däremot väljer man fortfarande helst lugna basfärger som vitt, svart och grått. Men vi ser en försiktig trend mot att våga lite mer, till exempel med dekorplattor i någon fräck färg eller mönster.

- Det allra senaste nu är plattor som ser ut som riktig sten. Keramiken utformas individuellt så att ingen platta blir den andra riktigt lik.

Även mosaiken fortsätter att hålla ställningen, gärna som dekor och med metallisk känsla. Det har också blivit populärt att låta en del av golvklinkern fortsätta upp på väggen, som en pelare.

Annons

- Skulle någon komma in och fråga efter 10x10-plattor i två nyanser och en färgad bård för att dela av badrumsväggen med, skulle man haja till. Det är nog det som är mest ute idag, avslutar Ulrika Sandström.


Än så länge är det inte så många svenskar som lägger klinker i allrum eller vardagsrum. Men så här läckert kan det bli med nya "City Line" från ccHöganäs, prisexempel 60x60 cm, cirka 950 kr/kvm.

Barköket får en mycket modern känsla med stenliknande klinker på golvet. "Kripton" 30x30, pris cirka 880 kr/kvm, Svenska Kakel.

Vågat och vackert vardagsrum med golv i trä och riktigt blankpolerad, vit klinker " Atlas blanco" 730 kr/kvm, Kakelspecialisten.

Att lägga klinker utomhus blir allt vanligare, särskilt på altanen eller runt poolen. Frosttåliga och halksäkra "Walks" 30x30 cm, kostar cirka 485 kr/kvm. Kakelspecialisten.

Tufft och stilrent kök i basfärgerna vitt, svart och grått med metallisk träkänsla. Båda plattorna är från serien "Metalwood" den grå 10x60 cm kostar cirka, 850 kr/kvm, svart 20x60 cm cirka 610 kr/kvm. Konradssons Kakel.

"Storm", är individuellt utformad, ingen platta är den andra lik. Pris från cirka 1 000 kr/kvm, Wennstams Kakel.

Vågar du dig på en avvikande dekoration kan kanske nya "Up to date" pigga upp. Storlek 40x100 cm. Pris cirka 3 600 kr, ccHoganas.

Det trendigaste just nu är stora plattor med stenliknande utseende. "Ukko" från Colorkel/Wennstams Kakel finns i flera storlekar upp till 44,5x89,3 cm och kostar från cirka 1 000 kr/kvm.
26 augusti 2010

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Kakla orientaliskt

Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons