Annons

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet. Men hur mycket kan man egentligen göra själv? Är du lite sugen på att spara pengar under renoveringen på att just sätta plattor själv? Läs detta först!

Annons
Den mest klassiska kakelstorleken 15 x 15 cm är det inte så många som väljer idag eftersom de tycker att den känns för standard. Måttligt stora plattor, kanske kring 20 x 20 cm kan vara lätthanterliga. Serien Andra, 20 x 40 cm, Svenska kakel, 365 kr/kvm. Dekorplattan är 20 x 40 cm och kostar 253 kr/st.

- Den som ska ge sig på att kakelsätta i sitt hem och aldrig har gjort det förut bör vara beredd på att resultatet inte kommer att bli helt bra. Det kommer att bli ett antal fel och det får man helt enkelt avgöra om man kan leva med? En professionell plattsättare har oftast fyras års utbildning och erfarenhet som har gett henne/honom ett visst handlag så det är inte så konstigt att det inte går att lära sig på en gång, berättar Stig Lodén på Byggkeramikrådet.

Vi har pratat med honom bland annat om vad som är lättast och svårast med kakelsättning samt hur man ser att det är en amatör som satt en mosaikvägg.

Vad är svårast med att kakelsätta själv, som amatör?

- Det är helt klart att få ett snyggt helhetsintryck; att få alla fogar raka och linjerade och att få skärningarna (där man kapar plattorna) snygga och väl placerade. Just att få fogarna jämna är nog bland det svåraste. Det är lätt att de blir lite olika breda, krokiga, grova och ojämna om man inte gör det på rätt sätt. Det sitter ju i fingrarna på en yrkesman så det är svårt att ge några generella tips.

Vad är vanligt att man gör fel?

- Trots hantverksmässigt svåra delar så är det nog att bara sätta igång utan att ha planerat och mätt som är det största felet många gör. Man måste göra ett ordentligt förarbete och veta var plattorna ska kapas och hur man ska göra i anslutningar och hörn men en händig hemmafixare med god planeringen ska klara av en liten golvyta eller plattsättning i ett torrt utrymme.

Vågar man sig på att sätta plattor i ett våtutrymme själv?

-Det rekommenderar vi inte. För ett våtutrymme måste man ha ett kvalitetsdokument som intygar att det är ett behörigt företag som gjort tätskiktsjobbet, annars kan det bli problem med försäkringsbolaget om något händer. Skadorna om något går fel kan bli både stora och mycket dyra så ett sådant dokument kan vara en viktig värdehandling.

Det är ju trendigt med stora plattor. Är de svårare att sätta?

- Nej, egentligen inte. På ett sätt är det ju lättare eftersom det blir färre fogar. Upp till 30 x 30 cm är inga problem. När vi talar om jättestora, som exempelvis 60 x 60 cm kan det bli svårhanterligt och lite bökigt att få dem att sitta uppe, rakt och snyggt, om man inte är van.

Är det svårt att sätta mosaik?

- Mosaik levereras ju sammanhållen av ett nät på baksidan i kartor som är omkring 30 x 30. Fördelen är att man slipper plocka med varenda liten platta men svårigheten är att få det snyggt i skarvarna mellan kartorna.

De måste ju bli lika breda som de i kartan. Det är ofta på detta man ser om det är en amatör eller en professionell som gjort det. Och eftersom plattorna är små och tunna är det viktigt med ett helt plant och jämnt underlag.

Annons

Vilken är den lättaste storleken att sätta upp?

- Små plattor är ju lätta att jobba med men det är också mycket pyssel. Jag skulle säga att omkring 20 x 20 cm är lätthanterliga. Den allra mest klassiska kakelplattan i Sverige är ju 15 x 15 cm men de flesta väljer nog inte den idag eftersom de tycker att den känns lite för "standard".

Är det svårt att sätta upp "ojämna" plattor, exempelvis sådana med nedsänkt dekor och liknande?

- Nej, det är ingen skillnad. Det kan snarare vara en liten hjälp att det är lite oregelbundna kanter och inte så exakta linjer eftersom man kan lura ögat och på så sätt komma undan med lite ojämnare fogar och linjer.

Det är ju väldigt viktigt att ytan man sätter plattor på är helt slät. Har du några bra tips på hur man får en befintlig yta slätare?

- Om det är en yta som inte är helt slät och i lod så får man spackla och det kan också vara svårt för den ovane. Hos specialistbutiker finns dock speciella produkter för detta och gör-det-själv-instruktioner. En hemmafixare har ju fördelen att han kan ta god tid på sig i arbetet.

Finns det någonstans i plattsättningsprocessen man kan göra ett mer miljövänligt val?

- Materialet är ju bränd lera så det är redan ett naturmaterial och monterar gör man ju med cementbundna fästmassor som är mineraliska och inte innehåller några skadliga ämnen så det är redan väldigt miljövänligt. Det finns dock en liten, liten grupp som är allergiska mot cement så på grund av det och för att cementen torkar ut händerna är det bra att ha handskar på sig när man sätter plattor.

Och så till sist; något sista bra tips den till den som känner sig sugen på att prova på att sätta kakel och klinker?

- Det skulle vara att surfa in på Byggkeramikrådets hemsida, BKR.se. Där kan du hitta listor på specialistbutiker och behöriga hantverkare och många tips och råd. Om du ska sätta plattor själv för första gången skulle jag rekommendera att du går till en specialistbutik där du kan få mycket hjälp. På en stor byggvaruhandel med många områden kan det kanske vara svårare att få samma specialisthjälp.


Mosaik levereras i kartor sammanbundna av ett nät på baksidan. Det svåra med att sätta dem är att få fogarna mellan de olika kartorna att bli lika breda och få samma ytfinish som de inuti kartan. Mosaiken Trend Aquarium, Wennstams kakel, 439 kr/kvm.

Stora plattor kan ibland vara enklare att sätta upp än små, eftersom det blir färre fogar. Gällande storlekar som är så stora som 60 x 60 kan kanske vara svåra att hantera, om man är ovan. Plattan Bioarch, Pronto kakel, 555 kr/kvm.

I ett våtrum rekommenderar Byggkeramikrådet inte att man gör jobbet själv. För att känna sig trygg och för att försäkringar ska gälla är det klokt att anlita ett behörigt företag och få ett Kvalitetsdokument från dem som intygar att det är just de som gjort arbetet. Mosaiken Korallenrot, 2,4 x 2,4 cm, Wennstams kakel, 2 255 kr/kvm.

Stigs sex toppentips:

  1. Se till att du anlitar ett behörigt företag när du får ditt våtrum plattsatt. För att försäkringsbolaget ska vara nöjda, eller om du ska sälja bostaden måste du ha ett Kvalitetsdokument som intygar att jobbet är gjort behörigt och med branschgodkända tätskiktssystem.
  2. Planera ordentligt innan du sätter igång. Mät och planera så att du vet exakt var varje platta ska sitta och var de ska kapas. Se även över hur du ska göra i hörn och liknande.
  3. En lätthanterlig storlek att sätta upp är omkring 20 x 20 cm. Kanske en bra storlek att börja med?
  4. Använd handskar när du jobbar. Cementen i fäst- och fogmassa torkar ut händerna.
  5. Hos en kakelspecialist får du oftast bättre hjälp än hos en stor bygghandel där det kanske bara finns några personer som är specialiserade på just keramiska plattor.
  6. Surfa in på BKR.se, där kan du förutom tips och råd hitta duktiga återförsäljare och behöriga hantverkare.

26 augusti 2010

0 Kommentarer

0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakelguide – så kaklar du själv

Dags att byta kakel hemma? Här är guiden som gör dig redo för kakeljobbet – allt från branschregler till proffstips från plattsättare.

0

Köksdetaljerna som gör det

Det är lättare än man tror att få ett nytt kök till rimlig kostnad. Sikta in dig på köksdetaljerna! Byt ut blandaren, bänkskivan, kaklet eller kanske...

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Sätt kakel själv!

Att bra verktyg gör halva jobbet, är en sanning de flesta villaägare är väl förtrogna med. Montering av kakel och klinker är inget undantag, här får du...

1

Rätt platta på rätt plats

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna...

0

Kladdfritt kakel

Så här håller du kaklet i badrum och kök snyggt och fräscht länge!

0

Renovering med kakel och klinker

Byggkeramiken är ett vanligt och överkomligt material, inte bara för bad och kök, utan också i andra rum i våra bostäder.

0

Frossa i kakel, mosaik och glas

Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten,...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons