Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet. Men hur mycket kan man egentligen göra själv? Är du lite sugen på att spara pengar under renoveringen på att just sätta plattor själv? Läs detta först!

Den mest klassiska kakelstorleken 15 x 15 cm är det inte så många som väljer idag eftersom de tycker att den känns för standard. Måttligt stora plattor, kanske kring 20 x 20 cm kan vara lätthanterliga. Serien Andra, 20 x 40 cm, Svenska kakel, 365 kr/kvm. Dekorplattan är 20 x 40 cm och kostar 253 kr/st.

- Den som ska ge sig på att kakelsätta i sitt hem och aldrig har gjort det förut bör vara beredd på att resultatet inte kommer att bli helt bra. Det kommer att bli ett antal fel och det får man helt enkelt avgöra om man kan leva med? En professionell plattsättare har oftast fyras års utbildning och erfarenhet som har gett henne/honom ett visst handlag så det är inte så konstigt att det inte går att lära sig på en gång, berättar Stig Lodén på Byggkeramikrådet.

Vi har pratat med honom bland annat om vad som är lättast och svårast med kakelsättning samt hur man ser att det är en amatör som satt en mosaikvägg.

Vad är svårast med att kakelsätta själv, som amatör?

- Det är helt klart att få ett snyggt helhetsintryck; att få alla fogar raka och linjerade och att få skärningarna (där man kapar plattorna) snygga och väl placerade. Just att få fogarna jämna är nog bland det svåraste. Det är lätt att de blir lite olika breda, krokiga, grova och ojämna om man inte gör det på rätt sätt. Det sitter ju i fingrarna på en yrkesman så det är svårt att ge några generella tips.

Vad är vanligt att man gör fel?

- Trots hantverksmässigt svåra delar så är det nog att bara sätta igång utan att ha planerat och mätt som är det största felet många gör. Man måste göra ett ordentligt förarbete och veta var plattorna ska kapas och hur man ska göra i anslutningar och hörn men en händig hemmafixare med god planeringen ska klara av en liten golvyta eller plattsättning i ett torrt utrymme.

Vågar man sig på att sätta plattor i ett våtutrymme själv?

-Det rekommenderar vi inte. För ett våtutrymme måste man ha ett kvalitetsdokument som intygar att det är ett behörigt företag som gjort tätskiktsjobbet, annars kan det bli problem med försäkringsbolaget om något händer. Skadorna om något går fel kan bli både stora och mycket dyra så ett sådant dokument kan vara en viktig värdehandling.

Det är ju trendigt med stora plattor. Är de svårare att sätta?

- Nej, egentligen inte. På ett sätt är det ju lättare eftersom det blir färre fogar. Upp till 30 x 30 cm är inga problem. När vi talar om jättestora, som exempelvis 60 x 60 cm kan det bli svårhanterligt och lite bökigt att få dem att sitta uppe, rakt och snyggt, om man inte är van.

Är det svårt att sätta mosaik?

- Mosaik levereras ju sammanhållen av ett nät på baksidan i kartor som är omkring 30 x 30. Fördelen är att man slipper plocka med varenda liten platta men svårigheten är att få det snyggt i skarvarna mellan kartorna.

De måste ju bli lika breda som de i kartan. Det är ofta på detta man ser om det är en amatör eller en professionell som gjort det. Och eftersom plattorna är små och tunna är det viktigt med ett helt plant och jämnt underlag.

Vilken är den lättaste storleken att sätta upp?

- Små plattor är ju lätta att jobba med men det är också mycket pyssel. Jag skulle säga att omkring 20 x 20 cm är lätthanterliga. Den allra mest klassiska kakelplattan i Sverige är ju 15 x 15 cm men de flesta väljer nog inte den idag eftersom de tycker att den känns lite för "standard".

Är det svårt att sätta upp "ojämna" plattor, exempelvis sådana med nedsänkt dekor och liknande?

- Nej, det är ingen skillnad. Det kan snarare vara en liten hjälp att det är lite oregelbundna kanter och inte så exakta linjer eftersom man kan lura ögat och på så sätt komma undan med lite ojämnare fogar och linjer.

Det är ju väldigt viktigt att ytan man sätter plattor på är helt slät. Har du några bra tips på hur man får en befintlig yta slätare?

- Om det är en yta som inte är helt slät och i lod så får man spackla och det kan också vara svårt för den ovane. Hos specialistbutiker finns dock speciella produkter för detta och gör-det-själv-instruktioner. En hemmafixare har ju fördelen att han kan ta god tid på sig i arbetet.

Finns det någonstans i plattsättningsprocessen man kan göra ett mer miljövänligt val?

- Materialet är ju bränd lera så det är redan ett naturmaterial och monterar gör man ju med cementbundna fästmassor som är mineraliska och inte innehåller några skadliga ämnen så det är redan väldigt miljövänligt. Det finns dock en liten, liten grupp som är allergiska mot cement så på grund av det och för att cementen torkar ut händerna är det bra att ha handskar på sig när man sätter plattor.

Och så till sist; något sista bra tips den till den som känner sig sugen på att prova på att sätta kakel och klinker?

- Det skulle vara att surfa in på Byggkeramikrådets hemsida, BKR.se. Där kan du hitta listor på specialistbutiker och behöriga hantverkare och många tips och råd. Om du ska sätta plattor själv för första gången skulle jag rekommendera att du går till en specialistbutik där du kan få mycket hjälp. På en stor byggvaruhandel med många områden kan det kanske vara svårare att få samma specialisthjälp.


Mosaik levereras i kartor sammanbundna av ett nät på baksidan. Det svåra med att sätta dem är att få fogarna mellan de olika kartorna att bli lika breda och få samma ytfinish som de inuti kartan. Mosaiken Trend Aquarium, Wennstams kakel, 439 kr/kvm.

Stora plattor kan ibland vara enklare att sätta upp än små, eftersom det blir färre fogar. Gällande storlekar som är så stora som 60 x 60 kan kanske vara svåra att hantera, om man är ovan. Plattan Bioarch, Pronto kakel, 555 kr/kvm.

I ett våtrum rekommenderar Byggkeramikrådet inte att man gör jobbet själv. För att känna sig trygg och för att försäkringar ska gälla är det klokt att anlita ett behörigt företag och få ett Kvalitetsdokument från dem som intygar att det är just de som gjort arbetet. Mosaiken Korallenrot, 2,4 x 2,4 cm, Wennstams kakel, 2 255 kr/kvm.

Stigs sex toppentips:

 1. Se till att du anlitar ett behörigt företag när du får ditt våtrum plattsatt. För att försäkringsbolaget ska vara nöjda, eller om du ska sälja bostaden måste du ha ett Kvalitetsdokument som intygar att jobbet är gjort behörigt och med branschgodkända tätskiktssystem.
 2. Planera ordentligt innan du sätter igång. Mät och planera så att du vet exakt var varje platta ska sitta och var de ska kapas. Se även över hur du ska göra i hörn och liknande.
 3. En lätthanterlig storlek att sätta upp är omkring 20 x 20 cm. Kanske en bra storlek att börja med?
 4. Använd handskar när du jobbar. Cementen i fäst- och fogmassa torkar ut händerna.
 5. Hos en kakelspecialist får du oftast bättre hjälp än hos en stor bygghandel där det kanske bara finns några personer som är specialiserade på just keramiska plattor.
 6. Surfa in på BKR.se, där kan du förutom tips och råd hitta duktiga återförsäljare och behöriga hantverkare.

26 augusti 2010
Mer om Kakel och klinker
Annons

Så kaklar du korrekt

Kakel och klinker Vi skulle ljuga om vi sa att det är en barnlek, men så länge du inte har tummen mitt i handen är inte kakling en omöjlighet. Det gäller bara att förbereda sig och jobba med rätt utrustning. 

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Frossa i kakel, mosaik och glas

Kakel och klinker Att plattsätta väggar och golv i badrum är praktiskt, hållbart och vackert. Utbudet av kakel, mosaik och glas är enormt och trenden går mot natursten, high tech och färgat glas.

Kakla orientaliskt

Kakel och klinker Sätt lite "medelhavstouch" på badrummet. En känsla av tusen och en natt. Här är kaklet med rätta stämningen.

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.