Foto: Istockphoto

Isolera med skogen

Bygg

Bara för att det är modernt så måste det inte vara rätt.
Vi i Villas snickare
Björn Christiernsson lyfter fram fördelarna med att göra som vi alltid gjort för att hålla värmen.

Det finns olika skolor för hur ett bra hus är konstruerat och vad som är klimatsmart och inte. I Sverige handlar det framför allt om diffusionstäta eller diffusionsöppna konstruktioner med tillhörande isoleringsmaterial, där vi under 70-talet gick ifrån traditionell träfiber och i stället valde att fylla mellanväggarna med mineralull.

Ullen, som framställs av glas och sand eller sten, är i dag den vanligaste isoleringsformen och kräver en fuktspärr – det vill säga plast – för att förhindra fuktvandring, eller diffusion som det heter på fackspråk.

Byggt med de rätta förutsättningarna är mineralullen en välbeprövad isoleringsprodukt, men i takt med att allt fler vill bygga ekologiskt samt utan plast i väggarna ser vi en återkomst för träfiber.

Annons

Jämnare fuktkvot

I motsats till mineralull så vilar alltså träfibrerna i en diffusionsöppen konstruktion, rustad med en så kallad ångbroms. Egenskaperna hos träfibern i form av lösull eller skivor tillåter en viss fuktvandring genom konstruktionen och benämns därför i folkmun som att huset kan andas.

Att träfibern kan fuktbuffra medför även att huset får en jämnare fuktkvot i inomhusklimatet. Vad som också skiljer de två konstruktionerna åt är att träfibern har betydligt högre densitet, vilket i sin tur bidrar till en mycket bra ljudisoleringsförmåga samt en tröghet för värme eller kyla att förflytta sig i ytterväggarna. Det i sin tur ger en jämnare – och behagligare – dygnstemperatur i huset.

Så hur ser framtiden ut för traditionella isoleringsmaterial? Ljus, skulle jag säga, eftersom priserna gått ner kraftigt de senaste åren, råmaterialet står runt knuten och kunskapen kring dess egenskaper ständigt ökar.

Läs mer: Så tilläggsiolerar du

 

Tre gånger varmt och gott

1. Cellulosa

Cellulosa utgör huvuddelen i växternas cellväggar och är därmed den vanligaste organiska substansen i naturen, men det är också ett samlingsnamn för all isolering som kommer från skogen. Tillverkas vanligtvis av returpapper, nyproducerad pappersmassa, såg- eller kutterspån.

 

2. Kutterspån

Vi har använt träfiber som isolering sedan slutet av 1800-talet. Sågspån och kutterspån var då restprodukter och funkade bra som isolerande utfyllnad. Nackdelen med dessa helt obearbetade produkter var ett sämre isoleringsvärde jämfört med dagens cellulosa och att materialet sjönk ihop mycket över tid.

 

3. Hampa

Hampa och lin är också fungerande alternativa isoleringsmaterial till mineralullen. Även de byggs in i diffusionsöppna konstruktioner för att ge huset ytterligare egenskaper. Vad som är det bästa alternativet för just dig låter jag vara osagt, men vad du än väljer – läs på ordentligt.

 

19 juni 2018
Annons
Mer om Bygg
Annons

Så hittar du rätt markis

Bygg En markis kan höja trivselkänslan på vilken terrass, uteplats eller balkong som helst. Med en markis  som skyddar mot solen och visst duggregn samt ramar in kan det ge ett ordentligt lyft till din uteplats.

Medlems-
innehåll

"Hur väljer jag rätt färg?"

Bygg Vad finns det för färger och hur tar jag reda på vilken typ av färg jag har på fasaden idag? Det undrar en läsare som har planer på att måla om villan....

Annons

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många...

Sponsrad

Attefallshus - 8 användbara tips

Bygg Attefallshus finns i många modeller för att du ska hitta huset som passar dig och ditt behov. Här hittar du fler anledningar att slå till. 

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Medlems-
innehåll

Experten: "Din golvbrunn kan vara felmonterad"

Bygg Golvbrunnar som sitter fel är vanligare än man kan tro – och kan leda till stora och kostsamma skador. Så här kontrollerar du om din brunn är...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Takexperterna tipsar — så rengör du ditt tak på rätt sätt

Bygg Decatak är ledande på marknaden inom renovering och omhändertagande av gamla tegel- och betongtak, och har verkat inom Sverige i över 12 år. De lyfter...

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...