Annons
Foto: Istockphoto, Decatak

Håll takmossan borta med vaxbehandling

Bygg

Takexperterna Decatak förespråkar behandling istället för att lägga pengar på ett nytt tak. Med rätt behandling håller tak betydligt längre än många tror, och en vaxbehandling håller fukt och mossa borta i många år framöver.

Även om ditt tak blir betydligt finare efter en behandling — oftast blir det som nytt — handlar det inte bara om yta. Tar du hand om ditt tak på rätt sätt kan du förlänga takets liv med åtminstone tio år. Decatak menar dessutom att genom att behandla taket så kan man spara upp till 70 procent av kostnaden, istället för att byta tak vilket innebär en hiskelig massa arbete. 

Mossan älskar fukt

Ligger ditt tak i skugga ökar risken för mossa eftersom den ogillar sol. Är taket dessutom helt obehandlat löper du stor risk att mossa uppstår eftersom fukten då i princip går rakt igenom takpannorna.

Daniel Ljungskog är takexpert på Decatak:

– Med vår vaxbehandling skapar du inte bara ett skydd, utan ett aktivt sådant. Takpannans uppsugningsförmåga minskar med hela 95 procent och blir vattenavvisande med en pärlande effekt. Det blir även självrengörande, och ser till att alger, fläckar och mossa inte fäster på samma sätt.

Åtgärda mossan direkt

Så fort du upptäcker mossa på ditt tak bör det åtgärdas, eftersom det bara blir värre och svårare att få bort. Mossan kan i värsta fall börja växa in i pannorna, särskilt om det legat snö en längre tid eller regnat häftigt. Ett tak är också väldigt utsatt för att löv från träd och annat faller ner och till slut blir gödning för mossan.

Ditt tak blir som nytt

Daniel Ljungskog liknar det vid en nyvaxad bil, och menar att man sätter en ny standard för hela marknaden. 

– Vi har alltid legat i framkant med våra unika produkter. Som kund häpnas man av vilken skillnad det gör på ett ibland 30-40 år gammalt tak. Det blir som nytt igen, och dessutom med tio års garanti, menar Daniel.

Decataks vaxbehandling funkar som så att eftersom den minskar pannornas uppsugningsförmåga med 95 procent finns det helt enkelt ingenting för mossan att gro i.

Tvätt

Man börjar med att tvätta taket med kallt vatten genom en specialanpassad högtryckstvätt.

Översyn

Decatak säkerställer att det inte finns några trasiga takpannor eller annat som kan innebära problem vid behandling. Sprickor och annat lagas och stup- och hängrännor rengörs.

Försegling & grundning

I det här skedet förseglas taket, vilket innebär att det skyddas mot fukt och således eventuell mossa. Man fyller igen diverse håligheter, och gör det därmed svårare för mossans rötter att tränga in i takpannorna. Här väljer man också vilken färg man vill att taket ska ha.

Målning & vaxbehandling

Taket målas, och sedan utför man vaxbehandlingen. Det gör att det skapas en pärleffekt på pannorna, och de blir självrengörande och vattenavvisande

david.johansson@bp.bonnier.se
13 april 2018
 
Mer om Bygg
Medlems-
innehåll

"Byta dörrar och fönster – hur gör vi?"

Bygg Vi planerar att byta ut fönster och ytterdörr hemma hos oss, men hur går vi tillväga, undrar en läsare. Vi i Villas expert ger en konkret guide.

Annons

Så bygger du trädäck på betongplattor

Bygg Att bygga en altan kan öppna upp för fantastiska möjligheter. Långa sommarkvällar på ett stabilt trädäck, där du kan grilla, äta, sola, slappna av och...

Annons

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om...

Annons

Bygg din egen trappa — det här behöver du veta

Bygg En trappa är det första du möts av i ett hus. Därför behöver den vara inbjudande och funktionell på samma gång, och gärna ge ett intryck av att vara gjord för just ditt hus.

"Hjälp, färgen flagnar!"

Bygg Efter tre år flagnar färgen på huset i stora sjok. Vad beror det på och hur kommer vi tillrätta med problemet, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert...

"Locka själen tillbaka in i husen"

Bygg Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård.

Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Bygg Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.

6 saker att tänka på innan du köper nytt tak

Bygg Att välja nytt tak till huset kan vara överväldigande – det finns oändligt många varianter att välja mellan, och det omfattande arbetet kan kännas...

Din villaekonomi 2011

Bygg Favoriterna ROT och RUT blir kvar, bolånetaket gör det svårare att köpa första villan och reporäntan stiger. Så här påverkas din villaekonomi.