Världens bästa snickarlåda

Är du på väg till sommarstugan för vårens första fixarhelg? Eller har du inget riktigt bra ställe för alla dina verktyg där hemma? Då behöver du Snickar-Ohlis genomtänkta verktygslåda. Så här gör du den själv.


Den är tung och den är stor. Men så rymmer den också allt du behöver när du är i snickartagen. I denna superpraktiska verktygslåda finns plats för det mesta som annars kan fylla en hel snickarbod. Jan Ohlis egen snickarlåda har sin egen historia eftersom den faktiskt till början är byggd av Jan Ohlis egen morfar som själv arbetade som snickare och träslöjdslärare. Nu har den tillbyggd och omgjord efter Ohlis egna behov – det fanns ju inte el-hyvlar på morfars tid och inte borrmaskiner för den delen heller. Men dessa verktyg är ett måste idag. Inredningen i Snickar-Ohlis egen verktygslåda är specialbyggd för de verktyg han själv använder. Tänk på att du själv kan specialanpassa din egen verktygslåda efter just dina behov. Därför gör vi inte in i detalj på själva inredningen utan ger bara några anvisningar som visar på hur du kan lösa det hela.

För att göra Ohlis snickarlåda behöver du:

Planhyvlat virke (brädor) 16 x 70, 2 st. längd 750 mm, 2 st. längd 410 mm, 15 kr/m
Planhyvlat virke (brädor) 16 x 95, 4 st. längd 750 mm, 4 st. längd 410 mm, 20,25 kr/m
3,2 mm board (masonitskiva), 2 st. 750 x 442 mm 1 st.718 x 410mm 15 kr/kvm
Träskruv med försänkt skalle 24 st. 4 x 40, 50 öre st.
Gångjärn 4 st.32 x 101 mm, 40 kr/ 2 st.
Ett handtag, 96 mm, 37 kr
Exceterlås, detta ska dra över 70 mm, 39 kr
Spik 20 x 1,2 mm, 14 kr för 120 st
Trekantslist eller kvartslist 15 x15 mm, 2 x 718 mm, 2 x 410 mm
Eventuell skruv till lås, gångjärn och handtag
Träskruv försänkt 3,5 x 16 mm, 23 kr 125 st

Till listerna i inredningen:

Valfritt antal lister i hyvlat virke 34×70 mm, lådans invändiga bredd är 41 cm
Reglar, valfritt antal i hyvlat virke 45×70 mm

Så här gör du utsidan:

1. Börja med att såga upp brädorna (16 x 95 mm 4 st. 750 mm långa, 4 st.450 mm långa och brädorna 16 x 70 mm 2 st. 750 mm långa, 2 st. 450 mm långa).

2. Markera för skruvhål på de bitar som är 750 mm långa. Detta gör du på halva brädans tjocklek från änden och cirka 20 mm från kanten.

3. Borra 4 mm hål för skruvarna och försänk.

4. Har du tillgång till en cirkelsåg eller fräs så kan du göra ett spår i brädan så att masoniten hamnar en bit in i mittenramen. Fräs eller såga ett spår cirka 25 mm från kanten på de båda brädorna som är 16 x 70 mm. Tänk på att vända brädorna så att spåret kommer mitt för varandra. Sätt dit masoniten innan du skruvar ihop (ser ut som ett L).

5. Dags att skruva ihop brädorna till tre ramar. Börja med att stryka trälim på kortsidan av den bit som är 420 mm lång. Skruva fast den 750 mm långa brädan med samma brädd. Skruva sedan ihop två andra brädor på samma sätt. Nu sätter du ihop de två ihop skruvade bitarna (som ser ut som L). Glöm inte att stryka lim på båda kortsidorna innan du skruvar ihop dem. Nu är själva ramen klar. Gör likadant med de andra två ramarna

6. Mellanväggen i lådan kan du fästa med en trekantslist eller kvartslist 15 x15 mm, om du inte har gjort ett spår enligt ovan. Gersåga listen så att den passar i mitten ramen som 70 mm djup såga två bitar som är 718 mm och två st. 410 mm långa. Fäst listen cirka 25 mm från kanten. Såga till masoniten 718 x 410 mm och limma den mot listerna. Såga till masoniten till yttersidorna: 2 st. 750 x 442. Limma med trälim och spika fast masonitskivan till yttersidorna.

7. Nu är de tre ramar som tillsammans ska bilda hela snickarlådan klara. Då är det dags att skruva ihop dessa till en helhet. Till detta använder vi gångjärn eftersom lådan ska kunna öppnas och stängas.

8. Lägg en av de tjocka ramarna längst ned med masoniten nedåt. Lägg den smalare ramen ovanpå. Skruva fast gångjärnen cirka 130 mm från kanten. Placera gångjärnets centrum över skarven. Köper du gångjärn och handtag så följer det ofta med skruv, kontrollera att skruven inte går igenom trät. Använd annars försänkt träskruv 3,5 x 16 mm.

9. Lägg på den sista delen och gör likadant. Det gångjärnet får dock sitta lite närmare kanten, cirka 90 mm så att dessa inte slår i varandra.

10. På den andra sidan fäster du exenterlåset. Placera detta i de yttre ramarna. 11. Fäst handtaget upptill i mittendelen.

Så här gör du insidan

Nu är det dags för insidan. Det här är bara ett förslag. Hur du väljer att inreda din verktygslåda beror på vilka verktyg du favoriserar och använder. Men så här har Ohlis själv valt att inreda sin snickarlåda:

1. Skruvmejslar, borrar och tänger sitter i listerna i vilka Ohlis har borrat hål för verktygen.

2. Vattenpass och borrmaskin har han löst på följande sätt: Använd en regel som har måtten 45 x 70 mm. Såga ut ett måttanpassat hål som passar för vattenpasset. Till borrmaskinen borrar du ett hål som går att du kan ställa borrmaskinen i den.

3. Vinkelhaken har också sin egen plats. Såga upp ett måttanpassat hål i en list.

4. Hammarens plats där det passande hålet är borrat i en list. Tvingarna har en utsågad plats.

5. Handsågen har en egen lösning. Där har Ohlis mätt ut hålet på handtaget och sågat upp ut en bit som passar detta. Limma denna del på lämplig plats i snickarlådan. Häng sedan sågen på denna. För att sågen inte ska ramla av när lådan öppnas och stängs finns ett lås. Låset av en bit 4 mm plywood har samma form som träbiten som sågen hänger på. som sitter fast med en skruv vilken inte är riktigt åtdragen. På så vis fungerar det som ett vred som låser sågen.

Gör inte hålen för stora för då faller verktygen ur under transport. Tänk också på att du kan låsa verktygen med hjälp av lister eller verktyg som sitter på motstående sida.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar