Värmeförlusten genom taket på en vanlig villa är 15-20 ­procent.
Värmeförlusten genom taket på en vanlig villa är 15-20 ­procent.

Välj rätt isolering

Byggmaterial

Har du bestämt dig för att tilläggsisolera? Ta då först reda på hur just ditt hus fungerar – att förändra husets förutsättningar medför också stora risker.

Med tanke på att halva Sveriges fastighetsbestånd byggdes under 50-, 60- och 70-talen då el och olja var billigt och isolering inte prioriterades, är det inte konstigt att marknaden för olika isoleringsprodukter är stor idag. I en vanlig villa är värmeförlusten genom taket 15-20 procent, så det finns många argument för att tilläggsisolera vinden:

Elförbrukningen kan sänkas, vilket är gynnsamt både för den egna plånboken och för miljön.

Huset får bättre värden när bostaden ska energideklareras (obligatoriskt vid försäljning sedan den 1 januari 2009).

Det är förhållandevis enkelt och billigt att tilläggsisolera vinden.

Men att isolera vinden innebär också risker som leverantörer inte alltid upplyser om.
– Vad man ofta glömmer är att alla hus är byggda med ett system för hur värme och ventilation ska fungera. Byter man då uppvärmning eller isolering så ändrar man husets förutsättningar. Det blir lite som att stoppa in en annan motor i en bil. Det kanske går bra, men man bör ta reda på vilka konsekvenser det leder till innan man sätter igång, säger Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt.

Han har i sitt arbete som byggcontroller och skadespecialist på Länsförsäkringar sett exempel där råsponten på insidan av yttertaket redan två-tre år efter tilläggisolering har angripits av mikrobiell påväxt, alltså mögel.

Innertak och takstolar måste då saneras eller i värsta fall bytas. Det kan handla om utgifter på upp till en halv miljon kronor.
– Det som händer när man isolerar vinden är att mindre spillvärme från husets bottenvåning når vinden. Vinden blir kallare och därmed ökar den relativa fuktigheten.  Det innebär att man kanske måste minska ventilationen för att stänga ute fuktig luft, säger Peter Bratt.

Vårt mildare klimat med fuktiga vintrar bidrar också till en ökad risk för problem.

Bästa sättet att kontrollera om man har fuktproblem är att gå upp på vinden en vinterdag och kolla om det finns kondens på innertaket. Om innertaket är torrt så behöver man sannolikt inte vara orolig.

För den som har bestämt sig för att tilläggsisolera är det viktigt att först ta reda hur det egna huset fungerar.

Hur ser det ut under den befintliga isoleringen (som i äldre hus ofta är kutterspån)? Kanske måste man ta bort delar av den gamla isoleringen på några olika ställen för att få klarhet. Finns en ångspärr som gör att fukten inte vandrar upp till vinden? Var finns de stora värmeläckagen i dag? Genom att tända lamporna på bottenvåningen och gå upp på en mörk vind kan man se var ljusstrimmor tränger igenom, exempelvis intill murstock eller vid genomföringar för ventilation.

När man ska tilläggsisolera vinden väljer många villaägare i dag någon variant av lösull som sprutas in eller glasull som rullas ut.
– Det är svårt att ge generella råd för vilka material och metoder som är bäst om man vill tilläggsisolera. Det duger inte att ge råd över telefon, utan man måste se förhållandena på plats. Det beror på vilken sorts hus, uppvärmning, ventilation och typ av isolering du har i dag, konstaterar Peter Bratt och fortsätter:
– Om du ska anlita någon är det viktigt att välja en entreprenör som förstår och tar ansvar för helheten. Isoleringen är bara en bit. Vad man behöver är någon som kan lämna en offert på hur du får ett friskt hus även efter tilläggsisoleringen.

Ett sätt att försäkra dig om att du anlitar en seriös aktör är att kontrollera om företaget du anlitar är anslutet till ”Behörig Lösull” som är en standard framtagen av branschföreningen inom Sveriges Byggindustrier. Systemet innebär att installatörer och leverantörer följer gällande regler för lösfyllnadsisolering och kvalitetssäkring.

Peter Bratt avråder inte från att göra arbetet själv, men poängterar att det är viktigt att vara väl påläst.
– Vanligaste felet man gör är att packa isoleringen för hårt. Isoleringsförmågan kan försämras med upp till 40 procent om man trampar ned den. Det är luften som isolerar, säger han.
Hur tjockt isoleringsskiktet ska vara beror dels på hur mycket isolering som redan finns, dels hur kyligt klimatet är där man bor, men man brukar rekommendera 30–50 centimeter.

Efter att man har tilläggsisolerat sin vind finns olika sätt att hålla koll på fukten. Viktigast är att man själv gör regelbundna besiktningar av sin vind, särskilt under den kalla årstiden.
– Man får helt enkelt vara sin egen husdoktor, konstaterar Peter Bratt.
Om man märker att allt inte står rätt till kanske man måste installera mekanisk hjälp i form av en avfuktare som automatiskt slår på en värmeslinga när luftfuktigheten blir för hög.

En annan säkerhetsåtgärd för ökad trygghet är att skaffa en trådlös hygrometer med alarmfunktion, som aktiveras när den relativa luftfuktigheten överskrids.


Tilläggsisolering är en relativt enkel åtgärd. Här ett tak som är förberett för lösullsisolering.


Vid lösullsisolering är det viktigt att se till att den inte blir för hårt packad då det är luften som isolerar.


Innan du isolerar bjälklaget är det viktigt att du kontrollerar att ångspärren inte är skadad .

Checklista om du ska tilläggsisolera vinden:

1. Kontrollera så att det är tätt i vindbjälklaget. Ångspärren som hindrar fuktig luft från bottenvåningen att tränga upp får inte vara skadad innan du lägger isolering ovanpå.

2. Sträva efter att skapa undertryck i huset. Den som eldar med olja, ved eller pellets har ofta undertryck. Har värmekällorna ersatts med fjärrvärme eller luftvärmepump skapas ofta övertryck och då trycks den fuktiga luften uppåt. Då kan det vara idé att installera en mekanisk frånluftsfläkt för att åter skapa undertryck i huset.

3. Titta på vindens ventilation. Det ska finnas ventiler i varje nock och ventilationsöppning längs takfoten. Men hur mycket ventilation du ska sträva efter är en avvägning. För mycket ventilation gör att temperaturen faller och den relativa fuktigheten ökar. För lite ventilation gör att fuktig luft inte kan vädras ut. Kontakta en fackman om du är osäker.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 september 2012
 
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.