Stor risk att huset har fuktskadad grund

Vad kan man förvänta sig av ett hus från en viss tidsperiod? I vilket skick brukar det vara?


Foto: Börje Frykenstam

Vad kan man förvänta sig av ett hus från en viss tidsperiod? I vilket skick brukar det vara? Besiktningsprotokoll från över 500 hus, som var till salu härom året, har sammanställts i en rapport, som kan ge svaret på frågorna. Eftersom protokollen är standardiserade och besiktningsmännen arbetat enligt en manual, har det varit möjligt att skapa statistik av besiktningarna, som omfattar över 2500 timmars effektivt arbete.

Fuktskador

Fukt orsakar en mycket stor del av de skador som drabbar småhusen.
Genom den nya undersökningen kan man få information om byggnads- och grundläggningssätt, fuktskadefrekvens i olika vanligt förekommande grundkonstruktioner, ventilationsutförande, värmedistribution, frekvens av radon- och ventilationskontrollerade hus m m.
I allmänhet brukar de största reparationskostnaderna för fuktskador i enfamiljshus vara förknippade med grundläggningssättet. Vi börjar därför med att titta på statistiken för hus som är byggda med kryp- eller torpargrund.

Fuktskadade krypgrunder/torpgrunder

Blå staplar betyder att grunderna betecknats som skadade, medan de röda visar att grunderna inte varit besiktningsbara. Notera att definitionen för en skadad grund i den här statistiken är oacceptabelt höga fuktvärden i bjälklag, synligt mögel /röta eller en kombination av dessa. Hur många grunder därutöver som faktiskt bör betecknas som skadade säger denna information ingenting om. Statistiken gäller enbart för de hus som kontrollerats och kan ej betraktas som statistiskt säkerställd. Ju högre stapel, desto större skadefrekvens i %. De staplar som är betecknade som 30-tal gäller hus som är byggda före 1940, alltså även äldre byggnader.

Vad är orsaken till den höga skadefrekvensen?
En vanlig uteluftsventilerad krypgrund är en känslig konstruktion i fukthänseende. Under vinterhalvåret är fuktigheten i grunden generellt sett tämligen låg. Däremot kyls marken ner under vintern. När sedan varm och något fuktig sommarluft tränger in i grunden ökar fuktigheten successivt, för att så småningom stiga över den kritiska gränsen för mögeltillväxt, ca 70 – 75 % relativ fuktighet, d v s hur mycket fukt det finns i relation till den för lufttemperaturen aktuella kondenspunkten.
Ju större temperaturskillnad det är mellan uteluften och grunden under sommarhalvåret, desto högre brukar den relativa fuktigheten vara i grunden.

Detta är sannolikt orsaken till att också moderna välisolerade bjälklag, enligt denna statistik, har en relativt hög skadefrekvens, när dessa besiktas underifrån i grunden.

Om tidsperioden med hög fuktighet i grunden blir lång, ökar risken för omfattande mögelskador drastiskt.

En modern grund har också en lägre höjdnivå än marken utanför huset, vilket kan medföra att vatten från omgivande mark eller läckande dagvattenledningar tränger in.

Det är dock tråkigt att konstatera att också hus med bara något år på nacken redan kan ha fukt- och mögelskador.

Vad kan man göra om man har ett hus med krypgrund?
Du som äger ett hus med krypgrund, se till att grunden går att inspektera.
Kontrollera regelbundet att vatten från omgivande mark eller dagvattenledningar inte tränger in i grunden. Mät med något års intervall fuktigheten i golvbjälklagets undersida och ev. bärande delar, med fördel under perioden juni – september. Om fuktigheten är för hög, kontakta gärna en erfaren fackman.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar