Snabba puckar för radonmätning

Om du misstänker att det finns radon i inomhusluften där du bor, är det nu, mellan oktober och april, som är bästa tiden att mäta.


Detektorerna ser ut ungefär som hockeypuckar och placeras ut på varje våningsplan. Spårfilm inne i dosan visar hur mycket strålning som finns i luften. Foto: Gammadata

Att ta reda på vilken radonhalt det är i ditt hus kan naturligtvis vara bra för din egen skull men även om du planerar att sälja. I dag är fler människor medvetna om radon och de eventuella problem som kan följa med för höga halter, än för några år sedan. Många köpare frågar om radonhalten och därför kan det vara bra att åtminstone göra en rådgivande snabbmätning om det inte finns tid till en lång mätning. Trots det är bara cirka tio procent av alla fastigheter radonmätta.

Välj mellan olika mätningar

En mätning av inomhusluften ska helst göras under eldningssäsongen, oktober-april, och pågå under minst två månader om du vill få fram årsmedelvärdet. En rådgivande mätning tar betydligt kortare tid, cirka en vecka. Mätningen är enkel och går till så att du placerar ett antal detektorer som ser ut som små dosor i de rum där du vistas mest. I dosorna finns spårfilm som skadas av radongasen. Dosorna skickas sedan till analys. En mätning kostar cirka 500 kronor. Mätföretagen hittar du exempelvis under rubriken radon i Gula Sidorna.

Miljödepartementet har diskuterat huruvida en obligatorisk bostadsdeklaration kan bli aktuell vid husförsäljningar där bland annat radon ska ingå som en punkt. Det diskuteras också en eventuell sänkning av det gränsvärde som Socialstyrelsen rekommenderar. I dag ligger gränsvärdet på 400 bequerel per kubikmeter för äldre hus och 200 bequerel per kubikmeter för nyproduktioner. I skrivande stund är inget beslutat om när och om en sänkning träder i kraft.

Staten lämnar bidrag

Om årsmedelvärdet i din inomhusluft överstiger 200 bequerel per kubikmeter kan du få statligt bidrag med 50 procent och maximalt 15 000 kr för att sänka halten. Tidigare lämnades radonbidraget bara till bostäder med radonhalter över 400 bequerel per kubikmeter. De sänkta kraven är en del av statens målsättning att alla bostäder i Sverige skall ha en lägre radonhalt än ett årsmedelvärde av 200 bequerel per kubikmeter senast år 2020. Från och med den första januari 2003 går bidragen att söka hos länsstyrelsen i det län där fastigheten är belägen. Bidragen kan däremot inte sökas om åtgärderna redan påbörjats.

Åtgärder ofta enkla

Det är viktigt att ta reda på om radonet kommer från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet för att man ska kunna välja rätt åtgärd. Det är också viktigt att du väljer en bra konsult eller entreprenör som hjälper dig. Många åtgärder mot radon är relativt enkla, men de måste utföras rätt för att ge resultat. Felaktiga åtgärder kan till och med förvärra situationen. Statens strålskyddsinstitut, SSI, och kommunen har en förteckning över de konsulter och entreprenörer som genomgått SSI: s utbildningar.

Vad är radon?

Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radium finns överallt i naturen, mer eller mindre koncentrerat. Radon i hus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Radon varken syns, luktar eller smakar. Det enda sättet att upptäcka det är att mäta. Beroende på varifrån radonet kommer och på hur hög halten är finns sedan ett antal åtgärder för att sänka den.

Strålning från radon kan orsaka cancer och Strålskyddsinstitutet beräknar att cirka 500 personer årligen dör i lungcancer orsakad av radon. Det finns ett samband mellan tobaksrökning och radon vilket innebär att de allra flesta fallen av radonrelaterad lungcancer inträffar bland rökare.
Källa: SSI

Är du intresserad av att läsa mer om radon finns det bra information på dessa sidor:

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar