Annons
Hussvamp kan växa oerhört fort och är riktigt besvärligt att bli av med. Foto Småhusskadenämden.
Hussvamp kan växa oerhört fort och är riktigt besvärligt att bli av med. Foto Småhusskadenämden.

Nya bidragsregler för fuktskador

Byggmaterial

Nya regler för att söka bidrag för fukt- och mögelskador ger ytterligare fem generationer hus möjligheter till statlig hjälp.

Annons

Småhusskadenämnden (Fonden för fukt och mögelskador) är en statlig myndighet som lämnar bidrag till kostnaderna för att åtgärds fukt- och mögelskador i småhus. Småhusskadenämnden har funnits sedan 1986, och verkar över hela Sverige. Sedan starten har det kommit in cirka 14 000 ansökningar till fonden, ett lågt antal som kanske delvis kan förklaras med att få är medvetna om att de har ett fuktproblem i huset men också med ogenerösa regler för vilka som kan få bidrag.

För att få bidrag ska huset uppfylla vissa kriterier, det ska till exempel vara byggt före 1989 och vara yngre än 30 år, undantag görs i vissa fall för äldre hus som är kraftigt om- eller tillbyggda. Renoveringsbidraget är knutet till självrisken, som i sin tur är 1/30-del av reparationskostnaden multiplicerat med husets ålder. Detta betyder att ett 29 år gammalt hus får bidrag med 1/30-del av åtgärdskostnaden. Å andra sidan bjuder Småhusskadenämnden förutom bidraget, på en kvalificerad fuktutredning med åtgärdsförslag, anbudsunderlag och upphandling, kontroll och besiktning av de arbeten som utförs. Det är dolda bidrag på mellan 25 000-50 000 kronor.

Vill du kontakta nämnden?

Småhusskadenämnden
Box 2303
103 17 Stockholm
Telefon: 08-700 08 10 (kl. 9.30-11.00)
E-post: kansli@smahusskadenamnden.se
Av Louise Törnqvist, viivilla.se 2005

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
15 februari 2005

0 Kommentarer

0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

I samarbete med Grabber

Skruvskola – allt du behöver veta om skruvar

Hur skruvar jag rätt och vilken skruv ska jag använda? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, kommer med smarta tips.

1

Snyggt skydd snabbt

Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet,...

0

Ny ventilation ska minska mögelskadade vindar

Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott. En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden, har efter flera års forskning blivit verklig...

0

Riv en vägg - och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.

1

Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons