Magnifikt med glasbetong

Den har den fantastiska egenskapen att släppa in ljus men ändå inte ge full insyn. Inte konstigt att glasbetongen blir allt mer efterfrågad. Här är ett läckert exempel på en magnifik lösning med glasbetong i badrummet.


Glasbetongen lyser och gnistrar alltefter hur det träffas av ljuset i familjen Bjurels härliga badrum. Det blå och vita kaklet ger lugn och harmoni. Hantverkarna var inte så pigga på att sätta kakel i taket, men i länder som Italien och Spanien, som man inspirerats av när badrummet designades, är det vanligt att man gör så.

När badrummet skulle designas var det spiraltrappen som fick ange formen. Med en cirkelformad uppgång och badrummet anslutet mot trappen så var glasbetong den givna lösningen för att släppa in mer ljus och rymd både i badrum och hall.

Inspiration från Spanien och Italien

Här bor familjen Bjurel sedan tre år tillbaka. Huset byggdes -97 med utgångspunkt i egna ritningarna som slutfördes av arkitekt. Inspirationen har man främst hämtat från Spanien och Italien. Badrummet är klassiskt blått och vitt, men har ett antal speciallösningar som lyfter det utöver det vanliga. Här finns många smarta idéer, som visserligen kräver yta, men mycket kan man hämta hem och anpassa för eget bruk. Som de inkaklade handfaten, köpta från Fredells byggvaruhus – det exklusiva intrycket kommer av kaklet som omringar spegel och handfat.

– Däremot blev inte hantverkarna lika glada över vårt val av att lägga kakel även i taket, säger Mattias Bjurel. Men i Sydeuropa är det vanligt att göra så.

Blå glasbetong hindrar insyn

Och så var det då glasbetongen, som verkligen tillför det där allra extra till badrummet. Familjen valde blått som ger mindre insyn, eftersom delar av badrummet vetter mot trappen och gatan med nyfikna promenerare. Glasbetongen är mycket dekorativ och byggnadstekniskt enklare, eller åtminstone lika enkelt att lägga in, som andra alternativ. Desssutom är den mycket lätt att hålla ren.

– Kostnaden blev ungefär den samma som om vi istället valt att helkakla väggen, konstaterar Mattias Bjurel.

Förutom att använda glasbetongen som vägg mot trappen, murade man också upp en avskiljare mellan dusch och badkar, där den fungerar på samma sätt. Ljuset från fönstret släpps in i den annars lite mörka duschhörnan.

Auktionsfynd sparade pengar

Toalett och handfat köptes på auktion till en fjärdedel av vad det kostat i butik. Spiraltrappen fyndade man begagnad och svärfar snickrade – på så sätt krympte man kostnaden till en rimlig nivå och fick ändå ett badrum för magnifika stunder.

Härifrån kommer inredningen:

Glasbetongen från Glasbetong AB. Kakel från Kakel & tegel. Handfat och toalett av märket Haminia köptes på auktion hos en badrumsinredningsbutik vid flytt. Massagebadet kommer från Pool & Spa. Det stora skåpet i hörnan är från IKEA och dubbelhandfaten är från Fredells byggvaruhus.

Det var trappans form som inspirerade till den mjukt böjda väggen i glasbetong. Eftersom man valde blått glas är insynen i princip obefintlig.

Klicka här för att komma till Vi i Villas badrumsleverantörer!

Foto Cecilia Nordstrand Alin, Lars Hansson, Europapress

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar