Kudde stoppar fuktskador i krypgrund

Framtida mögel och röta i krypgrunden. Problemet kan komma att förhindras av en kudde fylld med luft. Det hoppas Roger Dahl på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.


Det var för fyra år sedan som Roger Dahl köpte en sommarstuga. Den var, precis som så många andra hus, kraftigt fuktskadad i krypgrunden. Året efter började han arbeta på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Efter att ha lyssnat på en kollegas anförande om fuktskador fick han en idé.
En luftkudde kunde kanske lösa problemet.

Eftersom han var expert på plaster, och inte fukt, gick han till fuktexperterna och framförde idén. Och jo, det skulle nog kunna fungera. Roger Dahls idé går ut på att man fyller en stor kudde av tätt material med luft som fyller ut utrymmet i krypgrunden.

– Det ska vara ett rimligt lufttryck som ger tryck mot alla ytor. Oavsett var fukten kommer ifrån, marken, ventilerna i väggarna eller tak, skärmas det av och fukten studsar tillbaka, Roger Dahl, som nu är projektledare för testerna av kudden.

En positiv bieffekt av att kudden stänger alla luftintag är att det blir varmare i krypgrunden.

 – Det får framför allt stor effekt på vintern med varmare golv inne. Det ger lägre uppvärmningskostnad, men där vet vi inte än hur mycket innebär i minskade energikostnader.

Osäkert om påfyllning

Hur högt lufttryck det måste vara i kudden håller Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut på att mäta just nu i ett testhus utanför Borås. Än vet man inte heller hur ofta de tänka kunderna kommer vara tvungna att fylla på med luft.

– Det är ett så tätt material så vi räknar med ett par år innan det är dags att fylla på, säger Roger Dahl.

Han och hans kollegor hoppas kunna visa positiva resultat av kudden under nästa år. Det skulle innebära att luftkuddarna finns på marknaden om cirka ett år, förutsatt att någon tillverkare nappar.

Krypgrund med friskluft – nästan alltid problem

Fuktskador i krypgrunder är ett problem som ökar. När Småhusskadenämnden startade 1986 hade de inga anmälningar om skador i krypgrunder. Då var det bottenplattor direkt mot marken som var den stora fuktskadeproblemanledningen.

 – Numera är krypgrunder i majoritet bland de som ansöker. Friskluftsventilerade krypgrunder är en omöjlighet. Det är bara en fråga om när det blir fuktskador, säger Johan Hedström, kanslichef på Småhusskadenämnden.

Hur väl Roger Dahls kudde kommer att fungera vågar han inte uttala sig om. Men han tror att det kan vara en lösning för nybyggnation.

– Ett system med små luftkuddar på ett band finns redan, som är mer för befintliga hus. Men vi är ofta försiktiga med att rekommendera nya tekniker till drabbade småhusägare. De har fått utstå mycket redan i nya byggtekniker.

För den som inte har skydd i sin krypgrund idag rekommenderar han att lägga platsfolie på marknaden och installera en avfuktare.

– En bra kostar mellan 30 000 kronor och 35 000 kronor. Men beroende på var man bor är det en väldigt liten del av huspriset, säger Johan Hedström.

Fakta om fukt i krypgrunden:

Problemet med krypgrunder är att det kommer in fukt. Antingen från marken, det avhjälper man med att lägga ut plastfolie idag. Den andra vägen är ventilerna, som egentligen till för att ventilera ut fukt.

Men när utomhustemperaturen visar kanske 25 grader ute och det är 15 grader i krypgrunden blir den relativa luftfuktigheten högre inne i grunden. Den fukten ger röta och mögel.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar