Tänk stort medan du agerar i det lilla! Att bygga ett hus av trä kräver mindre energi och binder dessutom kol medan det står kvar.
Tänk stort medan du agerar i det lilla! Att bygga ett hus av trä kräver mindre energi och binder dessutom kol medan det står kvar.

Krönika: Snickra för miljön

Byggmaterial

Att gjuta i cement är lika dåligt för miljön som att flyga – sug på den betongkaramellen! All världens cementfabriker släpper ut lika mycket koldioxid som all världens flyg.

Annons

Vi har sett miljöaktivister ta sig in på flygplatser klädda i isbjörnskostymer. Nu väntar vi på att pingviner ska kedja fast sig i cementblandare. Många av oss visste redan att vi för växthuseffektens skull bör flyga mindre. Men hur många visste att vi också bör låta mursleven vila och istället bygga fler och större trähus?

Branden som lade trästaden Karlskrona i aska började i bryggstugan på min frus förfaders gård. Min frus förfader var visserligen inte hemma - han höll på att iscensätta en annan katastrof i samband den svenska flottans annars så framgångsrika Viborgska gatlopp vilket resulterade i att han hamnade i Sibirien - men hennes släkt känner fortfarande en viss nedärvd skuld och semestrar inte gärna i Blekinge.

Branden ödelade 396 gårdar, sjutton officiella byggnader, den tyska kyrkan, gjorde 3 161 personer husvilla samt ändade livet för 52-åriga fröken Lovisa Hjelm. Före branden räknades Karlskrona som landets näst största stad. Efter branden skrev Allmänna Tidningen att "Karlskrona är ej mer, vad hon varit."
Året var 1790.


Vår nya krönikör - Johan Tell

Men det skulle dröja till 1874 innan Sverige, i ett försöka att få stopp på de många stadsbränderna, förbjöd byggandet av trähus högre än två våningar. Förbudet rådde till 1994 då Sveriges inträde i EU tvingade oss att skrota regeln. I Sundsvall byggde man strax fem stycken sexvåningshus i trä och i Växjö snickrar man idag åttavåningshus.

Trähus är ur miljösynpunkt viktiga av främst två skäl. Dels går det åt mindre energi för att bygga ett hus av trä, dels binder huset kol medan det står kvar. Huset blir en så kallad kolsänka där kolet hindras från att åter släppas ut i atmosfären för att spä på växthuseffekten.

Man har räknat på ett fyravåningshus med 16 lägenheter och funnit att om man bygger i trä istället för i betong sparar man 17 ton koldioxid per bostad. Vilket sammanlagt motsvarar nästan 200 flygresor till Bangkok.

Nu är det förstås sällan som vi hemmapulare bygger lägenheter, men när det gäller miljön är det alltid bra att tänka stort medan man agerar i det lilla. Kan jag byta cement mot natursten när jag behöver plintar till verandabygget, kan jag istället för att putsa en fasad använda panel i lärkträ, kan jag snickra en trapp istället för att gjuta en i betong har jag lämnat mina små bidrag till en hållbarare miljö.

Att tänka på angående trä:

  • Använd FSC-märkt trä som kommer från välskötta skogar. Certifieringen finns även på trämöbler, golv, papper, böcker, grillkol med mera.
  • Lärkträ och kärnvirke från tall kan ofta ersätta mindre miljövänliga tryckimpregnerade varianter.
  • Välj utemöbler av svenska träslag så är risken mindre att du sitter på olagligt nedsågad regnskog.

Villatips från Johan Tell:

Johan Tell väcker den uppiggande tanken att du faktiskt personligen kan uppfylla målen i Kyotoprotokollet. Detta avtal har som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 5 procent från 1990 till perioden 2008-2012.

Han säger:
- Tilläggsisolera taket, sänk temperaturen inomhus och byt elleverantör så har du möjligen redan minskat dina egna utsläpp med minst 5 procent! Att den lilla människan kan överträffa de stora marknadsprognoserna sänder viktiga signaler till politiker! 

Annons
12 september 2008
0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

0

Årets bästa sajt

Internet World gav Byggmax.com utmärkelse för bästa E-handel.

2

Presentkort på rut och rot - Håll koll på

Nu kan man ge bort husarbete med ett presentkort.

0

Var hittar jag mirakeltejpen? - Läsarbrevet

En läsare frågar var han kan köpa mirakeltejpen från Tesa.

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

1

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.