Källare med fuktskador

Tänk på det här, om du har hus med källare.


Vid sammanställningen av statistiken konstaterades det att källare varit det vanligaste grundläggningssättet för de objekt som besökts, och det klart dominerande i husen uppförda mellan 1940 och 1980.

När husen besiktigades konstaterades att det är mycket vanligt att källarna har fuktskador. Fuktisoleringen på källarväggarnas utsida och materialen under källarens golv klarar inte i normalfallet av att hålla konstruktionens insida tillräckligt torr. Fukt tränger igenom ytterväggarna och golvet och skadar de fuktkänsliga materialen.

När det gäller de källarhus som är byggda före 1970, så är de flesta mycket fuktiga. Den höga fuktigheten anses dock inte vara skadlig i någon större grad, om inte någon typ av material exponeras, som kan mögla eller ta skada på annat sätt.

Orsaken till att källarna från 1960- till 1970 talet i så stor omfattning bedömts vara skadade är således den höga frekvensen av fuktkänsliga material inbyggda i källarna.

Trenden från slutet av 60- och 70-talet att inreda källarna har medfört att många av dem har fått fukt- och mögelskador, som ger upphov till oangenäma lukter och i vissa fall ohälsosam miljö.

Att inreda rum i källaren och använda dessa som boendeutrymmen är inte att rekommendera, med tanke på den höga skadefrekvensen. Den bäst fungerande källaren är sannolikt den som har så lite trä, isolering eller fukttäta ytskikt som möjligt.

Detta stämmer in på de källare som byggdes på 30- och 40-talet. Dessa hade inga tänkta boendeutrymmen, utan utnyttjades som pannrum, förråd, garage m m.

Tänk på det här, om du har hus med källare:

Om du känner något som påminner om ”unken jordkällarlukt” bör du kontrollera källarutrymmena, sannolikheten är då hög att något utrymme har mögelskador. Synliga missfärgningar kan vara ett annat tecken.

Se till att dagvattenledningar från takavlopp m m fungerar, samt att det finns fall ut från huset, så att källarytterväggarna inte exponeras för onödigt mycket vatten. Rabatter, planteringar etc kan med fördel dras ut en bit från husväggen.

Använd inte utrymmen i källaren som bostadsrum, utan att vara säker på att de är och förblir oskadade. Utreglade väggar och uppreglade golv är generellt sett mycket fuktkänsliga konstruktioner.

Inred inte källare utan att vara säker på att väggar och golv kommer att förbli torra även efter åtgärderna. Är du osäker, kontakta en fackman som verkligen kan fukt.

Grundläggningssätt

Bilden visar vilken grundläggning de hus som besiktigats har haft. Hus byggda 1930 och tidigare är samlade i 30-talsstapeln. Souterränghus betraktas i denna statistik som hus med källare.

Fuktskadade källare. Bilden visar hur många källare som bedömts ha fuktrelaterade skador, utan att mer fördjupad undersökning vidtagits. Definitionen för en fuktskada i den här statistiken är oacceptabelt hög fuktighet i fuktkänsligt material, synligt mögel eller mikrobiell lukt. Orsaken till att källarna från 80-talet har så förhållandevis låg skadefrekvens är att många av deras konstruktioner kräver mer ingående undersökning för att vara möjliga att bedöma korrekt. Den tekniskt riktiga skadefrekvensen är därmed i samtliga staplar högre än statistiken visar. Statistiken gäller endast de hus som besiktigats och anses ej vara säkerställd.

Statligt bidrag för reparation av fuktskadade hus

Om ditt bostadshus visar sig ha fukt- eller mögelskador finns det en viss möjlighet att få reparationsbidrag från statliga Småhusskadenämnden. Men det finns ett par villkor, som måste vara uppfyllda. Huset måste vara byggt före 1989 och vara maximalt 25 år gammalt. Hur stort bidraget blir beror dels på hur stora lån du har på huset, dels på vad det kostar att åtgärda skadorna. Går de att reparera för mindre än ett basbelopp (36 400 kr) blir det inget bidrag alls.

Kontakta Småhusskadenämndens kansli, om du har eller misstänker att du har fuktskador i ditt hus, och villkoren ovan är uppfyllda. Ring 08 – 700 80 10, så sänder de ansökningshandlingar. Postadressen är Småhusskadenämnden, Box 2303, 103 17 Stockholm.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar