Höga halter av radon i villan?

Byggmaterial

Det är relativt lätt att åtgärda för höga halter av radon i villan. Bara man vet var källan är, anser Ingmar Nilsson, radonexpert på Sveriges Provnings-och Forskningsinstitut.

Omkring en halv miljon bostäder i Sverige beräknas ha för höga halter av radon, vilket innebär över 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft. Eftersom radonet i bostäder beräknas orsaka 500 fall av lungcancer varje år har riksdagen antagit miljömål som innebär att samtliga bostäder ska ligga under gränsvärdet senast år 2020.

Orsak till radon

Det kan vara tre olika orsaker till för höga halter av radon. Antingen kommer radonet via dricksvattnet, byggmaterialet eller marken.

Kommer radonet från vattnet räcker det oftast att vattnet luftas kraftigt med en särskilt konstruerad radonavskiljare. Framför allt är det villaägare med borrbrunn som bör kolla sitt vatten.

Markradon förekommer över hela Sverige, utom Gotland. Inte heller här behöver åtgärden vara speciellt svår. Husgrunden ger ett första skydd eftersom markradon inte går igenom en 100 millimeter tjock betongplatta. Därför måste man kolla vid olika genomförningar, där är det antagligen inte tätt.

 – Radonet kommer in via olika springor och otätheter. Så att täta vid genomförningar för vatten, avlopp, fjärrvärme, el, är grundläggande, säger Ingmar Nilsson, radonexpert på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP.

Om inte tätning ger tillräcklig effekt kan man försöka skapa undertryck under huset så att jordluften inte sugs in. Det gör man genom att installera en fläkt som suger jordluft direkt under huset genom en kanal i bottenplattan, en så kallad radonsug.

Blåbetong

En första kontroll för att veta att det är markradon är att kolla byggåret. Är huset byggt mellan 1929 och 1975 kan det innehålla blåbetong.

 – Har du ett hus som är från 1980 eller senare, med kommunalt vatten. Då är det markradon Ingmar Nilsson.

Men om det är byggmaterialet som är boven då? Många hus är ju byggda under blåbetongperioden?

 – Då är det ökad mekanisk ventilation som gäller. Det finns färdiga system, som är relativt enkla att installera. Men det kan vara svårt för en enskild husägare att veta var utsugspunkterna ska sitta. Det är självrannsakan som gäller: vad klarar jag, vad klarar jag inte.

För den som känner sig osäker finns konsulter att hyra. Men en konsult kan dock bli dyr, anser Ingmar Nilsson.

 – Många gånger är det inte roligt för dem som lagt ner 80 000 kronor på ett ventilationssystem genom en konsult, om det inte hjälper. När det hade räckt med 15 000 kronor, säger han.

– Tyvärr är det en lukrativ marknad och det finns en del konsulter som inte borde vara ute.

Kan du ge några exempel?

 – Vissa VVS-konsulter tror ibland att man kan lösa radonhalten genom ökad ventilation, även markradon. Tyvärr ser jag inte sällan att det ges sådana förslag. Att sätta in ökad ventilation i ett hus där det är markradon kan till och med öka radonhalten. Det beror på vilket tryck det blir i huset.

Ingmar Nilsson är dock noga med att poängtera att det finns många mycket duktiga konsulter.

 – Men det är när det har blivit fel jag kommer in, det är då folk hör av sig. Det tråkiga är att det är surt förvärvade pengar för privatpersoner.

Läsare har hört av sig till Vi i Villa och tycker att man ska kunna ställa krav på garantier av konsulterna. Vad tycker du?

 – Nej, man kan aldrig ge en garanti att en åtgärd lyckas. Det är inte rimligt. Då skulle ingen våga vara konsult.

Statens strålskyddsinstitut

Ett större problem för husägaren, menar Ingemar Nilsson, är att se om konsulten har tillräckliga kunskaper. Ett råd är därför att surfa in på Statens strålskyddsinstituts webbplats (ssi.se). Där finns en förteckning över konsulter som gått SSI:s kurs.

 – Det är en viss kvalitetssäkring. De har i alla fall gjort ett godkänt prov. Jag tycker också att man ska be om referenser, och vara kritisk mot de referenserna, säger Ingmar Nilsson.

Bidrag?
Den som har för radonhalter över 200 becquerel per kubikmeter inomhusluft i bostaden kan ansöka om bidrag för att genomföra åtgärder. Bidraget ansöker man om hos länsstyrelsen och det ligger på 50 procent av saneringskostnaden, dock maximalt 15 000 kronor.

Ett par restriktioner är att man inte får påbörja åtgärden innan ansökan är inlämnad. Dessutom måste man själv äga och bo i huset för att få bidrag.

 

Fakta om radon Radonhalten mäts i enheten Becquerel per kubikmeter inomhusluft (Bq/m³). 1 Bq/m³ innebär att en atom sönderfaller per sekund i varje kubikmeter luft.

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas, som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller.

Statens strålskyddsinstitut uppskattar att omkring 500 lungcancerfall per år orsakas av radon i inomhusmiljön, av dessa är 90 procent rökare.

Det vanligaste sättet att mäta radon i inomhusluften är att är att använda små mätdosor, så kallade spårfilmsdosor. Mätningen pågår under minst två månader och görs under de delar av året som huset måste värmas upp.

På internetadressen www.ssi.se (Strålskyddsinstitutet) finns mycket information om radon, åtgärder, listor på kursgodkända konsulter och var man kan beställa mätdosor. Många kommuner har också avtal med vissa mätföretag.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!13 februari 2006
 
Mer om Byggmaterial

Snyggt skydd snabbt

Byggmaterial Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet, som inte är heltäckande utan släpper igenom lite ljus och gör det möjligt att se ut, snickrar du enkelt på en dag.

Byggvaror på krita inget för karaktärslösa

Byggmaterial När bankerna blir mer ovilliga att låna ut pengar väljer många att handla på byggvaruhusens egna kreditkort.

Så funkar det: Att isolera vinden

Byggmaterial Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

Är ditt hus välisolerat?

Byggmaterial Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet var och hur bostaden redan är isolerad, kan det vara svårt att veta var du ska börja.

Läskiga listan: Så slipper du möglet

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: mögel.

Läskiga listan: Så slipper du hussvamp

Byggmaterial Är du rädd för vad ditt hus ska ställa till med? Här guidar vi dig genom alla läskiga saker som kan hända. Denna gång: äkta hussvamp.

Så väljer du rätt uteträ

Byggmaterial Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

Skruva i väggen

Byggmaterial Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Byggmaterial Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.