Hjärtan i betong

Att gjuta hjärtan i betong är enkelt och roligt och hjärtana blir annorlunda prydnader i rabatten eller på altanen.


Den runda, vänliga formen och det råa betongmaterialet blir en intressant kombination. Betonghjärtana är mycket hållbara och kan ligga ute året om. Kanske en bra present till en kär trädgårdsvän?

Vitmålat betonghjärta bland hasselört.

För att tillverka betonghjärtan behöver du ett färdigt hjärta att göra en gipsavgjutning i två halvor kring. Gipsavgjutningarna använder du sedan som form när du gjuter nya hjärtan i betong. I hobbyaffärer finns hjärtan i frigolit och trä. Vill du ha ett större hjärta kan du tillverka ett i lera. Det blir ett eget och högst personligt hjärta som inte liknar något annat.

Gör så här:

1. Gör en remsa av lera som är ca 3 cm bred och som når upp till halva hjärtat. Tryck försiktigt till den så att den sitter stadigt runt hjärtat.

Gör små försänkningar med hjälp av en vinkork runtom på lerremsan. Smörj hjärtat och lerkanten med vaselin.

2. Blanda till gipsmassan i hinken enligt anvisningarna på förpackningen. Hur mycket gips som går åt beror på hur stort hjärtat är. Skulle gipsmassan inte räcka är det bara att blanda till ny.

Börja med att hälla vatten i spannen och strö därefter i gips tills det når upp till ytan. Rör om noggrannt och låt stelna tills gipsen inte längre är rinnig.

Lägg i omgångar på ett ca 3 cm tjockt lager gips över hjärtat. Använd händerna. Man får jobba ganska fort för gipset stelnar snabbt. Låt torka.

4. Vänd alltihop upp och ner och placera på en bit lera så att formhalvan står stadigt. Ta bort lerremsan. Gör en propp av lera på ca 4 cm i diameter, den formar hålet i formen och lägg på gipskanten. Smörj hjärtat och gipskanten och proppen med vaselin.

5. Blanda ny gips och lägg på ett 3 cm tjockt lager. Låt torka.

6. Ta bort lerproppen. Stick in en skruvmejsel i hålet och bänd försiktigt itu formhalvorna. Ta bort hjärtat (ibland får man ha sönder det), sätt ihop formen igen och bind om med grova gummisnoddar eller snöre. Ställ formen stadigt, i t ex en balja med sand, med hålet uppåt.

7. Häll betongpulver i en hink och tillsätt lite vatten i taget. Rör om tills smeten är en tjock, blöt gröt. Om man drar med spaden genom betongen ska det synas ett spår. Blir betongen för lös är det bara att tillsätta mera pulver. Blandar man i vitt färgpigment blir betongen ljusare.

8. Sleva ner betongen i gipsformen. Skaka lite på formen så att betongen verkligen åker ut i hela formen. Täck hålet med en plastpåse och låt betongen bränna. Glöm inte att spola av hinkar och redskap innan betongen brinner fast.

9. Efter 2-3 dagar är det dags att bända upp formen med hjälp av en skruvmejsel. Tvätta bort eventuella gipsrester och vattna betonghjärtat ofta de första dagarna. Om man vill kan man slipa betonghjärtats yta med sandpapper när det blivit riktigt torr.

Målning

Späd färgen med vatten tills den är tunnflytande. Måla snabbt och torka av överflödig färg med en trasa. Låt torka.

Fakta om hjärtan

Hjärtat är en symbol för kärlek och vänskap, för medkänsla och mänsklig värme. Sedan medeltiden har hjärtat använts, först som kristen symbol i religiös konst och kyrkoornamentik, så småningom alltmer som den jordiska kärlekens symbol. I Sverige har hjärtat blivit framförallt en julsymbol men är även viktigt på Alla Hjärtans Dag, 14 februari, då man ska ge hjärtformade gåvor till den man tycker om.  

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar