Annons

Gränsvärden för fukt i nybyggda villor på förslag

Byggmaterial

Det finns inga gränsvärden för fukt när villor byggs. Nu kan det bli ändring på det. En projektgrupp inom Boverket arbetar på ett förslag till nya byggregler.

Annons
Det finns inga gränsvärden för fukt när villor byggs. Nu kan det bli ändring på det. En projektgrupp inom Boverket arbetar på ett förslag till nya byggregler.

Förslaget är precis utarbetat och sänt till EU för att kontrollera så det är förenligt med unionens regler. En viktig del i förslaget gäller gränsvärden för fukt som får uppkomma i nybyggda villor. Det kritiska gränsvärdet föreslås till 75 procent relativ luftfuktighet, fuktigare får det inte bli. Gränsvärdet är satt för att förhindra mögelpåväxt.

 

– Syftet är att minska omfattningen av fuktskador i byggnader, säger Peter Johansson, projektledare på Boverket.

 

Om förslaget går igenom kommer det att innebära en tydligare precisering av de nuvarande reglerna, som är mer svepande formuleringar.

– Idag är regelverket utformat så att man ska bygga så att fukt och mögelskador inte uppkommer, säger Peter Johansson.

Ett problem med den formuleringen är att byggnationen inte är fel så länge det inte blir fukt- eller mögelskador. Med ett gränsvärde kan problem påvisas och åtgärdas innan det gått så långt.

Svaret från EU väntas i slutet av januari. Därefter ska Boverkets styrelse ta ställning. Det innebär att reglerna, i bästa fall, kan börja gälla från februari eller mars. Sedan kommer övergångsregler, där det är tillåtet att bygga enligt tidigare regler, att gälla i ungefär ett år.

Om reglerna går igenom gäller de nybyggnation och tillbyggnation.


Av Fredrik Beckman, viivilla.se november 2005

Annons
16 november 2005

0 Kommentarer

0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

I samarbete med Grabber

Skruvskola – allt du behöver veta om skruvar

Hur skruvar jag rätt och vilken skruv ska jag använda? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, kommer med smarta tips.

1

Snyggt skydd snabbt

Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet,...

0

Ny ventilation ska minska mögelskadade vindar

Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott. En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden, har efter flera års forskning blivit verklig...

0

Riv en vägg - och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.

1

Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons