Annons

Gränsvärden för fukt i nybyggda villor på förslag

Byggmaterial

Det finns inga gränsvärden för fukt när villor byggs. Nu kan det bli ändring på det. En projektgrupp inom Boverket arbetar på ett förslag till nya byggregler.

Annons
Det finns inga gränsvärden för fukt när villor byggs. Nu kan det bli ändring på det. En projektgrupp inom Boverket arbetar på ett förslag till nya byggregler.

Förslaget är precis utarbetat och sänt till EU för att kontrollera så det är förenligt med unionens regler. En viktig del i förslaget gäller gränsvärden för fukt som får uppkomma i nybyggda villor. Det kritiska gränsvärdet föreslås till 75 procent relativ luftfuktighet, fuktigare får det inte bli. Gränsvärdet är satt för att förhindra mögelpåväxt.

 

– Syftet är att minska omfattningen av fuktskador i byggnader, säger Peter Johansson, projektledare på Boverket.

 

Om förslaget går igenom kommer det att innebära en tydligare precisering av de nuvarande reglerna, som är mer svepande formuleringar.

– Idag är regelverket utformat så att man ska bygga så att fukt och mögelskador inte uppkommer, säger Peter Johansson.

Ett problem med den formuleringen är att byggnationen inte är fel så länge det inte blir fukt- eller mögelskador. Med ett gränsvärde kan problem påvisas och åtgärdas innan det gått så långt.

Svaret från EU väntas i slutet av januari. Därefter ska Boverkets styrelse ta ställning. Det innebär att reglerna, i bästa fall, kan börja gälla från februari eller mars. Sedan kommer övergångsregler, där det är tillåtet att bygga enligt tidigare regler, att gälla i ungefär ett år.

Om reglerna går igenom gäller de nybyggnation och tillbyggnation.


Av Fredrik Beckman, viivilla.se november 2005

Annons
16 november 2005

0 Kommentarer

0

Magnifikt med glasbetong

Den har den fantastiska egenskapen att släppa in ljus men ändå inte ge full insyn. Inte konstigt att glasbetongen blir allt mer efterfrågad. Här är ett...

1

Fel att isolera mot mögel

En annons, publicerad i bland annat i dagspress och Vi i Villa, uppmanar till tilläggsisolering för att slippa mögel. Motsägelsefullt, säger expertisen....

0

Kudde stoppar fuktskador i krypgrund

Framtida mögel och röta i krypgrunden. Problemet kan komma att förhindras av en kudde fylld med luft. Det hoppas Roger Dahl på Sveriges Provnings- och...

3

Allergisäkra hemmet

Var tredje vuxen och 40-50 procent av alla skolbarn lider av någon form av allergi. Många besvär orsakas av saker i vår hemmiljö. Det här kan du göra...

1

Allt om att gjuta i betong

Att gjuta i betong är inte svårt, det kräver inga förkunskaper, det är billigt och går att variera i det oändliga. Gå samman med några grannar eller...

0

Så minskar du radonet

Sommaren 2004 sänkte Socialstyrelsen riktvärdet för radon i bostäder med hälften. Detta gäller cirka 400 000 villor. Det finns en hel del åtgärder du...

5

Gjut rabarberfat av betong

Bland det enklaste man kan göra i betong är en avgjutning av ett rabarberblad.

0

Lek i trä

Snickarglädjen är som störst när man är fem år! Här visar vi villan som barnen själva bygger upp inomhus på en kvart!

0

Snabba puckar för radonmätning

Om du misstänker att det finns radon i inomhusluften där du bor, är det nu, mellan oktober och april, som är bästa tiden att mäta.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons