Flexibla typhus – utmaning för skånska arkitekter

Nio nordvästskånska arkitektföretag fick i uppdrag att rita var sitt idéhus, anpassat för de lokala miljöerna.


Arkitekturåret 2001 har inletts med en lång rad projekt, som på olika sätt kommer att uppmärksamma svenskt byggande och svensk design i såväl äldre tider som nutid. Ett av de första kommer från kommuner, byggare och arkitekter i nordvästra Skåne.

Men nog kan många av idéerna inspirera till god arkitektur och flexibla lösningar också för byggen i andra landsändar.

Samordnare för projektet ”Arkitektritade skånska småhus” är stadsarkitekten i Bjuv, Lotta Lindstam.

– Arkitektföretagen har samtliga lämnat in roliga, vackra och bitvis djärva förslag med inslag av både modernism och historisk, kulturell anpassning. Gemensamt är att lösningarna är ganska små och relativt billiga. Husen ska kunna uppföras av ”vanliga” privata byggherrar, säger hon.

Storlek och kostnader

Husen har vardera en basyta på ca 120 m2, men kan enkelt anpassas till större eller mindre format. Är du intresserad av att bygga enligt någon av idéerna, kan du höra av dig till det aktuella arkitektkontoret, så du snabbt en husritning anpassad till dina egna önskemål.

Det kostar 600 kr i timmen, och man kan också hjälpa till med både upphandlingen av bygget och byggkontrollen. De föreslagna husen lär komma att kosta mellan 1 och 1,7 miljoner kr att uppföra, men då ingår bygglovs- och bygghandlingar från arkitektkontoren för 50 000 kr. Till detta pris kommer sedan utgifterna för tomt, bygglov och anslutningsavgifter. Kommunens stadsarkitekter kan hjälpa till med mer allmänna råd och lämna uppgifter om byggnadsbestämmelser etc.

Både katalog och utställning

Hela projektet presenteras såväl i en katalog som på en vandringsutställning. I katalogen redovisas en basvariant och olika alternativ med bruksarea, fasadmaterial med mera för varje hustyp. Där finns dessutom 22 skånska byggentreprenörer angivna, som den intresserade kan vända sig till.

Alla inlämnade förslag har utgått från någon av de för landsändan typiska miljöerna, som växlar mellan kustens fiskelägen, slättens byar och skogsbygdens samhällen. Detta hindrar inte att förslagen kan bearbetas för att passa också någon annan miljö, än just den det ritats för. Det innebär att också andra landskap kan berikas med varianter av de här husen. Här är fyra av förslagen


”Pussel – huset i småstaden” kallas det här förslaget från Ulf Roos´ arkitektgrupp ? magasin A”. Ett inglasat uterum är integrerat med huset. Takfoten och sockeln är markerade, och en stentrappa leder upp till entrén. Huset är byggt med hjälp av moduler eller pusselbitar, som kan sammanfogas och varieras på olika sätt. Planlösningen går att variera och förändra efter behov. Det kan byggas antingen friliggande eller direkt vid en väg eller gata.

”Utsiktshuset” från Michelsen Arkitekter är tänkt för kustområdena i nordvästra Skåne, och har tillsammans med en solgård en kvadratisk utformning. Den bakre lägre delen inrymmer sovrum och tvättutrymmen, i den främre höga delen finns allrum, matplats och kök. Stommen är av trä, och fasaden är klädd med liggande träpanel.

”Ett stenhus vid havet” är ritat av FFNS Arkitekter AB, och är förstås också det tänkt för ett kustläge. Det kombinerar gammal tegelbyggnadsstil med en modern utformning. I grundförslaget har man använt sig av tegelväggar och en i engelskt rött putsad (och något snedvinklad) hjärtvägg samt ett gulschatterat tegeltak. Längs huset löper ett södervänt öppet galleri med ett avslutande vardagsrum, som sträcker sig uppåt till yttertaket. Uppe under tacknocken finns en invändig utsiktsbalkong. Entrén skyddas av en balkong mellan det växthuskrönta förrådet och huvudbyggnaden.

”Villa Solvinkel – huset i kyrkbyn” från Möller Arkitekter är ett hussystem, som är anpassningsbart för de flesta önskemål. Det är, som namnet anger, tänkt för landsändans små kyrkbyar, men passar förstås även i andra lägen. Hustypen bygger på en idé om ett maximalt utnyttjande av solljuset, och placerat så att den skyddade uteplatsen i vinkeln kommer att ligga mot söder och väster. Glaspartier mot denna gör rummen ljusa och ger fin kontakt ute – inne.

Arrangörer:

Nordvästra Skånes samarbetskommitté (NOSAM), Nordvästrra Skånes Byggförening/Sveriges Byggindustrier (NSB/BI), Yrkeshögkolan i Helsingborg, Länstyrelsen i Skåne. Katalog (50:-) kan beställas från
NOSAM i Helsingborg, tel. 042-10 50 54.
E-post: nosam@helsingborg.se
Hemsidor: www.nvskane.org
www.norraoresund.com

Mer info:
FFNS Arkitekter AB, Helsingborg. Tel. 042-14 98 12.
E-post: staffan.premmert@sweco.se

Magasin A, Landskrona. Tel. 0418-162 55.
E-post: magasina@magasina.se

Michelsen Arkitekter, Helsingborg. Tel. 042-28 78 00.
E-post: info@michelsenark.hbg.se

Möller Arkitekter, Ängelholm. Tel. 0431-44 59 80.
E-post: info@moller-arkitekter.se

Bilder från respektive arkitektkontor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar