Annons

Fixa en läcker terrass

Byggmaterial

En bra terrass är ett extra vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Låt dig inspireras här!

Annons

Terrassen är en naturlig förlängning av vardagsrummet eller köket/matplatsen. Ett vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Ett rum som betyder mycket för oss nordbor med korta somrar, som ofta regnar bort.

Därför är det så viktigt att uterummet fungerar. För att vara välplanerat bör det ha följande egenskaper: Samma nivå på golv ute som inne. Möjlighet till både sol och skugga. Skydd för regn, vind och insyn. Plats för möbler med olika funktioner , som matplats och vilsittande. Uterummet ska utformas med material och dimensioner, så att det som helhet smälter väl in i omgivningen. Någonting att tänka på vi val av virke. För mycket tryckimpregnerat sådant känns trist och klumpigt. Det är bra till stolpar , som gjuts i betong, eller balkar, reglar på mark eller tralldäck.Till övriga detaljer kan man välja furu av bra kvalitet, som grundas och målas i önskad kulör.

Så här ser terrassen ut. Glas och trä, vilket är en utmärkt kombination för ett uterum som det här. Glaset ger skydd mot vind och regn, utan att dölja grönskan och blommorna. På stolparna finns plats för klängväxter, som ger det hela en mjuk inramning.

Här är detaljskiss med måttanvisningar på terrasskonstruktionen. Terrassen är byggd mot husets långvägg. Betongplintar och bärlinor är basen för bygget, och på den ett kraftigt dimensionerat terrassdäck, härligt att gå på.

Ett gångvänligt alternativ till en trappa är dessa "trädgårdsbryggor". Storleken och dimensionen på virket gör dem stabila. De kan staplas på varandra samt på mjukt formade stenbumlingar. Trä och sten kontrasterar fint sinsemellan.

Trädgårdsbryggorna fungerar både som trappa och som små terrasser. Tillräckligt stora för att man ska kunna få plats och breda ut sig. För att få en mjuk övergång mellan terrass och trädgård kan man placera dem så här, i sicksack, flankerade av mjuk grönska.

Läs mer här:

Behöver jag bygglov

Annons

Förvandla uteplatsen till uterum

Uterum gör sommaren längre

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

7 juni 2002

0 Kommentarer

0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

1

Snyggt skydd snabbt

Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet,...

0

Ny ventilation ska minska mögelskadade vindar

Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott. En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden, har efter flera års forskning blivit verklig...

0

Riv en vägg - och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.

1

Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

0

Skruva i väggen

Behöver du skruva i väggen? Det här bör du tänka på!

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons