Annons

Fixa en läcker terrass

Byggmaterial

En bra terrass är ett extra vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Låt dig inspireras här!

Annons

Terrassen är en naturlig förlängning av vardagsrummet eller köket/matplatsen. Ett vardagsrum för sommaren med nära kontakt till trädgård, sol och fågelsång. Ett rum som betyder mycket för oss nordbor med korta somrar, som ofta regnar bort.

Därför är det så viktigt att uterummet fungerar. För att vara välplanerat bör det ha följande egenskaper: Samma nivå på golv ute som inne. Möjlighet till både sol och skugga. Skydd för regn, vind och insyn. Plats för möbler med olika funktioner , som matplats och vilsittande. Uterummet ska utformas med material och dimensioner, så att det som helhet smälter väl in i omgivningen. Någonting att tänka på vi val av virke. För mycket tryckimpregnerat sådant känns trist och klumpigt. Det är bra till stolpar , som gjuts i betong, eller balkar, reglar på mark eller tralldäck.Till övriga detaljer kan man välja furu av bra kvalitet, som grundas och målas i önskad kulör.

Så här ser terrassen ut. Glas och trä, vilket är en utmärkt kombination för ett uterum som det här. Glaset ger skydd mot vind och regn, utan att dölja grönskan och blommorna. På stolparna finns plats för klängväxter, som ger det hela en mjuk inramning.

Här är detaljskiss med måttanvisningar på terrasskonstruktionen. Terrassen är byggd mot husets långvägg. Betongplintar och bärlinor är basen för bygget, och på den ett kraftigt dimensionerat terrassdäck, härligt att gå på.

Ett gångvänligt alternativ till en trappa är dessa "trädgårdsbryggor". Storleken och dimensionen på virket gör dem stabila. De kan staplas på varandra samt på mjukt formade stenbumlingar. Trä och sten kontrasterar fint sinsemellan.

Trädgårdsbryggorna fungerar både som trappa och som små terrasser. Tillräckligt stora för att man ska kunna få plats och breda ut sig. För att få en mjuk övergång mellan terrass och trädgård kan man placera dem så här, i sicksack, flankerade av mjuk grönska.

Läs mer här:

Behöver jag bygglov

Annons

Förvandla uteplatsen till uterum

Uterum gör sommaren längre

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

7 juni 2002

0 Kommentarer

0

Magnifikt med glasbetong

Den har den fantastiska egenskapen att släppa in ljus men ändå inte ge full insyn. Inte konstigt att glasbetongen blir allt mer efterfrågad. Här är ett...

1

Fel att isolera mot mögel

En annons, publicerad i bland annat i dagspress och Vi i Villa, uppmanar till tilläggsisolering för att slippa mögel. Motsägelsefullt, säger expertisen....

0

Kudde stoppar fuktskador i krypgrund

Framtida mögel och röta i krypgrunden. Problemet kan komma att förhindras av en kudde fylld med luft. Det hoppas Roger Dahl på Sveriges Provnings- och...

3

Allergisäkra hemmet

Var tredje vuxen och 40-50 procent av alla skolbarn lider av någon form av allergi. Många besvär orsakas av saker i vår hemmiljö. Det här kan du göra...

1

Allt om att gjuta i betong

Att gjuta i betong är inte svårt, det kräver inga förkunskaper, det är billigt och går att variera i det oändliga. Gå samman med några grannar eller...

0

Så minskar du radonet

Sommaren 2004 sänkte Socialstyrelsen riktvärdet för radon i bostäder med hälften. Detta gäller cirka 400 000 villor. Det finns en hel del åtgärder du...

5

Gjut rabarberfat av betong

Bland det enklaste man kan göra i betong är en avgjutning av ett rabarberblad.

0

Lek i trä

Snickarglädjen är som störst när man är fem år! Här visar vi villan som barnen själva bygger upp inomhus på en kvart!

0

Snabba puckar för radonmätning

Om du misstänker att det finns radon i inomhusluften där du bor, är det nu, mellan oktober och april, som är bästa tiden att mäta.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons