Fel att isolera mot mögel

En annons, publicerad i bland annat i dagspress och Vi i Villa, uppmanar till tilläggsisolering för att slippa mögel. Motsägelsefullt, säger expertisen. Och företaget bakom annonsen håller med och medger fel.


Företaget Feab Isoleringsproffs har i annonser gjort reklam där de uppmanar att villaägare att isolera vinden. Bland annat får läsaren intrycket av att man annars får problem med kondens, missfärgning och röta.

 – Jag gick i taket direkt. De som gör tilläggsisoleringar oförsiktigt drabbas just nu av det här. Tilläggsisolerar gör man med stor försiktighet, säger Johan Hedström, kanslichef på Småhusskadenämnden, upprört.

– Annonsen påstod förebygga fukt och mögel. Just det som tilläggsisolering kan skapa.

Det är den här texten i annonsen han vänder sig mot:

”Isolera vinden!
… Det spelar ingen roll hur du värmer ditt hus. Varm luft stiger uppåt och läcker ut genom vinden och taket. Du får problem med kondens, missfärgning och röta och framföra allt – du eldar med tusenlappar i onödan.”

Från företaget Feabs sida säger man att formuleringen beror på en sammanblandning av texter som gjorts av reklambyrån. Ett misstag helt enkelt. Och man beklagar att texten kan tolkas som att husägare får de beskrivna fuktproblemen om de inte tilläggsisolerar.

– Det är olyckligt beskrivet. Har du inte tätt får du de här problemen. Andemeningen i annonsen är att man ska vara nogsam med fuktvandring, säger Patrick Sarin, vd på Feab Isoleringsproffs.

Den här typen av felinformation kan ställa till stor skada, anser Johan Hedström. För att minska energiförbrukningen behöver många vindar i landet isoleras. Men det är mycket viktigit att det sker på rätt sätt. Johan Hedström betonar också att det inte är ett arbete som hemmafixaren själv ska ge sig på.

– Det ska ske med tillsyn som kan det här. Man behöver konsulthjälp.

Fakta om tilläggsisolering:

När man tilläggsisolerar mellan bostaden och vinden blir det kallare på vinden. Om det då kommer upp varm luft med hög luftfuktighet från bostaden blir den relativa luftfuktigheten på vinden större, och det riskerar i sin tur att leda till fuktskador och mögel.

I de hus som har självdrag är dessutom trycket högre längre upp i huset. Det gör att den varma fuktiga inomhusluften pressas uppåt.

Därför måste det vara helt lufttätt mellan boendedelen och vinden man tilläggsisolerar. Det gäller alla ställen där den varmare inomhusluften har möjlighet att sippra upp på vinden. Alltså också exempelvis rörgenomförningar och inte bara vindsluckan.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar