Gjuta i betong – barnsligt enkelt med betong

Gillar du att göra egna grejer? Har du ännu inte provat att gjuta i betong? Då är det dags nu. Det är både kul, kreativt och härligt kladdigt! Här får du några bra tips i vad du kan gjuta i betong.


När man gjuter mindre föremål, som till exempel fågelbad, trampstenar eller andra trädgårdsprylar, är ?nbetong det lämpligaste valet. Den blir relativt slät eftersom den inte innehåller så stora ballaststenar, max 4 mm i diameter. Finbetong säljs på byggvaruhus i säckar om 25 kilo och kostar cirka 50 kronor. Vill du ha det riktigt slätt kan du använda lagningsbruk eller reparationsbetong.

Glöm inte skydden

Det är enkelt att jobba med betong, men tänk på att det dammar mycket när det är torrt samt att blandningen kan ge upphov till irritation på huden. Använd munskydd, handskar och helst även skyddsglasögon, så du inte får stänk i ögonen. Om olyckan ändå är framme, skölj rikligt med vatten. Bra verktyg är hink att blanda i, byggplast eller plastpåse att arbeta på (det kan bli lite slabbigt), tillbringare för vattnet och en slev – eller omrörare som monteras på borrmaskinen. Det sistnämnda är skönt om du ska blanda större mängder, det är tungt att röra!

Läs mer: Så lyckas du med chiliodlingen

Gjut i plast, papp eller trä

Betongpulvret blandas med vanligt vatten, men tag lite vatten i taget, den ska inte bli för lös, mer som en fast gröt som håller ihop när du kramar den. Blandningsförhållandet står på förpackningen, men om man bara ska gjuta småsaker brukar det vara enklast att blanda ”på känn”.

Du kan gjuta i det mesta, men tänk på att betongen är hård när den brunnit, alltså stelnat. Kanterna på formen får inte luta inåt, då kommer ju inte den färdiga gjutningen ut. Trä och kraftig papp går också att gjuta i, men eftersom de materialen är sugande släpper inte betongen lika lätt. Smörjer du formen med lite vanlig matolja eller träolja, brukar det gå lättare.

För smågjutningar är plast perfekt med sin glatta och inte sugande yta, och bra att börja med. Här har jag plockat fram barnasinnet ordentligt och använt olika sandlådeformar. Eftersom föremålen blir förhållandevis små så brinner de och blir hårda på ett dygn, vilket gör att du snabbt kan se resultatet. Här visar jag hur du gjuter en liten katt med lysande ögon till rabatten.

Detta behöver du för att gjuta i betong:

Finbetong, hink att blanda i, tillbringare till vattnet,
plast att arbeta på och täcka gjutningen med, slev eller omrörare och borrmaskin, spray?aska samt plastform.

Läs mer: Gjut i betong – fågelbad och ljuslyktor

Gör så här för att gjuta i betong:

Blanda betongen. Följ anvisningarna på förpackningen och blanda en liten mängd betong med vatten, lite i taget, den ska bli som en mycket fast gröt. Blanda noga i några minuter.

Fyll formen. Lägg glasbitarna (från Ikea) som ska bli ögon på plats. Packa betongen ordentligt i formen, använd händerna. Slå formen mot underlaget så att all luft försvinner.

Täck med plast. Betongen ska hållas fuktig = härda långsamt. Ställ gjutningen på något skuggigt ställe, i gassande sol kan den torka för fort. Låt betongen brinna (stelna) över natten.

Tag bort täckplasten. Knacka ut betongen ur formen. Har du använt en bra form brukar det gå lätt, sitter den hårt kan du använda gummiklubba försiktigt eller ha sönder formen.

Håll betongen fuktig. Betong håller bättre om den får torka långsamt. Spraya gärna den färdiga gjutningen då och då under några dagar med vatten så håller den längre.

Tips för betonggjutning!

• Tänk på att allt mönster i formen syns på gjutningen. Slipa bort eventuell text eller dylikt i formen med sandpapper eller stämjärn.
• Rengör verktygen direkt efter att du är färdig med dem, annars härdar betongen på dem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar