Annons

7 tips om glasbetong

Byggmaterial

Här får du 7 goda råd för ett lyckat resultat när du sätter glasbetong!

Annons

Ulf Zetterholm, vd på AB Glasbetong, ger sina bästa glasblockstips.

1. Gör en plan bädd av glasbetongbruk innan du börjar montera blocken.

2. Gör snabbt rent glasblocken från bruk. Bruket brinner snabbt och blir nästan omöjligt att få bort när det torkat.

3. Det finns olika avslutningsmöjligheter för glasblockskonstruktioner: rundade hörnblock, style caps (en slags glaslist som limmas fast) och aluminiumprofiler. Style caps och profiler kan du ta bort om du tröttnar på dem men ser kanske inte lika "äkta" ut som ett rundat block.

4. Använd bruk som är speciellt anpassat för glasblock. Det finns risk för att det inte blir riktigt tätt annars. Glasblocksbruk kostar cirka 75 kronor säcken och räcker till ungefär 20 block.

5. Vill du ha 7-20 mm fog - använd bruk. Vill du ha 3 mm fog - använd silikon.

Du kan inte borra i glasblock utan att förstöra dess goda egenskaper - behöver du göra en konstruktion för till exempel rör som sitter utanpå väggen kan du använda halvglas och försöka "bädda in" röret i något annat material, till exempel plast. Använd aldrig sågade glasblock- eller glasblockshörn i våtutrymmen eller i utomhusmiljöer.

6. Tänk på att det finns olika kvalitet på glasblock. De typgodkända och brandklassade bör alltid användas i utomhuskonstruktioner som till exempel fasader och i våtrum för att undvika kondensbildning.

7. Glasblockskonstruktioner utomhus bör alltid monteras med glasblocksbruk eftersom det tål väder och vind bäst. Bruk för våtrum som kakel- och klinkerfog är till exempel tillverkat med tanke på att det ska vara en fuktspärr bakom och blir inte tätt nog.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
9 oktober 2002

0 Kommentarer

0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

I samarbete med Grabber

Skruvskola – allt du behöver veta om skruvar

Hur skruvar jag rätt och vilken skruv ska jag använda? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, kommer med smarta tips.

1

Snyggt skydd snabbt

Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet,...

0

Ny ventilation ska minska mögelskadade vindar

Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott. En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden, har efter flera års forskning blivit verklig...

0

Riv en vägg - och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.

1

Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons