7 tips om glasbetong

Här får du 7 goda råd för ett lyckat resultat när du sätter glasbetong!


Ulf Zetterholm, vd på AB Glasbetong, ger sina bästa glasblockstips.

1. Gör en plan bädd av glasbetongbruk innan du börjar montera blocken.

2. Gör snabbt rent glasblocken från bruk. Bruket brinner snabbt och blir nästan omöjligt att få bort när det torkat.

3. Det finns olika avslutningsmöjligheter för glasblockskonstruktioner: rundade hörnblock, style caps (en slags glaslist som limmas fast) och aluminiumprofiler. Style caps och profiler kan du ta bort om du tröttnar på dem men ser kanske inte lika ”äkta” ut som ett rundat block.

4. Använd bruk som är speciellt anpassat för glasblock. Det finns risk för att det inte blir riktigt tätt annars. Glasblocksbruk kostar cirka 75 kronor säcken och räcker till ungefär 20 block.

5. Vill du ha 7-20 mm fog – använd bruk. Vill du ha 3 mm fog – använd silikon.

Du kan inte borra i glasblock utan att förstöra dess goda egenskaper – behöver du göra en konstruktion för till exempel rör som sitter utanpå väggen kan du använda halvglas och försöka ”bädda in” röret i något annat material, till exempel plast. Använd aldrig sågade glasblock- eller glasblockshörn i våtutrymmen eller i utomhusmiljöer.

6. Tänk på att det finns olika kvalitet på glasblock. De typgodkända och brandklassade bör alltid användas i utomhuskonstruktioner som till exempel fasader och i våtrum för att undvika kondensbildning.

7. Glasblockskonstruktioner utomhus bör alltid monteras med glasblocksbruk eftersom det tål väder och vind bäst. Bruk för våtrum som kakel- och klinkerfog är till exempel tillverkat med tanke på att det ska vara en fuktspärr bakom och blir inte tätt nog.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar