Annons
Foto: Decatak

Så förlänger du livslängden på ditt tak – utan att byta ut det

Bygg

I många fall behöver du inte lägga ett helt nytt tak. Nyproducerade takpannor har inte den kvalitet som gamla pannor besitter, så var istället rädd om ditt gamla tak och behandla det. Gunnar Ek och Daniel Ljungskog från Decatak guidar rätt i takdjungeln.

Annons

Anledningarna är många, men det är bland annat surt regn, mossa och föroreningar som gör att tak ofta förlorar sin funktion. Många väljer att lägga pengar på ett helt nytt tak – medan du egentligen ofta kan behandla ditt befintliga tak, som ofta är av högre kvalitet.

Ta reda på hur ditt tak mår

Låt en takexpert besiktiga ditt tak. Gunnar Ek från Decatak, som har flera takexperter med erfarenhet av upprustning och behandling av gamla tak, menar att du kan spara pengar på att ta reda på om du faktiskt behöver byta ditt tak eller inte.

– Det är superviktigt att det görs av en expert, så att du får reda på om det finns något att göra eller om det är för sent. Ditt tak kan naturligtvis vara i så pass dåligt skick att det inte går att åtgärdas. Då måste du ta det dyra steget och byta taket.

Vädret avgör slitaget

Tak utsätts dagligen för väder och vind, som snö och regn. Det sätter sina spår. Skyddsskiktet bryts ned, och takpannorna förlorar sin förmåga att stå emot mossa, föroreningar och andra yttre omständigheter. När det händer börjar nedbrytningen av pannorna.

Med tiden börjar mossa leta sig in i takpannorna, och det finns en överhängande risk för krackelering vid sjunkande temperaturer.

– Vid ett normalt takbyte samlas mycket material som behöver slängas i stora, otympliga containrar. Det är varken bra för miljön eller plånboken. Bortforslingen av plåt, läkt och papp blir snabbt ett omständligt moment, men sådant behövs inte när vi gör vår takbehandling, säger Daniel Ljungskog, besiktningsman på Decatak, och trycker på det faktum att om man behandlar sitt befintliga tak kan man spara en hel del pengar.

Vilka andra fördelar finns det med er takbehandling?

– När vi behandlat minskar takpannans uppsugningsförmåga med 94 procent. Det innebär att det mesta vattnet inte tränger in i pannan utan rinner ovanpå och ner i stupröret. Skyddsskiktet som läggs på är mycket flexibelt och UV-beständigt – det gör att det står emot stora temperaturskillnader, och ger ditt tak ett permanent skydd i många år framöver, berättar Gunnar Ek.

Andra fördelar med Decataks takbehandling:

Kostnadseffektivt

Priset är ungefär en fjärdedel av vad ett normalt takbyte kostar, och takbehandlingen tar ungefär 1-2 dagar att slutföra.

Annons

Miljövänligt

Ett takbyte genererar vanligtvis 1-2 containrar med deponiavfall, vilket är cirka tio ton om man bor i en normalstor villa. Det undviks helt om man endast behandlar det befintliga taket.

Estetiskt

Trots att ditt gamla tak ligger kvar kan du ändra färg på plattorna. Kanske du vill välja en färg som passar bra till färgen på huset?

Garanti

Behandlingen utförs med förstklassiga produkter, och Decatak kan således ge tio års garanti i och med takbehandling.

Patenterade produkter

Decatak har patent, och således ensamrätt på sina produkter i Sverige. Bland annat ingår en vaximpregnering, som i sig förlänger livslängden ytterligare på taket.

 

05 mars 2018
 
Annons
Mer om Bygg

Bygga altan – vi ger dig inspiration och råd till altanbygget

Bygg Ska du bygga altan? Vi lär dig bygga altan som proffsen. Här är en guide för att komma igång.

Grannsamverkan skyddar mot inbrottstjuvar

Bygg Tillsammans med dina grannar skapar du det perfekta verktyget för att skrämma bort tjuven. Vi ger tips på hur du med några enkla metoder undviker inbrot...

Björn Christiernssons byggtips

Bygg "Äntligen hemma"-Björn Christiernsson har precis byggt färdigt sitt eget drömhus. Här är hans bästa tips för dig som ska bygga nytt hus.

Björn Christiernsson om att bygga nytt

Bygg Snickaren Björn Christiernsson, känd från "Äntligen hemma", har precis satt spiken i sitt livs största projekt – att bygga ett hus för hand.

Zlatans lyxbygge tar form

Bygg Tidigare i år vann Zlatans bolag bygglovsstriden med grannarna – arbetet med att förvandla en gammal kyrka till ett lyxigt townhouse i Stockholm är nu...

Bygga altan och trädäck på nytt sätt

Bygg 1:a på läsarnas önskelista: Bygga altan. Här har vi valt att bygga en altan med en metod som är både enklare och billigare än de vanliga.

Krönika: Spara rätt!

Bygg Nu är vi rekordmånga som satsar på aktiefonder. Men vilka är bäst? Berg- och dalbanefonderna eller de trygga och säkra? Det beror på dig.

Branschförbunden

Bygg Här hittar du olika branschförbund.

Din villaekonomi 2011

Bygg Favoriterna ROT och RUT blir kvar, bolånetaket gör det svårare att köpa första villan och reporäntan stiger. Så här påverkas din villaekonomi.