Som en utslängd sten längs bergväggen klamrar sig huset fast. Stora fönster mot en vidunderlig utsikt förmodar vi. Men lägg också till den moderna varianten av spröjs som är lagt mitt i det avlånga fönstret i mitten. Hus Modernt från Willa Nordic.
Som en utslängd sten längs bergväggen klamrar sig huset fast. Stora fönster mot en vidunderlig utsikt förmodar vi. Men lägg också till den moderna varianten av spröjs som är lagt mitt i det avlånga fönstret i mitten. Hus Modernt från Willa Nordic.

Välj fönster som passar huset

Fönster

Man brukar säga att fönstrena är husets ögon. Men frågan är då – vilka ögon vill man då ha? Sådana som bryter av, eller de som förstärker eller fönster som bara smälter in? Här följer råd och tips på vad man kan tänka på när det gäller fönster som passar till huset.

Det finns många små detaljer som präglar ett hus identitet och stil. Men få saker kan förstärka, likväl som förstöra, ett hus intryck som dess fönster. Tänk bara på vilket intryck en gammal skärgårdsvilla med snickarglädje gör om den har fått nya fönster utan spröjs och andra tidstypiska detaljer. Och tvärtom. Passar verkligen spröjsade fönster på mexitegelvillan?

Gamla tiders hus hade alltid spröjs. Nu kan man sätta lösa spröjs på vilket fönster som helst och på så vis helt ändra karaktären på ett hus. Kanske för att återfå den rätta gamla stilen eller bara för att man gillar det.

För att det ska kännas äkta så bör även beslag, handtag och spärr passa husets stil och årtal. De flesta fönstertillverkare erbjuder detta. Kolla även om det finns haspar och krokar i rätt stil!


Mild färgsättning. På den klassiska funkisvillan är det vanligt att hålla sig till vitt, men se hur fint den tonande bågen runt fönstrena bryter av och ramar in utan att ge skarpa kanter. Färgsätting av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Tegelhus från 60-talets har fönster med räta linjer. Här handlar det om ljus och yta. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Färg på fönstret

Och hur gick det med färgsättningen, ska allt vara vitt - eller ska man förstärka fönsterbågen med en annan färg som bryter av? När det gäller valet av färg på fönstersnickerierna ska man komma ihåg att det är vita snickerierna som är dominerande idag kom först på 1920-talet. Innan dessa målades alltid fönstersnickerierna i dova nyanser som grått, beige, rött eller grönt.

Fönstrets färg påverkar också hur vi upplever dess storlek och utseende, en mörk fönsterbåge gör att fönstret ser större ut och tvärtom, ljusa bågar gör att fönstret upplevs som mindre. När det gäller val av färg på ytter- och innerbåge på fönstret så bör man tänka på följande: Tänk på helheten. Omgivningen, tradition, hustyp, takbeläggning. Ja, det är några av många saker att ta hänsyn till vid färgsättning av ett hus.


Grått och vitt i fin harmoni. En tidstypisk modern villa med gediget tilltagna fönsterpartier och målad i vitt och grått som står sig en lång tid framöver. Hus Basic från Willa Nordic.

Det är inte bara färgen som sätter form på fönstret. Se hur denna nybyggda villa tack vare spröjsen verkligen får en gammeldags stil. Färgen runt bågen är dov, precis som sig bör enligt gammal traditionell färgsättning av fasadsnickerier. Huset heter Mälhamra och kommer från KarlsonHus.

Tips!

I boken "Bygga till" (ICA bokförlag) av Kerstin Wergeni-Wasberg och Lena Sjöström Larsson tipsar dessa om flera saker som påverkar hur man uppfattar fönstret och fasaden:

 1. Fönstrets placering på fasaden. På gamla hus sitter oftast fönstrena symmetriskt. Så är det inte alls på dagens nybyggda hus.
 2. Var placeras fönstrena i själva husfasaden. I gamla hus sitter fönstrena jäms med husfasaden. I nybyggda placeras de ofta en bit in och om man till exempel tilläggsisolerar ett gammalt hus så faller fönstrena allt längre in vilket ofta ger ett lite "hålögt" utseende.
 3. Fönstrets form. Spröjs och tät indelning gör lättare att huset bildar en yta med fasaden. Stora glasade glasytor kan ge intryck av stora svarta hål. I moderna hus används oftast det senare för att skapa effekt.
 4. Fönstrets inramning. Foder och lister spelar stor roll i hur fönstrets intryck blir, likaså val av bleck.
 5. Spröjsar. Lösa spröjsar ser på håll precis ut som "riktiga". Men inifrån och på nära håll så ser man direkt att det är lösa spöjs och inte "riktiga", mycket beronde på att lösa spröjs saknar profil och ger ett "dött" intryck.

Ett fönster är mer än bara fönsterglasen. Beslag och hasp gör mycket fört helhetsintrycket. Här en hasp från Mockfjärdsfönster.

Vara eller icke vara. Och om så vara, vilket bör det då vara? Här olika typer av spröjs att välja mellan från Mockfjärdsfönster.

Arkitektens bästa råd

Det här är arkitekt Mikael Andersson på KarlsonHus bästa råd för vad man bör tänka på när det gäller fönster till huset. Det handlar både om praktiska råd som estetiska.

Estetiska aspekten:
Rätt fönster till rätt hus. Rätt spröjs på rätt fönster. Ska det vara fast (kittad) eller löstagbar spröjs? Missa inte dina viktiga "utblickar" genom att sätta spröjs på fel höjd.
Ska det vara färgade (ej vita) karmar och bågar? Runda, trekantiga eller andra former? Överdriv inte, här är måttfullhet bäst.

Funktionsaspekten:
Vilken funktion ska fönstret ha? Ska det vara sidohängt (inåt eller utåtgående) eller H-fönster (vridfönster) eller fast fönster eller annat. Behövs solskyddande glas eller extra ljudreduktion?

Energiaspekten:
Ett fönster med lågt U-värde ger huset de lägsta värmeförlusterna. Dessa kan ge utvändig kondens men det är helt ofarligt och helt normalt.

Säkerhetsaspekten:
Vad önskas i form av skydd mot inbrott. Skydd mot personskador vid lågt sittande fönster. Ska det vara härdat eller laminerat glas. Är fönsterlås ett önskemål?

Underhållsaspekten:
Utvändigt aluminiumbeklätt kräver inget underhåll. Sidohängda (utåtgående) liksom fasta kräver åtkomst från utsida för skötsel. På H-fönster liksom sidohängda (inåtgående) klarar man utsidan från "insidan". Utvändigt självrengörande glas är bra där det är svårt att komma åt.


Våga färgsätt. Även om man inte äger en gammal skärgårdsvilla med sköna detaljer så kan färg göra susen. Färgsättningen är gjord av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Varför alltid vara så försiktig? Här en helt nybyggd villa där ofta fönstrena är placerade för att ge maximalt ljusinsläpp. Fönstrena tar helt annorlunda form och plats än i äldre villorna där fönstrena nästan alltid är symmetriskt placerade. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Köpinformation:

Alcro www.alcro.se
Willa Nordic www.willanordic.se
Karlson Hus www.karlsonhus.com
Mockfjärdsfönster www.mockfjardsfonster.se

 
03 februari 2009
Mer om Fönster

Snyggare fönster med spröjs

Fönster Att sätta spröjs är ett enkelt och billigt sätt att göra fönstren finare. Och om man själv gör dem kan man få det precis som man önskar.

10 steg till rätt markis

Fönster Här får du veta vad du behöver ha koll på inför markisköpet!

Fönster i alu/trä med aluminiumutsida är nästintill underhållsfria och ett lättskött alternativ i vårt nordiska klimat.
Den här artikeln är sponsrad.

Byta fönster? Få bästa tipsen från Mockfjärds!

Fönster För de allra flesta är ett fönsterbyte en stor investering. Det är även en investering som du ska leva med under en lång tid. Att välja rätt produkter...

Fin utsikt med rätt fönster

Fönster Nya fönster ger både lägre energikostnader, mindre buller och bättre inomhusmiljö – inget kallras och drag. Men när är det läge att byta? Och vad ska jag byta till?

Guide: Titt ut!

Fönster Glasklara nyheter och klassiska rutor för den som vill se bra ut.

Ljus från ovan!

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer...

Ljus från ovan! Takfönsterguide

Fönster Drömmer du om att se stjärnhimlen från sängen? Eller om en ljustunnel i garderoben? Främst skaffar vi takfönster här på våra breddgrader för att få mer ljus. Men de är också ett sätt att få god ventilation i huset. Här får du en liten marknadsöversikt.

Vi bytte vägg mot stora fönster

Fönster Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Så får du rätt solskydd

Fönster Solen är efterlängtad men ibland kan det vara skönt att slippa starka strålar och själv kunna reglera ljuset. Med rätt solskydd kan du få ett mjukare...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.