Annons
Som en utslängd sten längs bergväggen klamrar sig huset fast. Stora fönster mot en vidunderlig utsikt förmodar vi. Men lägg också till den moderna varianten av spröjs som är lagt mitt i det avlånga fönstret i mitten. Hus Modernt från Willa Nordic.
Som en utslängd sten längs bergväggen klamrar sig huset fast. Stora fönster mot en vidunderlig utsikt förmodar vi. Men lägg också till den moderna varianten av spröjs som är lagt mitt i det avlånga fönstret i mitten. Hus Modernt från Willa Nordic.

Välj fönster som passar huset

Fönster

Man brukar säga att fönstrena är husets ögon. Men frågan är då – vilka ögon vill man då ha? Sådana som bryter av, eller de som förstärker eller fönster som bara smälter in? Här följer råd och tips på vad man kan tänka på när det gäller fönster som passar till huset.

Annons
Det finns många små detaljer som präglar ett hus identitet och stil. Men få saker kan förstärka, likväl som förstöra, ett hus intryck som dess fönster. Tänk bara på vilket intryck en gammal skärgårdsvilla med snickarglädje gör om den har fått nya fönster utan spröjs och andra tidstypiska detaljer. Och tvärtom. Passar verkligen spröjsade fönster på mexitegelvillan?

Gamla tiders hus hade alltid spröjs. Nu kan man sätta lösa spröjs på vilket fönster som helst och på så vis helt ändra karaktären på ett hus. Kanske för att återfå den rätta gamla stilen eller bara för att man gillar det.

För att det ska kännas äkta så bör även beslag, handtag och spärr passa husets stil och årtal. De flesta fönstertillverkare erbjuder detta. Kolla även om det finns haspar och krokar i rätt stil!


Mild färgsättning. På den klassiska funkisvillan är det vanligt att hålla sig till vitt, men se hur fint den tonande bågen runt fönstrena bryter av och ramar in utan att ge skarpa kanter. Färgsätting av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Tegelhus från 60-talets har fönster med räta linjer. Här handlar det om ljus och yta. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Färg på fönstret

Och hur gick det med färgsättningen, ska allt vara vitt - eller ska man förstärka fönsterbågen med en annan färg som bryter av? När det gäller valet av färg på fönstersnickerierna ska man komma ihåg att det är vita snickerierna som är dominerande idag kom först på 1920-talet. Innan dessa målades alltid fönstersnickerierna i dova nyanser som grått, beige, rött eller grönt.

Fönstrets färg påverkar också hur vi upplever dess storlek och utseende, en mörk fönsterbåge gör att fönstret ser större ut och tvärtom, ljusa bågar gör att fönstret upplevs som mindre. När det gäller val av färg på ytter- och innerbåge på fönstret så bör man tänka på följande: Tänk på helheten. Omgivningen, tradition, hustyp, takbeläggning. Ja, det är några av många saker att ta hänsyn till vid färgsättning av ett hus.


Grått och vitt i fin harmoni. En tidstypisk modern villa med gediget tilltagna fönsterpartier och målad i vitt och grått som står sig en lång tid framöver. Hus Basic från Willa Nordic.

Det är inte bara färgen som sätter form på fönstret. Se hur denna nybyggda villa tack vare spröjsen verkligen får en gammeldags stil. Färgen runt bågen är dov, precis som sig bör enligt gammal traditionell färgsättning av fasadsnickerier. Huset heter Mälhamra och kommer från KarlsonHus.

Tips!

I boken "Bygga till" (ICA bokförlag) av Kerstin Wergeni-Wasberg och Lena Sjöström Larsson tipsar dessa om flera saker som påverkar hur man uppfattar fönstret och fasaden:

  1. Fönstrets placering på fasaden. På gamla hus sitter oftast fönstrena symmetriskt. Så är det inte alls på dagens nybyggda hus.
  2. Var placeras fönstrena i själva husfasaden. I gamla hus sitter fönstrena jäms med husfasaden. I nybyggda placeras de ofta en bit in och om man till exempel tilläggsisolerar ett gammalt hus så faller fönstrena allt längre in vilket ofta ger ett lite "hålögt" utseende.
  3. Fönstrets form. Spröjs och tät indelning gör lättare att huset bildar en yta med fasaden. Stora glasade glasytor kan ge intryck av stora svarta hål. I moderna hus används oftast det senare för att skapa effekt.
  4. Fönstrets inramning. Foder och lister spelar stor roll i hur fönstrets intryck blir, likaså val av bleck.
  5. Spröjsar. Lösa spröjsar ser på håll precis ut som "riktiga". Men inifrån och på nära håll så ser man direkt att det är lösa spöjs och inte "riktiga", mycket beronde på att lösa spröjs saknar profil och ger ett "dött" intryck.

Ett fönster är mer än bara fönsterglasen. Beslag och hasp gör mycket fört helhetsintrycket. Här en hasp från Mockfjärdsfönster.

Vara eller icke vara. Och om så vara, vilket bör det då vara? Här olika typer av spröjs att välja mellan från Mockfjärdsfönster.

Arkitektens bästa råd

Det här är arkitekt Mikael Andersson på KarlsonHus bästa råd för vad man bör tänka på när det gäller fönster till huset. Det handlar både om praktiska råd som estetiska.

Estetiska aspekten:
Rätt fönster till rätt hus. Rätt spröjs på rätt fönster. Ska det vara fast (kittad) eller löstagbar spröjs? Missa inte dina viktiga "utblickar" genom att sätta spröjs på fel höjd.
Ska det vara färgade (ej vita) karmar och bågar? Runda, trekantiga eller andra former? Överdriv inte, här är måttfullhet bäst.

Funktionsaspekten:
Vilken funktion ska fönstret ha? Ska det vara sidohängt (inåt eller utåtgående) eller H-fönster (vridfönster) eller fast fönster eller annat. Behövs solskyddande glas eller extra ljudreduktion?

Energiaspekten:
Ett fönster med lågt U-värde ger huset de lägsta värmeförlusterna. Dessa kan ge utvändig kondens men det är helt ofarligt och helt normalt.

Säkerhetsaspekten:
Vad önskas i form av skydd mot inbrott. Skydd mot personskador vid lågt sittande fönster. Ska det vara härdat eller laminerat glas. Är fönsterlås ett önskemål?

Underhållsaspekten:
Utvändigt aluminiumbeklätt kräver inget underhåll. Sidohängda (utåtgående) liksom fasta kräver åtkomst från utsida för skötsel. På H-fönster liksom sidohängda (inåtgående) klarar man utsidan från "insidan". Utvändigt självrengörande glas är bra där det är svårt att komma åt.

Annons

Våga färgsätt. Även om man inte äger en gammal skärgårdsvilla med sköna detaljer så kan färg göra susen. Färgsättningen är gjord av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Varför alltid vara så försiktig? Här en helt nybyggd villa där ofta fönstrena är placerade för att ge maximalt ljusinsläpp. Fönstrena tar helt annorlunda form och plats än i äldre villorna där fönstrena nästan alltid är symmetriskt placerade. Färgsättning av Alcro. Bild publicerad med tillstånd av Alcro.

Köpinformation:

Alcro www.alcro.se
Willa Nordic www.willanordic.se
Karlson Hus www.karlsonhus.com
Mockfjärdsfönster www.mockfjardsfonster.se

 
3 februari 2009

4 Kommentarer

0

Putsa fönster – knep för ett bra resultat

Vårsolen påminner om våra smutsiga fönster och att det är dags för den årliga vårstädningen. Med några enkla knep kan fönsterputsning bli en rolig...

0

Förbättra fönstren!

Gamla och slitna fönster är inte roligt – men det finns flera metoder att få dem snygga och mer energieffektiva. Vi har träffat tre villaägare som...

1

Ny innerdörr lyfter hemmet

Skjutdörr, glasdörr eller en med infälld whiteboard? Innerdörrar har äntligen blivit en inredningsdetalj som lyfter hemmet.

2

Fönster för varmare inomhusklimat

Att byta till helt nya fönster kan ge både tystare och varmare innemiljö och ge huset en helt ny finish. Här är några av de hetaste produkterna just nu...

7

Vinterisolera fönstren enkelt!

Vill ni skaffa moderna 3-glasfönster men tycker att de förstör husets karaktär och är dyrt? Här finns lösningen! Släng inte ut era gamla fina fönster....

1

Stoppa fönster­draget!

Hela och korrekt monterade fönstertätningar sparar på energin och du slipper dragiga fönster och dörrar. Anders Utsten visar hur du går tillväga.

1

Guide: Designade dörrar!

Färgstarka, kul och fantasifulla är de nya ytterdörrarna.

0

Släpp in ljuset med ny fönstervägg!

Vi nordbor älskar ljus! Vi vill att ljuset ska flöda inomhus – året om. De nya stora fönsterpartierna ger oss numera möjlighet att byta ut hela väggar...

1

Vi bytte vägg mot stora fönster

Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons