Annons

Smarta solskydd - moderna markiser

Fönster

Att investera i en markis är att på en och samma gång bygga ett uterum, bättra på husets fasad, skapa ett svalt inomhusklimat och skydda krukväxter, möbler och textilier från solens strålar.

Annons


Nyproducerade moderna hus med stora glaspartier kräver markiser och solskydd. Ofta har arkitekten planerat för detta redan vid ritbordet. Ljusa markiser i jordfärger är trendigt just nu. Markis från Nordic Light. Foto Turnils

Det är härligt med solen. Men frågan är om det inte är ännu härligare att befinna sig i skuggan när gasset är som intensivast. Under en markis kan man njuta av dagens alla måltider och till kvällen transformeras platsen till ett skönt uterum dit dagg och fukt inte når.

Från att ha varit ett nödvändigt skydd mot sol och värme ses numera markiser som en naturlig del av husets arkitektur. En snygg markis förhöjer fasaden (likväl som en solkig försämrar intrycket).

-Det är lika mycket för designen som för funktionen man har markiser idag, säger Joachim Blomgren ordförande i Svenska Solskyddsförbundet.

Välj rätt modell

Det finns tre olika modeller på markiser: fallarmsmarkis, korgmarkis och terrassmarkis.

Terrassmarkisen är en stor markis som placeras just ovanför terrassen eller altanen.

Till fönstren kan man välja på korgmarkiser och fallarmsmarkiser. Fallarmsmarkiser är det vanligaste. Men har man oregelbundna eller runda fönster täcker korgmarkisen bättre.

Satsa på en bra duk

Företag som är specialister på solskydd använder väv som är gjord av 100 procent spinnfärgad akryl. Den bleks inte, är impregnerad mot väta och behandlad mot röta. Möjligheterna att skaffa sig en alldeles egen design på markisen är minst sagt goda: Enfärgad, blockrandig eller mönstrad duk? Med eller utan kappa? Och ska kappan vara vågig eller rak? Infärgat kantband eller i avvikande färg?

-Vi säljer mest av enfärgade markiser just nu, berättar Joachim Blomgren. De klassiska färgerna vinrött, mörkblått och mörkgrönt har fått konkurrens av hela gråskalan och nyanser av jordfärger som ockra, brunt och off-white.


Fönstermarkiser är både solskydd och designade accenter i fasaden. Fallarmsmarkiser är den vanligaste formen av fönstermarkiser. Här i blockrandigt gult och vitt från Riviera...


... traditionellt grön med vågig kappa från Nimex...

Annons


...och ljust grönt med rak kappa från Nordic Light.

Motor, sensor eller vev?

Motor och sensorstyrda markiser betraktades förr som en lyx. I dag är det allt vanligare att folk betalar lite extra för att framförallt terrassmarkisen ska vara motordriven. För ett aktivt solskydd finns det också motorer som kan kopplas till sensorer som känner av sol och vind. Vid solgass fälls markisen ut. Blåser det, eller om solen går i moln, fälls markisen in.

Välskött markis håller länge

Om du sköter om din markis håller den i 10-20 år. Ta för vana att tvätta av markisen en gång på våren och en gång på hösten. Det tar en halvtimme och är absolut värt det!

Ta framträdgårdsslangen, spola av markisen med ljummet vatten. Ta sedan en tvättsvamp med lite handdiskmedel på och skura ren markisen från löv och lösa partiklar. Skölj noga bort allt diskmedel. Klart! (Att rulla in en blöt markis går bra, men på höstkanten kan man låta den torka upp ordentligt innan inrullning.)

  
Korgmarkiser täcker oregelbundna fönsterpartier och gör sig även bra över entrén. Markis Brage från Nordic Light.


Terrassmarkisen skapar ett lyxigt uterum. Bröderna Andersson.

Tips inför ditt markisköp

- Planera ditt köp i god tid

Tänk på att det är billigare att köpa markiser under vinterhalvåret. Det säger sig självt att landets markisförsäljare har det lite lugnare från november till mars i vårt mörka land, och därmed åker priset ner en bit.

- Välj rätt kvalitet

Till sommarstugan, där du vistas några få gånger om året, kanske du ska välja en markis från ett byggvaruhus. Till ett permanentboende lönar det sig att satsa på kvalitét. Företag som specialiserat sig på solskydd har ofta mycket hög kvalitét på sina produkter.

- Anpassa markisen efter husets förutsättningar

Kan man montera markisen på väggen, finns det reglar att skruva fast den i eller måste den sitta i takfoten? Svåra frågor för en lekman att ge sig på kanske, men många specialister kommer gratis och kollar husets förutsättningar och mått innan de ger en offert.

- Var noga med måtten!

Om du själv mäter upp din uteplats, tänk på att markisen ska gå åtminstone en halvmeter längre ut än denna för att ge bra solskydd vid lägre solvinkel. De flesta terrassmarkiser har armar som kan vinklas ner och då får man nytta av markisen även vintertid då solen står lågt.

Garanti

Om du köper din markis av ett företag som är medlem i Svenska Solskyddsförbundet får du tre års skriftlig garanti. Garantin tas över av förbundet om företaget upphör eller vägrar fullgöra sina förpliktelser. För mer information kontakta Solskyddsförbundet 08-37 80 82 eller www.solskyddsforbundet.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 mars 2004

0 Kommentarer

0

Putsa fönster – knep för ett bra resultat

Vårsolen påminner om våra smutsiga fönster och att det är dags för den årliga vårstädningen. Med några enkla knep kan fönsterputsning bli en rolig...

0

Förbättra fönstren!

Gamla och slitna fönster är inte roligt – men det finns flera metoder att få dem snygga och mer energieffektiva. Vi har träffat tre villaägare som...

1

Ny innerdörr lyfter hemmet

Skjutdörr, glasdörr eller en med infälld whiteboard? Innerdörrar har äntligen blivit en inredningsdetalj som lyfter hemmet.

2

Fönster för varmare inomhusklimat

Att byta till helt nya fönster kan ge både tystare och varmare innemiljö och ge huset en helt ny finish. Här är några av de hetaste produkterna just nu...

7

Vinterisolera fönstren enkelt!

Vill ni skaffa moderna 3-glasfönster men tycker att de förstör husets karaktär och är dyrt? Här finns lösningen! Släng inte ut era gamla fina fönster....

1

Stoppa fönster­draget!

Hela och korrekt monterade fönstertätningar sparar på energin och du slipper dragiga fönster och dörrar. Anders Utsten visar hur du går tillväga.

1

Guide: Designade dörrar!

Färgstarka, kul och fantasifulla är de nya ytterdörrarna.

0

Släpp in ljuset med ny fönstervägg!

Vi nordbor älskar ljus! Vi vill att ljuset ska flöda inomhus – året om. De nya stora fönsterpartierna ger oss numera möjlighet att byta ut hela väggar...

1

Vi bytte vägg mot stora fönster

Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons