Immiga fönster – bra eller dåligt?

Med höst och vinter följer ofta imma på fönstren, till oro och förtret för många. Vår expert Peter Bratt förklarar orsakerna till att fönstret blir immigt – och när det kan vara skadligt.


Läs också: Putsa fönster – 5 tips för skinande rutor! 

Imma på fönstren är ett välkänt orosmoment för många villaägare höst- och vintertid. Men se det från den ljusa sidan – imman är en signal som ger dig chans att åtgärda innan skadan är skedd.

Imma utanpå fönstren

– Många av våra villakunder är väldigt besvikna på energiglasfönster med lågt U-värde just vad gäller imman som kan uppstå. När de kostat på sig och installerat lågenergifönster kan de inte se ut på höstkvällarna, berättar Peter Bratt, skadespecialist hos Länsförsäkringar och Vi i Villas byggskadeexpert.
 
Vad är orsaken?
Kondens kan uppstå på välisolerade fönsters utsidor när yttemperaturen på glaset sjunker under uteluftens temperatur och daggpunkt. Vanligast är detta under molnfria höstnätter, förutsatt att uteluften dessutom har hög luftfuktighet. Hur huset och dess omgivning ser ut spelar också in, enligt SP Sveriges tekniska forskningsinstitut.

Problemet uppstår främst när man sätter in lågenergifönster i gamla hus som läcker värme. Att sätta in för täta fönster utan spaltventiler i ett hus med självdrag kan få konsekvenser, säger Peter Bratt.

– Då har man ändrat funktionen i huset, och då bör man också ofta ändra ventilationen. Oftast saknas det att någon tar ett helhetsgrepp på husets funktion när det gäller energi och inomhusmiljö. Fönstren i sig är välisolerade, svagheten finns mellan fönsterkarm och vägg. När det då läcker ut värme runt fönstren uppstår en spalt som det inte är imma på.
 
Bör jag göra något?
Utvändig kondens är trots allt är tecken på att fönstret är välisolerat och har ett lågt U-värde. Men många villaägare upplever att de inte blivit upplysta om problemet av fönstertillverkarna.

  – De tror att det är något fel, men fönstren i sig tar vanligtvis inte skada. Mycket imma kan visserligen orsaka flagor på en träkarm och fukt kan krypa in, men fönstren är trots allt anpassade för att klara regn utvändigt, säger Peter Bratt.

Ett sätt att komma runt problemet är att inte välja nya fönster med allra lägsta U-värde, tipsar han.

– Genom att välja fönster som har ett något högre U-värde har man ändå gjort en stor miljöförbättring.

Imma på insidan av fönstret

Desto värre är det med imma på fönstrens insida och mellan glasen. Den förkortar ofta fönstrets livslängd på de delar som är gjorda av trä, då mögel och röta kan uppstå.

– Den här typen av skador omfattas inte av försäkringen, men man har ju en chans att åtgärda innan fönstren hunnit påverkas när man upptäcker att det rinner fukt på rutorna.
 
Vad är orsaken?
Imman uppstår oftast vintertid och beror på dålig allmänventilation eller hög fukthalt – eller en kombination av båda. Har du ändrat värmesystem, skaffat golvvärme eller tätat kring fönstren? Kombinationen tjocka väggar och djupa invändiga smygar försvårar för värmen från radiatorn att nå fönstrets glas. Även täta fönsterbrädor utan luftningshål kan påverka negativt.
 
Bör jag göra något?
Se över husets ventilation – kan den förbättras? Är luftfuktigheten för hög? Dra undan gardinerna, placera värmeelement under fönstren. Tänk på att växter i fönstret också kan hindra ventilationen. Det kan också vara så att fönstret är tätat på ett sådant sätt att det ventileras för dåligt.

Imma mellan fönstren

Vad är orsaken?
Orsaken till kondens mellan rutorna är, enligt SP, ett konstruktionsfel eller ett funktionsfel – antingen i fönsterkonstruktionen eller i byggnaden och dess ventilationssystem. Tätningen mellan karm och båge kan vara dålig i kombination med övertryck i rummet. Imman kan också bero på att virket i bågarna är fuktigt – då syns fenomenet vid soligt väder. Fukt avdunstar från det fuktiga fönstervirket till luften i mellanrummet mellan bågarna. När solen försvinner från fönstret kyls luften ner i mellanrummet och kondens bildas på ytterglasets insida. 

Enligt SP är problemet också vanligt i fönster med kopplade bågar där uteluften inte kan cirkulera tillräckligt mellan glasen. Då kan fukt mellan rutorna inte ventileras bort och kondens bildas på ytterglasets insida.
 
Bör man göra något?
Ja, eftersom kondensen ofta stannar kvar länge kan fönstret ta skada och röta kan uppstå. Börja med att kolla att du har en fungerande ventilation. Kontakta fönstertillverkare om du behöver mer detaljerade råd.

 

Nyhet: Nya fönster som motverkar imma

– En bra nyhet för villaägare som vill byta fönster idag, och som är rädda för utvändig kondens är det nya kondensfria glas som numera finns som tillval hos många fönsterleverantörer. Dessa glas motverkar just imma och är ett lågenergiglas som enkelt förklarat beläggs med ett metallskikt som ser till att det yttre glaset värms upp, säger Peter Bratt.

 

Läs också: Enkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar