Annons
Foto: istockphoto

Fönster för varmare inomhusklimat

Fönster

Att byta till helt nya fönster kan ge både tystare och varmare innemiljö och ge huset en helt ny finish. Här är några av de hetaste produkterna just nu på ­fönstermarknaden.

Annons

Omkring en tredjedel av husets värme går förlorad genom dåligt isolerande fönster.
 Genom att byta till nya fönster kan du sänka din energikostnad, minska störande buller utifrån och höja värdet på ditt hus – men också förstöra husets karaktär och själ. Välj därför ett fönster som harmonierar med husets arkitektur och historia.

Första frågan du bör ställa dig är: Varför vill jag byta fönster? Är sänkt elförbrukning främsta anledningen så kanske du ska välja ett annat fönster än om det i första hand är trafikbullret du vill få bukt med. Är det för att höja husets skönhet eller för att slippa underhåll så är det möjligen fönster med andra egenskaper du letar efter. Att läsa på och jämföra är viktigt eftersom man räknar med att fönstren inte ska behöva bytas igen de närmaste 40 åren.

Aluminiumfönster i nya färger

Skånska Byggvaror har introducerat två nya färger på sina aluminiumbeklädda energifönster (3-glas med dubbla energiglas plus argongas).

Förutom vitt går fönstret nu även att få i brunrött eller askgrått och kan alltså matchas med ytterdörr och för askgrå även med garageport.
Insidan består av vitlackerat trä. Fönstren finns i många varianter: som vridfönster (med dolt vridbeslag som tar hela svängrörelsen utanför karmen), fasta fönster och fönsterdörrar, med frostat glas och/eller mittpost. Löstagbara spröjs finns som tillval.

Fönstren är P-märkta, vilket innebär att de är testade och certifierade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fönstrens U-värde ligger mellan 1,0 och 1,3 w/kvadratmeter (bättre värden för fasta fönster och sämre för öppningsbara).

Pris: Från 5 695 kronor för ett vridfönster Energi Alu brunrött eller askgrått 10x12.

www.skanskabyggvaror.se

Miljöfönster

Mockfjärds Ultimat Eco är ett miljöfönster som har framställts med miljömässiga metoder, där hänsyn har tagits till allt från material- och färgtyper till isoleringsförmåga och tillverkningsprocesser.

Annons

Ultimat Eco klarar Energimyndighetens klass A i energimärkning, vilket innebär ett U-värde på 0,9 w/kvadrat-meter. För att få energimärkning måste produkten också uppfylla långtgående kvalitets- och funktionskrav.
Ytterligare ett plus är Svanenmärkningen som innebär att Ultimat Eco är väl värmeisolerade för att minska energiåtgången när man värmer upp sitt hus. Svanen ställer energikrav även på träråvaran i fönstret och de kemiska produkter som används.

Ultimat Eco finns som vridfönster, sidohängt, som fast fönster och fönsterdörrar.

Pris: Fast pris lämnas vid gratis hembesök (Mockfjärds säljer alltid inklusive installation).

www.mockfjards.se

Kvistrent och energibesparande

EnergyConcept 90 (ec/90) från Ekstrands kallas av tillverkaren för ett superfönster och U-värdet är lågt – 0,77w/kvadratmeter. Förklaringen är bland annat trippla tätningslister och inbyggd ventilation i beslaget.
Andra egenskaper är brytförstärkning på alla fyra sidor av bågen samt kvistren och 3-skiktslimmad furu. Årsringarna på träet mäts med laser och de mest tätvuxna delarna placeras ytterst i konstruktionen. Fördelen med kvistrent är att inga kvistar kan blöda och skada färgfilmen. Trädelarna har doppgrundats med en linoljebaserad träolja och därefter lackerats två gånger med en diffusionsöppen, vattenbaserad och miljövänlig färg.

Glaslisten är monterad på insidan, vilket ger en tät utsida och försvårar för tjuven.

Pris: Från 3 423 kronor för ett fast 10x10 och från 5 243 kronor för ett Dreh-kipp (öppningsbart) 10x10.

www.ekstrands.com

Nytt designat handtag

Elitfönsters produktnyhet under våren är resultatet av ett samarbete med designern Jesper Ståhl som tidigare har formgett bland annat trumset, lampor, knivar samt möbler för Lammhult. Han har även belönats med designpriser som Core Design, ID Design Review och Kulturdepartementets pris Designstafetten.

Den här gången har Jesper Ståhl designat ett handtag som ska medfölja Elitfönsters produkter och även gå att köpa separat hos återförsäljare.

I samband med lanseringen av det nya handtaget relanserar Elitfönster sitt mest populära fönster. Förutom det rent estetiska uttrycket har fönstret en hög prestanda som står emot tuffa påfrestningar av vind, regn och solsken.

En rad tillval finns, bland annat solskyddsglas, extra ljuddämpande, självrengörande och insynsskyddande glas samt persienner, myggnät och låsbara handtag.

www.elitfonster.se

Marknadens ­lägsta U-värde?

Finska tillverkaren Skaalas nya generation Alfafönster är energisnåla och tillverkaren undrar om någon på marknaden kan matcha ett U-värde på 0,58 w/kvadratmeter.

Konstruktionen med långt avstånd mellan glasen bidrar till goda ljudisolerande egenskaper, även utan fördyrande specialglas.
Designen är ny med dold bågprofil som ger maximalt ljusinsläpp. Fönstrets utsida är tillverkat av aluminium, medan karm samt inner- och ytterbågar är tillverkade av nordiskt, kvistfritt virke. Alla material i fönstren är helt återvinningsbara.

Fönstret levereras med FrostFree, vilket är Skaalas system för att slippa utvändig kondens.

Pris: Från 3 500 kronor.    

www.skaala.se

Skräddarsytt ­tilläggsfönster

Svensktillverkade Nordicrutan från Boklimat är en tilläggsruta som ”skräddarsys” efter millimetermått och passar alla typer av fönster.  
Den monteras på insidan av det befintliga fönstret och enligt tillverkaren visar mätningar att såväl buller som energiförluster kan halveras om man monterar Nordic-rutan på ett 2-glasfönster.

Tätningslist mellan fönsterbåge och aluminiumprofil består av beständigt silikongummi för maximal täthet, ljuddämpning och värmeisolering.
Fönstret skruvas fast och kan lätt monteras ned vid behov. Bland fördelarna framhålls att fönstret inte ändrar husets karaktär eftersom det inte syns utifrån och är tämligen diskret också inifrån, plus att det är underhållsfritt.

Pris: 1 350 kronor och montering för ett 10x10.

www.boklimat.se

Tänk på att…

…3-glasfönster inte är enda riktmärket på hur bra ett fönster isolerar. U-värde är det man måste gå efter. Utvecklingen av isolerglas har gått framåt så mycket de senaste decennierna att nya 2-glasrutor ofta är dubbelt så bra som tidigare 3-glasrutor.

…U-värde inte bara ska gälla själva glaset. Karm, båge och beslag är kritiska punkter som också måste ha bra isoleringsförmåga.

…också fundera över hur du vill att fönstret ska öppnas – om det ska öppnas. Kolla vilken typ av fönsterlås ditt försäkringsbolag kräver för att hemförsäkringen ska gälla vid eventuellt inbrott.

…det kanske är nu du ska passa på att öppna upp för en altandörr. När väl fönstren ska bytas kan det vara idé att fundera i större perspektiv.

Modulmått

Måttet som anges är i hela decimetrar och är alltså måttet på hålets storlek. 10x10 betyder att uttaget där fönstret ska placeras ska vara 10x10 decimeter.

Fakta om U-värde

Värdet indikerar hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter under en viss tid. Ju lägre värde, desto bättre är isoleringen. Ett lågt U-värde är den viktigaste egenskapen för isolerglas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 januari 2013

2 Kommentarer

2013-01-30
Johan Strömberg
2013-01-30
Christer.
0

Putsa fönster – knep för ett bra resultat

Vårsolen påminner om våra smutsiga fönster och att det är dags för den årliga vårstädningen. Med några enkla knep kan fönsterputsning bli en rolig...

0

Förbättra fönstren!

Gamla och slitna fönster är inte roligt – men det finns flera metoder att få dem snygga och mer energieffektiva. Vi har träffat tre villaägare som...

1

Ny innerdörr lyfter hemmet

Skjutdörr, glasdörr eller en med infälld whiteboard? Innerdörrar har äntligen blivit en inredningsdetalj som lyfter hemmet.

7

Vinterisolera fönstren enkelt!

Vill ni skaffa moderna 3-glasfönster men tycker att de förstör husets karaktär och är dyrt? Här finns lösningen! Släng inte ut era gamla fina fönster....

0

Stoppa kallras från fönstret

Kall om fötterna när du sitter vid fönstret? Så här blir du varm igen.

1

Stoppa fönster­draget!

Hela och korrekt monterade fönstertätningar sparar på energin och du slipper dragiga fönster och dörrar. Anders Utsten visar hur du går tillväga.

1

Guide: Designade dörrar!

Färgstarka, kul och fantasifulla är de nya ytterdörrarna.

0

Släpp in ljuset med ny fönstervägg!

Vi nordbor älskar ljus! Vi vill att ljuset ska flöda inomhus – året om. De nya stora fönsterpartierna ger oss numera möjlighet att byta ut hela väggar...

1

Vi bytte vägg mot stora fönster

Mer ljus och mer plats. Det var önskemålet som fick familjen Lande att riva balkongen, flytta ytterväggen och ersätta dessa med stora fönster och större...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons