Annons
Foto: istockphoto

Fönster för varmare inomhusklimat

Fönster

Att byta till helt nya fönster kan ge både tystare och varmare innemiljö och ge huset en helt ny finish. Här är några av de hetaste produkterna just nu på ­fönstermarknaden.

Annons

Omkring en tredjedel av husets värme går förlorad genom dåligt isolerande fönster.
 Genom att byta till nya fönster kan du sänka din energikostnad, minska störande buller utifrån och höja värdet på ditt hus – men också förstöra husets karaktär och själ. Välj därför ett fönster som harmonierar med husets arkitektur och historia.

Första frågan du bör ställa dig är: Varför vill jag byta fönster? Är sänkt elförbrukning främsta anledningen så kanske du ska välja ett annat fönster än om det i första hand är trafikbullret du vill få bukt med. Är det för att höja husets skönhet eller för att slippa underhåll så är det möjligen fönster med andra egenskaper du letar efter. Att läsa på och jämföra är viktigt eftersom man räknar med att fönstren inte ska behöva bytas igen de närmaste 40 åren.

Aluminiumfönster i nya färger

Skånska Byggvaror har introducerat två nya färger på sina aluminiumbeklädda energifönster (3-glas med dubbla energiglas plus argongas).

Förutom vitt går fönstret nu även att få i brunrött eller askgrått och kan alltså matchas med ytterdörr och för askgrå även med garageport.
Insidan består av vitlackerat trä. Fönstren finns i många varianter: som vridfönster (med dolt vridbeslag som tar hela svängrörelsen utanför karmen), fasta fönster och fönsterdörrar, med frostat glas och/eller mittpost. Löstagbara spröjs finns som tillval.

Fönstren är P-märkta, vilket innebär att de är testade och certifierade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Fönstrens U-värde ligger mellan 1,0 och 1,3 w/kvadratmeter (bättre värden för fasta fönster och sämre för öppningsbara).

Pris: Från 5 695 kronor för ett vridfönster Energi Alu brunrött eller askgrått 10x12.

www.skanskabyggvaror.se

Miljöfönster

Mockfjärds Ultimat Eco är ett miljöfönster som har framställts med miljömässiga metoder, där hänsyn har tagits till allt från material- och färgtyper till isoleringsförmåga och tillverkningsprocesser.

Annons

Ultimat Eco klarar Energimyndighetens klass A i energimärkning, vilket innebär ett U-värde på 0,9 w/kvadrat-meter. För att få energimärkning måste produkten också uppfylla långtgående kvalitets- och funktionskrav.
Ytterligare ett plus är Svanenmärkningen som innebär att Ultimat Eco är väl värmeisolerade för att minska energiåtgången när man värmer upp sitt hus. Svanen ställer energikrav även på träråvaran i fönstret och de kemiska produkter som används.

Ultimat Eco finns som vridfönster, sidohängt, som fast fönster och fönsterdörrar.

Pris: Fast pris lämnas vid gratis hembesök (Mockfjärds säljer alltid inklusive installation).

www.mockfjards.se

Kvistrent och energibesparande

EnergyConcept 90 (ec/90) från Ekstrands kallas av tillverkaren för ett superfönster och U-värdet är lågt – 0,77w/kvadratmeter. Förklaringen är bland annat trippla tätningslister och inbyggd ventilation i beslaget.
Andra egenskaper är brytförstärkning på alla fyra sidor av bågen samt kvistren och 3-skiktslimmad furu. Årsringarna på träet mäts med laser och de mest tätvuxna delarna placeras ytterst i konstruktionen. Fördelen med kvistrent är att inga kvistar kan blöda och skada färgfilmen. Trädelarna har doppgrundats med en linoljebaserad träolja och därefter lackerats två gånger med en diffusionsöppen, vattenbaserad och miljövänlig färg.

Glaslisten är monterad på insidan, vilket ger en tät utsida och försvårar för tjuven.

Pris: Från 3 423 kronor för ett fast 10x10 och från 5 243 kronor för ett Dreh-kipp (öppningsbart) 10x10.

www.ekstrands.com

Nytt designat handtag

Elitfönsters produktnyhet under våren är resultatet av ett samarbete med designern Jesper Ståhl som tidigare har formgett bland annat trumset, lampor, knivar samt möbler för Lammhult. Han har även belönats med designpriser som Core Design, ID Design Review och Kulturdepartementets pris Designstafetten.

Den här gången har Jesper Ståhl designat ett handtag som ska medfölja Elitfönsters produkter och även gå att köpa separat hos återförsäljare.

I samband med lanseringen av det nya handtaget relanserar Elitfönster sitt mest populära fönster. Förutom det rent estetiska uttrycket har fönstret en hög prestanda som står emot tuffa påfrestningar av vind, regn och solsken.

En rad tillval finns, bland annat solskyddsglas, extra ljuddämpande, självrengörande och insynsskyddande glas samt persienner, myggnät och låsbara handtag.

www.elitfonster.se

Marknadens ­lägsta U-värde?

Finska tillverkaren Skaalas nya generation Alfafönster är energisnåla och tillverkaren undrar om någon på marknaden kan matcha ett U-värde på 0,58 w/kvadratmeter.

Konstruktionen med långt avstånd mellan glasen bidrar till goda ljudisolerande egenskaper, även utan fördyrande specialglas.
Designen är ny med dold bågprofil som ger maximalt ljusinsläpp. Fönstrets utsida är tillverkat av aluminium, medan karm samt inner- och ytterbågar är tillverkade av nordiskt, kvistfritt virke. Alla material i fönstren är helt återvinningsbara.

Fönstret levereras med FrostFree, vilket är Skaalas system för att slippa utvändig kondens.

Pris: Från 3 500 kronor.    

www.skaala.se

Skräddarsytt ­tilläggsfönster

Svensktillverkade Nordicrutan från Boklimat är en tilläggsruta som ”skräddarsys” efter millimetermått och passar alla typer av fönster.  
Den monteras på insidan av det befintliga fönstret och enligt tillverkaren visar mätningar att såväl buller som energiförluster kan halveras om man monterar Nordic-rutan på ett 2-glasfönster.

Tätningslist mellan fönsterbåge och aluminiumprofil består av beständigt silikongummi för maximal täthet, ljuddämpning och värmeisolering.
Fönstret skruvas fast och kan lätt monteras ned vid behov. Bland fördelarna framhålls att fönstret inte ändrar husets karaktär eftersom det inte syns utifrån och är tämligen diskret också inifrån, plus att det är underhållsfritt.

Pris: 1 350 kronor och montering för ett 10x10.

www.boklimat.se

Tänk på att…

…3-glasfönster inte är enda riktmärket på hur bra ett fönster isolerar. U-värde är det man måste gå efter. Utvecklingen av isolerglas har gått framåt så mycket de senaste decennierna att nya 2-glasrutor ofta är dubbelt så bra som tidigare 3-glasrutor.

…U-värde inte bara ska gälla själva glaset. Karm, båge och beslag är kritiska punkter som också måste ha bra isoleringsförmåga.

…också fundera över hur du vill att fönstret ska öppnas – om det ska öppnas. Kolla vilken typ av fönsterlås ditt försäkringsbolag kräver för att hemförsäkringen ska gälla vid eventuellt inbrott.

…det kanske är nu du ska passa på att öppna upp för en altandörr. När väl fönstren ska bytas kan det vara idé att fundera i större perspektiv.

Modulmått

Måttet som anges är i hela decimetrar och är alltså måttet på hålets storlek. 10x10 betyder att uttaget där fönstret ska placeras ska vara 10x10 decimeter.

Fakta om U-värde

Värdet indikerar hur mycket värme som passerar genom en kvadratmeter under en viss tid. Ju lägre värde, desto bättre är isoleringen. Ett lågt U-värde är den viktigaste egenskapen för isolerglas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 januari 2013

2 Kommentarer

2013-01-30
Johan Strömberg
2013-01-30
Christer.
I samarbete med Menta Fönster

Spara pengar och energi med PVC-fönster

Är du i behov av nya fönster? Då ska du testa PVC-fönster. PVC-fönster är underhållsfria, isolerar bra och har ett otroligt konkurrenskraftigt pris.

1

13 tips för dina nya fönster

Upp till en tredjedel av husets värme kan försvinna genom fönster som är dåligt isolerade, felaktigt monterade eller dåligt underhållna. Vi bjuder på...

0

Nytt smart fönster reglerar värmen själv

I framtiden kan glaset i våra fönster själva reglera energiförbrukningen.

0

Hur väljer man fönster?

Fönster påverkar i allra högsta grad boendemiljön och ska därför väljas med omsorg.

0

Stoppa kallras från fönstret

Kall om fötterna när du sitter vid fönstret? Så här blir du varm igen.

1

Stoppa fönster­draget!

Hela och korrekt monterade fönstertätningar sparar på energin och du slipper dragiga fönster och dörrar. Anders Utsten visar hur du går tillväga.

0

Snabbguide till rätt solskydd

Kan man montera markisen själv? Vad är det för skillnad på en billig och dyr duk och ska man satsa på sol-och vindautomatik? Nu är det hög tid att få...

0

Smarta solskydd - moderna markiser

Att investera i en markis är att på en och samma gång bygga ett uterum, bättra på husets fasad, skapa ett svalt inomhusklimat och skydda krukväxter,...

0

Sköt om din markis - så håller den längre

Precis som allt annat på huset kräver markisen underhåll. Lägg två timmar per år i skötsel så får du en snygg markis som håller länge.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons