10 steg till rätt markis

Här får du veta vad du behöver ha koll på inför markisköpet!


Lite markisskugga en het sommardag. Och så en karaff saft, en tidning och en doftande kaprifol – sedan är allt perfekt.

1. Besiktiga huset
Den första och kanske viktigaste frågan är om markisen går att montera på husväggen. Finns reglar att skruva i, eller ska man montera i takfoten? Hur högt bör markisen sitta? Kommer det att gå att öppna fönster och altandörrar? Hur bred ska den vara över fönster och dörrar för att ge tillräckligt skydd mot sol och regn? En del företag erbjuder gratis hembesök för att kontrollera att huset håller för en stor markis. De kan då även ta mått och visa tygprover.

2. Välj bästa leverantör
Valet av markis underlättas mycket om butiken har utställning som förutom dukprover kan visa konstruktioner, tak och motorer och styralternativ. Svenska Solskyddsförbundet kräver en viss kunskapsnivå av sina medlemsföretag samt att de kan visa och demonstrera sina mest efterfrågade produkter.

3. Mät rätt
När ett markisföretag talar om mått så menar man alltid hela markisen inklusive konstruktionen, som är bredare än duken. Om du med ditt mått menar den bredd som duken måste ha så finns det risk för att du får en för smal markis. Enligt en konsumentvägledare vi talat med är man inte är överens om måtten den vanligaste orsaken till reklamationer. Måttproblemet gäller dock inte korgmarkiser.

4. Välj montering
Alla markisföretag monterar markiser och om markisen sedan skulle trilla ner eller inte fungerar som den ska, har du garanti på arbetet. Om du gör monteringen själv har du ingen garanti på monteringen. Eventuella elinstallationer får endast utföras av elektriker.

5. Konstruktionen
De solskydd som säljs i Sverige ska klara stora temperaturskillnader, sur luft, hårda vindar och mycket fukt. Ungefärlig livslängd är upp till 15 år. Meningarna är delade om vad som är bäst av aluminium eller stål, vajrar eller kedjor, om godstjocklek, antal vikarmar etc. Generellt gäller att terrassmarkiser bredare än 5,5 m behöver tre vikarmar. Vid 8 m bredd bör man ha fyra armar. Motordrivna markiser ska vara CE-märkta.

Är det här den bästa platsen för en markis?

6. Satsa på bra duk
Duken är markisens svaga punkt, det som måste bytas ut först. Detta beror främst på luftföroreningar. En bra markisduk är vävd i 100 % spinnfärgad akryl, den mest UV-tåliga av de vanliga fibrerna. Spinnfärgad väv är mest färgbeständig. Duken är impregnerad mot väta och behandlad mot röta. Alla markisföretag vi talat med använder endast duk av mycket hög kvalitet.

Ljusa dukar ser fortare smutsiga ut än mörka. Särskilt utsatt är kappan som sitter längst ut och syns mest. Den är därför avtagbar så att man kan förvara den inomhus under vinterhalvåret och byta ut den för sig. Ny duk kostar från cirka 300 kr/m2.

7. Kassetter och tak skyddar
För att skydda markisrullen mot smutsigt nedfall, regn och snö kan fönstermarkiser monteras med kassett och större markis förses med ett tak av lackerad plåt eller aluminium. Aluminium är betydligt dyrare, men du slipper du rosten.

8. Motor och automatik
En stor terrassmarkis vevar man knappast ut och in för hand. Det finns tre väl beprövade, motorfabrikat på marknaden och flera olika typer av automatik som kan kopplas till. Motorn är dold inuti markisrullen. Den enklaste styrningen är en strömbrytare som placeras inomhus på väggen, med en knapp för ut- och inrullning. Om du inte vill dra kablar kan du i stället välja en trådlös vägg- eller fjärrkontroll. Om du vill att markisen alltid ska vara utfälld när solen skiner kan du komplettera med solautomatik, dvs en sensor som styr så att motorn rullar in och ut markisen allt eftersom solen visar sig. Solsensorn är ofta kombinerad med vindautomatik. Se nedan.

9. Vindsäkring
Med en vindvakt kan man till och med resa bort utan att oroa sig för att markisen ska flyga sin kos. En sensor känner av när vinden uppnår en viss styrka och sätter då igång motorn som rullar in markisen.

Är man orolig för att en plötslig vindil ska ställa till med skada så kan man välja en markis med stöttor som tillbehör. Terrassmarkisen kan ofta tåla lite vind om man inte fäller ut den mer än absolut nödvändigt.

10. Rengöring
Med hjälp av en borste och handvarmt vatten med såpa eller tvållösning kan du tvätta av markisen för hand. Den yttersta halvmetern duk samt kappan bör tvättas en gång varje år i förebyggande syfte. När smutsen väl syns är den mycket svårare att få bort. 

Lite jobb innan allt är på plats.

Foto: Ebbe Tuneld, Joakim Ström m fl

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar