Annons

Att köpa och byta fönster

När du ska köpa nya fönster till ditt hus, oavsett om det är för att ge ditt hus ett lyft eller för att spara energi med nya fönster, finns det mycket att tänka på. Det är viktigt att välja fönster som passar ditt hus karaktär, kanske letar du efter spröjsade fönster till ett äldre hus, eller så vill du skräddarsy ett eget fönster. Här finns expertråd, tips och guider kring hur du kan välja, köpa och montera nya fönster.

Att välja och köpa nya fönster

En bra anledning till att byta fönster är att stora delar av värmen i ett hus kan gå förlorad med dålig isolering – nya fönster kan faktiskt sänka din energikostnad. De kan dessutom bidra med andra egenskaper, som att minska buller utifrån eller till och med höja värdet på ditt hus.

När du ska köpa nya fönster gäller det att läsa på ordentligt om vilka olika typer av fönster det finns och vilken funktion du behöver. Kanske är det ett aluminiumfönster du letar efter, eller ett miljöfönster för att spara energi? Eller så letar du efter snygga takfönster eller vackra spröjsade fönster till ett gammalt hus. Ska det vara härdat eller laminerat glas och vad är bäst: sidohängt, vridfönster eller fast fönster?

Vi listar fördelar och nackdelar och vägleder dig till allt du behöver veta för att fönstren ska matcha karaktären på ditt hus. Ska fönsterbågen vara en annan färg och bör man byta beslag, handtag och spärr för att matcha husets stil och årtal?

Smart fönsterguide

Här finns också en smart fönsterordlista för dig som vill få bättre koll på fönster. Vad betyder U-värde och ska det vara lågt eller högt? Vad innebär energimärkta fönster och hur beräknas mängden dagsljus som kommer in (dagsljustransmittans)? Våra fönsterexperter har svaren.

Placera, montera och säkra fönster

Läs om hur du ska tänka för att placera fönster rätt på fasaden, fönstrets form och vad fönster gör för intryck, samt allt om foder och lister. Här får du också en guide till hur du enkelt kan montera fönster själv.

Du får också veta allt om hur du skyddar ditt hus mot inbrott genom att säkra dina fönster med exempelvis fönsterlås.

Information, nyheter och råd kring fönster

Undrar du om imma på fönster är dåligt för ditt hus, och varför fönstren ofta blir immiga under höst och vinter? Vi har expertsvaren som förklarar skillnaden mellan imma utanpå, mellan eller på insidan av fönstren – och när det kan vara ett problem för ditt hus.

Läs mer Göm
Sortera på:
Filtrera efter typ:
Annons
Fönster
I samarbete med Fönsterteam
Svensktillverkade fönster sedan 1982! Våra fönster tillverkas i Örebro sedan 1982 i underhållsfri PVC med invändiga stålprofiler. Med Fönsterteamet...
Fönster
I samarbete med Menta Fönster
Är du i behov av nya fönster? Då ska du testa PVC-fönster. PVC-fönster är underhållsfria, isolerar bra och har ett otroligt konkurrenskraftigt pris.
Husliv
Artikeln är ett samarbete med Mockfjärds
Nya fönster är en bra investering som höjer värdet på ditt hus. Som engångskostnad kan det vara kostsamt att byta fönster, men på lång sikt finns det...
Gör det själv
2
Sommaren är bästa tiden för att se över ditt hus och kontrollera hur det mår. Vi i Villas bygg- och fixaprofil Björn Christiernsson tipsar om hur du...
Fönster
2
Att köpa nya fönster är en investering, och bör göras med eftertanke. De olika modellerna, materialen och glasen har olika funktioner och egenskaper....
Fönster
0
Expertens guide för att kontrollera och underhålla fönster samt tips på hur du ser över husgrunden så att inte fukt tränger in.
Bygg
10
Med höst och vinter följer ofta imma på fönstren. Vår expert Peter Bratt förklarar orsakerna – och berättar när det kan bli ett problem.
Fönster
1
Upp till en tredjedel av husets värme kan försvinna genom fönster som är dåligt isolerade, felaktigt monterade eller dåligt underhållna. Vi bjuder på...
Fönster
0
I framtiden kan glaset i våra fönster själva reglera energiförbrukningen.
Fönster
0
Fönster påverkar i allra högsta grad boendemiljön och ska därför väljas med omsorg.
Trädgårdsmöbler
0
Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller...
Fönster
0
Gamla och slitna fönster är inte roligt – men det finns flera metoder att få dem snygga och mer energieffektiva. Vi har träffat tre villaägare som...
Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons