Annons
Den del av garageporten som ligger mest i skugga har fått en ovälkommen påväxt.
Den del av garageporten som ligger mest i skugga har fått en ovälkommen påväxt.

Tvätta fasaden - Bekämpa naturen naturligt

Fasadmålning

När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasad, ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som möjligt. Det går inte lika bra med selleri men faktiskt fungerar ett miljömärkt diskmedel oftast väl så bra som allehanda kemikalier.

Annons
Att en husfasad blir beväxt är inget nytt fenomen. Det vet den som kan sin bibel. I Tredje Moseboken förklarar Herren för Mose och Aron hur de ska göra om de drabbas av spetälska på människor, kläder eller hus. Vetenskapen var inte så utvecklad vid den här tiden varför alla oönskade fläckar benämndes som spetälska.

Den vars hus drabbades av spetälskemögel skulle gå till prästen. Denne lät då bära ut alla inventarier, synade fläckarna och stängde därefter huset i sju dagar. Efter en vecka var det åter dags för en prästerlig inspektion: ” … om han då finner att möglet på husväggarna har spritt sig, skall han låta riva loss de angripna stenarna och kasta dem på en oren plats utanför staden.”

Oeniga experter

Om problemet med att svenska hus beväxs med mögel–och blånadssvampar, alger och lavar har ökat är experterna inte eniga om.

De som hävdar att problemet förvärrats brukar föra fram två orsaker.

Den första är att våra husfärger blivit alltmer miljövänliga. Färgerna innehåller fortfarande bekämpningsmedel mot mögel- och algangrepp men dessa är inte längre, tack och lov, bly, kvicksilver och pentaklorfenol.

Den andra är att vi fått det allt varmare i Sverige samtidigt som årsnederbörden ökat.

Vi bör hålla i minnet att trots kylan i januari har det senaste decenniet varit det varmaste sedan man började mäta på mitten av 1800-talet. Sverige börjar alltså mer och mer få ett klimat som i Mellaneuropa där det inte är ovanligt att man tvättar sina hus vart annat år.


Typen av färg spelar mindre roll. Här har såväl staketspjälor målade med oljefärg (till vänster) som slamfärg (till höger) drabbats.

Läs mer: Så behåller du en fin fasad

Mikroklimat och luftföroreningar spelar roll

Förutom fasadfärgens beskaffenhet och det svenska klimatet spelar mikroklimatet där du bor en stor roll för hur din fasad klarar sig mot beväxning. Försäkringsbolaget Folksam, som har ständigt pågående tester om fasadfärger och angrepp på dessa, har exempelvis visat att det är mycket mer mögel– och algproblem i Stockholmstrakten än på den karga och blåsiga Västkusten.

Det som också spelar in är halten av luftföroreningar. Dels får mögel- och alger lättare fäste på en smutsig fasad, dels kan dessa mikroorganismer hämta näring ur föroreningarna.

Förutom näring behöver mikroorganismer fukt, värme och syre.

Som husägare är det främst fukten du kan hålla efter. Främst då genom att se till att regnvattnet leds bort från fasaden och att denna inte skuggas allför mycket av växtlighet och andra byggnationer.

Annons

Det finns inte några genvägar

När en fasad väl har angripits finns det inget annat att göra än att dra på sig regnstället, kliva i gummistövlarna och börja tvätta.

Den som vill göra detta på ett miljövänligt vis börjar med ett så skonsamt medel som möjligt. Glädjande nog har Folksam i sina tester visat att ett miljömärkt diskmedel fungerar väl så bra, både vad gäller avlägsnande av påväxt som skydd mot nya angrepp, som mer kemikaliebelastande medel. Dessutom hamnade kostnaden i Folksams test för det miljömärkta diskmedlet på 60 öre litern för färdigblandad vätska. Vilket ska jämföras med att testets dyraste kostade 196 kronor.

Om det likväl inte blir rent med diskmedel eller vanlig såpa kan du trappa upp sina ansträngningar genom att ta till en miljömärkt alg- och mögeltvätt. Den verksamma beståndsdelen i dessa medel är oftast kaliumkarbonat, även känd under det äldre namnet pottaska.

Biter inte pottaskan innebär steg tre i kampen mot mögel och alger att välja ett kraftigt klor- eller borbaserat rengöringsmedel. Att bedöma dessa ämnens skadliga inverkan på ens egen miljö, alltså trädgårdens växter och djur liksom på en själv, ens familj och vänner är svårt. Det finns ju exempelvis klorämnen i såväl vanligt drickvatten som i kemiska stridsmedel.

Bästa sättet tycker jag är att gå in på tillverkarens hemsida och läsa om riskerna för det specifika rengöringsmedlet. Hittar du då meningar som ”Risk för nedsatt fortplantningsförmåga”, ”Risk för fosterskador”, ”Etsar glas och aluminium”, ”Kan bleka” samt uppmaningen att använda andningsskydd, ögonskydd, skyddshandskar och skyddskläder, säger det sig självt att medel som dessa ska användas med måtta, med stor försiktighet och i sista hand.

Läs mer: Måla husfasaden

Beröm dig själv

I Tredje Moseboken anbefaller Herren efter det att huset befriats från spetälskemöglet en ritual där två fåglar, cederträ, karmosinröd ull och den blåblommiga växten isop ingår.

Vi behöver inte här gå in på vad Herren tycker vi ska göra med den ena fågeln och med dess blod men den andra ska ”flyga ut ur staden, ut i det fria. Så skall han bringa försoning åt huset, så att det blir rent.”

Det går lika bra att fira med en liten trädgårdsfest.


Gammalt och nytt, fint och fult, såväl ett kulturmärkt trähus från 1800-talet som ett nyare betongutrymme för soptunnan har blivit angripna.

Så tvättar du fasaden

 • Försök först med ett miljömärkt diskmedel eller såpa
 • Fungerar inte detta övergå till miljömärkt alg- och mögeltvätt
 • Använd i sista hand och med stor försiktighet fasadtvätt som är bor- eller klorbaserad
 • Tvätta alltid nerifrån och upp
 • Var ytterst försiktig om du tänker använda högtryckstvätten då det är lätt hänt att fukt letar sig in bakom panelen
 • Är huset målat med slamfärg, exempelvis Falu rödfärg, ska du inte tvätta över huvud taget utan torrborsta. Viktigt med ansiktsmask då inandade mögelsporer kan ge allergiska reaktioner.

Läs mer: Så får du finaste fasaden

Så söker du mer fakta om fasadtvätt

 • Försäkringsbolaget Folksam har fortlöpande tester av såväl medel att tvätta fasader med som fasadfärger. När det är dags att måla om spelar valet av färg stor roll för hur motståndskraftig fasaden blir mot kommande mögel– och algangrepp. Just nu pågår en tvåårig test av 46 fasadfärger. Den blir klar till hösten men redan nu har vissa av testets färger dömts ut som undermåliga. Gå in på Folksams hemsida, www.folksam.se, och skriv exempelvis ”fasad” i sökrutan uppe till höger.
 • På Sveriges Färgfabrikanters Förening hemsida kan du hitta användbar information om såväl fasadfärger som mögel- och algangrepp, www.sveff.se.
 • Vilka rengöringsmedel som är miljömärkta hittar du på Svanens och Naturskyddsföreningens hemsidor, www.svanen.nu respektive www.ntf.se.
 • För den som verkligen vill tvätta ditt hus miljövänligt och inte nöjer sig med såpa kan lära sig hur man tillverkar sin egen pottaska på hemsidan Skogen i skolan. Du behöver björkved, en eldstad, en kastrull, vatten och ett oändligt mått tålamod, www.skogeniskolan.se/ovningar/pdf/pottaska.pdf.
26 april 2010
 
Annons
Mer om Fasadmålning

Listan: trendigaste fasadfärgerna

Fasadmålning Dags att måla om huset? Undrar du vilken fasadfärg som kommer att vara populär framöver? Här är nya topplistan!

10 frågor och svar om att måla fasaden

Fasadmålning Ser fasaden trött och sliten ut? Här är en snabbguide innan du sätter igång att måla om huset.

Planera fasadmålningen – så gör du

Fasadmålning Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.

Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Fasadmålning Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer.  I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärger som blir godkända när både funktion och miljö/hälsoaspekten granskats. Se vilka det är här!

"Jag har Sveriges fulaste fasad"

Fasadmålning Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg...

Färgen på huset avslöjar vem du är

Fasadmålning Framgångsrika personer som tjänar mycket pengar väljer i större utsträckning att bo i blå hus.

Tapetsera fasaden

Fasadmålning Har du hört talas om den senaste trenden med utomhustapet? Eller som Wall & decò kallar det, Outdoor Unconventional Texture. Företaget är först med att designa en kollektion tapeter för utomhusbruk.

Så behåller du fin fasad

Fasadmålning Varmare klimat innebär en behaglig miljö för mögelsvamp och alger. Så här blir du av med dem.

Dags att tvätta bort algerna

Fasadmålning Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons