Annons
Den del av garageporten som ligger mest i skugga har fått en ovälkommen påväxt.
Den del av garageporten som ligger mest i skugga har fått en ovälkommen påväxt.

Tvätta fasaden - Bekämpa naturen naturligt

Fasadmålning

När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasad, ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som möjligt. Det går inte lika bra med selleri men faktiskt fungerar ett miljömärkt diskmedel oftast väl så bra som allehanda kemikalier.

Annons
Att en husfasad blir beväxt är inget nytt fenomen. Det vet den som kan sin bibel. I Tredje Moseboken förklarar Herren för Mose och Aron hur de ska göra om de drabbas av spetälska på människor, kläder eller hus. Vetenskapen var inte så utvecklad vid den här tiden varför alla oönskade fläckar benämndes som spetälska.

Den vars hus drabbades av spetälskemögel skulle gå till prästen. Denne lät då bära ut alla inventarier, synade fläckarna och stängde därefter huset i sju dagar. Efter en vecka var det åter dags för en prästerlig inspektion: ” … om han då finner att möglet på husväggarna har spritt sig, skall han låta riva loss de angripna stenarna och kasta dem på en oren plats utanför staden.”

Oeniga experter

Om problemet med att svenska hus beväxs med mögel–och blånadssvampar, alger och lavar har ökat är experterna inte eniga om.

De som hävdar att problemet förvärrats brukar föra fram två orsaker.

Den första är att våra husfärger blivit alltmer miljövänliga. Färgerna innehåller fortfarande bekämpningsmedel mot mögel- och algangrepp men dessa är inte längre, tack och lov, bly, kvicksilver och pentaklorfenol.

Den andra är att vi fått det allt varmare i Sverige samtidigt som årsnederbörden ökat.

Vi bör hålla i minnet att trots kylan i januari har det senaste decenniet varit det varmaste sedan man började mäta på mitten av 1800-talet. Sverige börjar alltså mer och mer få ett klimat som i Mellaneuropa där det inte är ovanligt att man tvättar sina hus vart annat år.


Typen av färg spelar mindre roll. Här har såväl staketspjälor målade med oljefärg (till vänster) som slamfärg (till höger) drabbats.

Mikroklimat och luftföroreningar spelar roll

Förutom fasadfärgens beskaffenhet och det svenska klimatet spelar mikroklimatet där du bor en stor roll för hur din fasad klarar sig mot beväxning. Försäkringsbolaget Folksam, som har ständigt pågående tester om fasadfärger och angrepp på dessa, har exempelvis visat att det är mycket mer mögel– och algproblem i Stockholmstrakten än på den karga och blåsiga Västkusten.

Det som också spelar in är halten av luftföroreningar. Dels får mögel- och alger lättare fäste på en smutsig fasad, dels kan dessa mikroorganismer hämta näring ur föroreningarna.

Förutom näring behöver mikroorganismer fukt, värme och syre.

Som husägare är det främst fukten du kan hålla efter. Främst då genom att se till att regnvattnet leds bort från fasaden och att denna inte skuggas allför mycket av växtlighet och andra byggnationer.

Annons

Det finns inte några genvägar

När en fasad väl har angripits finns det inget annat att göra än att dra på sig regnstället, kliva i gummistövlarna och börja tvätta.

Den som vill göra detta på ett miljövänligt vis börjar med ett så skonsamt medel som möjligt. Glädjande nog har Folksam i sina tester visat att ett miljömärkt diskmedel fungerar väl så bra, både vad gäller avlägsnande av påväxt som skydd mot nya angrepp, som mer kemikaliebelastande medel. Dessutom hamnade kostnaden i Folksams test för det miljömärkta diskmedlet på 60 öre litern för färdigblandad vätska. Vilket ska jämföras med att testets dyraste kostade 196 kronor.

Om det likväl inte blir rent med diskmedel eller vanlig såpa kan du trappa upp sina ansträngningar genom att ta till en miljömärkt alg- och mögeltvätt. Den verksamma beståndsdelen i dessa medel är oftast kaliumkarbonat, även känd under det äldre namnet pottaska.

Biter inte pottaskan innebär steg tre i kampen mot mögel och alger att välja ett kraftigt klor- eller borbaserat rengöringsmedel. Att bedöma dessa ämnens skadliga inverkan på ens egen miljö, alltså trädgårdens växter och djur liksom på en själv, ens familj och vänner är svårt. Det finns ju exempelvis klorämnen i såväl vanligt drickvatten som i kemiska stridsmedel.

Bästa sättet tycker jag är att gå in på tillverkarens hemsida och läsa om riskerna för det specifika rengöringsmedlet. Hittar du då meningar som ”Risk för nedsatt fortplantningsförmåga”, ”Risk för fosterskador”, ”Etsar glas och aluminium”, ”Kan bleka” samt uppmaningen att använda andningsskydd, ögonskydd, skyddshandskar och skyddskläder, säger det sig självt att medel som dessa ska användas med måtta, med stor försiktighet och i sista hand.

Beröm dig själv

I Tredje Moseboken anbefaller Herren efter det att huset befriats från spetälskemöglet en ritual där två fåglar, cederträ, karmosinröd ull och den blåblommiga växten isop ingår.

Vi behöver inte här gå in på vad Herren tycker vi ska göra med den ena fågeln och med dess blod men den andra ska ”flyga ut ur staden, ut i det fria. Så skall han bringa försoning åt huset, så att det blir rent.”

Det går lika bra att fira med en liten trädgårdsfest.


Gammalt och nytt, fint och fult, såväl ett kulturmärkt trähus från 1800-talet som ett nyare betongutrymme för soptunnan har blivit angripna.

Så tvättar du fasaden

  • Försök först med ett miljömärkt diskmedel eller såpa
  • Fungerar inte detta övergå till miljömärkt alg- och mögeltvätt
  • Använd i sista hand och med stor försiktighet fasadtvätt som är bor- eller klorbaserad
  • Tvätta alltid nerifrån och upp
  • Var ytterst försiktig om du tänker använda högtryckstvätten då det är lätt hänt att fukt letar sig in bakom panelen
  • Är huset målat med slamfärg, exempelvis Falu rödfärg, ska du inte tvätta över huvud taget utan torrborsta. Viktigt med ansiktsmask då inandade mögelsporer kan ge allergiska reaktioner.

Så söker du mer fakta om fasadtvätt

  • Försäkringsbolaget Folksam har fortlöpande tester av såväl medel att tvätta fasader med som fasadfärger. När det är dags att måla om spelar valet av färg stor roll för hur motståndskraftig fasaden blir mot kommande mögel– och algangrepp. Just nu pågår en tvåårig test av 46 fasadfärger. Den blir klar till hösten men redan nu har vissa av testets färger dömts ut som undermåliga. Gå in på Folksams hemsida, www.folksam.se, och skriv exempelvis ”fasad” i sökrutan uppe till höger.
  • På Sveriges Färgfabrikanters Förening hemsida kan du hitta användbar information om såväl fasadfärger som mögel- och algangrepp, www.sveff.se.
  • Vilka rengöringsmedel som är miljömärkta hittar du på Svanens och Naturskyddsföreningens hemsidor, www.svanen.nu respektive www.ntf.se.
  • För den som verkligen vill tvätta ditt hus miljövänligt och inte nöjer sig med såpa kan lära sig hur man tillverkar sin egen pottaska på hemsidan Skogen i skolan. Du behöver björkved, en eldstad, en kastrull, vatten och ett oändligt mått tålamod, www.skogeniskolan.se/ovningar/pdf/pottaska.pdf.
26 april 2010

4 Kommentarer

2010-05-06
Mikael
2010-05-06
Johan Tell
2010-05-20
Kristina Sjöberg, redaktör Vi i Villa
0

Listan: trendigaste fasadfärgerna

Dags att måla om huset? Undrar du vilken fasadfärg som kommer att vara populär framöver? Här är nya topplistan!

2

10 frågor och svar om att måla fasaden

Ser fasaden trött och sliten ut? Här är en snabbguide innan du sätter igång att måla om huset.

1

Planera fasadmålningen – så gör du

Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.

13

Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer. I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärge...

3

"Jag har Sveriges fulaste fasad"

Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg...

3

Färgen på huset avslöjar vem du är

Framgångsrika personer som tjänar mycket pengar väljer i större utsträckning att bo i blå hus.

0

Tapetsera fasaden

Har du hört talas om den senaste trenden med utomhustapet? Eller som Wall decò kallar det, Outdoor Unconventional Texture. Företaget är först med att...

3

Så behåller du fin fasad

Varmare klimat innebär en behaglig miljö för mögelsvamp och alger. Så här blir du av med dem.

0

Dags att tvätta bort algerna

Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons