Annons
Det ser inte snyggt ut med grön påväxt på fasaden. Spruta med algdödande medel och skölj när algerna är döda.
Det ser inte snyggt ut med grön påväxt på fasaden. Spruta med algdödande medel och skölj när algerna är döda.

Dags att tvätta bort algerna

Fasadmålning

Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.

Annons
Ju mindre luftförorening och ju renare miljö vi skapar, desto bättre förutsättningar ger vi algerna, den gröna, något slemmiga beläggningen som vi kan hitta lite varstans hemma.

Det är den bistra sanningen. Lägg till att alger kan växa på tak, fasader, terrasser, stenplattor, plank, flaggstänger, växthus och båthus och du förstår att det är dags att börja göra något åt den. Gör du inte det blir den tjockare och ju kraftigare den blir, desto bättre binder den fukt och desto större risk för röta eller svampangrepp. Ett tegeltak fullt av mossa och alger blir till exempel väldigt fuktigt. Fukten fryser till is – och is kan få tegelpannorna att spricka.

Även ytor som ser ut att vara fria från alger kan innehålla sporer av dem. Därför ska du inte heller måla om förrän du har tvättat noga innan.

Alger sprids precis som svampar: genom att sända ut mikroskopiska sporer. De finner snabbt en yta att fästa på och därmed har påväxten börjat. När det är varmt och fuktigt växer algerna snabbt, men varken kyla eller torka kan utrota dem. De väntar bara på bättre tider.

Så snart det kommer lite regn eller värme sprider de sig blixtsnabbt.

För att få bukt med alger ska de bekämpas effektivt två gånger varje år.

Den första gången är på våren, när den frostfria perioden är över. Då ska alla sporer och alger dödas. Den andra gången är på hösten, när algerna växter och trivs som bäst.

Det är möjligt att skura, skrapa och borsta bort synliga alger, men det sitter alltid några sporer kvar som du inte kan se. Om behandlingen ska vara effektiv blir det nödvändigt att använda kemiska medel.

Tänk på att behandla hela ytan, alltså hela väggen eller hela terrassen. För även om du inte ser alger överallt på till exempel terrassen, så finns de där, och nästa år dyker de upp fullt synliga där du inte har behandlat …

Lägg helst på medlet med spruta, och vänta till en vindstilla dag. Med en trädgårdsspruta blir det lätt att dosera och att rikta spraystrålen. Vissa medel kan även läggas på med pensel eller rulle. Behandla inte fläckvis utan spruta hela området.

Låt medlet få verka – inte bara några timmar utan kanske ett par veckor. Avsluta med att spola de behandlade ytorna med vatten. Borsta gärna samtidigt med halvmjuk borste för att få bort de sista sporerna.


Fågelspillning ger algerna näring. Töm fågelbadet, spruta på algdödande medel och låt medlet verka några dagar. Tvätta eller borsta sedan rent och fyll badet med friskt vatten.

Tänk på miljön

Det finns många mer eller mindre miljövänliga medel att välja bland. Flera av dem är klassade som bekämpningsmedel och det innebär att de ska hanteras med varsamhet. Följ bruksanvisningen noga!

Annons
  • Algpåväxt på en fasad kan du försöka få bort med mjuk borste och vatten.
  • Stenplattor kan skuras rena med vatten och skurborste. Tillsätt gärna fin sand medan du skurar.
  • Om du använder spruta med algdödande medel, kan vinden bära iväg medlet till blomrabatter.
  • Täck över växter som du vill skydda mot medlet, som angriper alla växter.
  • Medlet verkar bättre om du först har tagit bort alger och mossa.
  • Fäll eventuellt stora träd som ger skugga och som ger upphov till algsporer.

Minivarning:

Högtryckstvätten är effektiv när du vill ha bort synlig algpåväxt och mossa. Men alla ytor är inte lika hårda och tål därför inte det hårda trycket lika bra. Stenplattor, betong, granit och allt trä kan förlora sin släta yta, och det är illa – för då får algerna ännu bättre förutsättningar.

4 april 2011

0 Kommentarer

0

Listan: trendigaste fasadfärgerna

Dags att måla om huset? Undrar du vilken fasadfärg som kommer att vara populär framöver? Här är nya topplistan!

0

10 frågor och svar om att måla fasaden

Ser fasaden trött och sliten ut? Här är en snabbguide innan du sätter igång att måla om huset.

1

Planera fasadmålningen – så gör du

Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.

13

Endast 4 av 45 utomhusfärger håller måttet

Dags att måla fasaden? Var noga med vilken färg du väljer. I Folksams nya stora test av utomhusfärger är det nämligen bara 4 av 45 populära utomhusfärge...

3

"Jag har Sveriges fulaste fasad"

Alexander Ericson från Ljusdal vann tävlingen ”Sveriges fulaste fasad”. I sommar kan han äntligen måla sin villa från 1904 med hjälp av färg...

3

Färgen på huset avslöjar vem du är

Framgångsrika personer som tjänar mycket pengar väljer i större utsträckning att bo i blå hus.

0

Tapetsera fasaden

Har du hört talas om den senaste trenden med utomhustapet? Eller som Wall decò kallar det, Outdoor Unconventional Texture. Företaget är först med att...

3

Så behåller du fin fasad

Varmare klimat innebär en behaglig miljö för mögelsvamp och alger. Så här blir du av med dem.

4

Tvätta fasaden - Bekämpa naturen naturligt

När naturen, i form av mögel och alger, ger sig på ditt hus och börjar växa på din fasad, ska du försöka slå tillbaka på ett så miljövänligt vis som...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons