Dags att tvätta bort algerna

Alger ska bekämpas två gånger varje år. Gör så här för att bli kvitt både osynliga sporer och synliga alger.


Ju mindre luftförorening och ju renare miljö vi skapar, desto bättre förutsättningar ger vi algerna, den gröna, något slemmiga beläggningen som vi kan hitta lite varstans hemma. Det är den bistra sanningen. Lägg till att alger kan växa på tak, fasader, terrasser, stenplattor, plank, flaggstänger, växthus och båthus och du förstår att det är dags att börja göra något åt den. Gör du inte det blir den tjockare och ju kraftigare den blir, desto bättre binder den fukt och desto större risk för röta eller svampangrepp.
Ett tegeltak fullt av mossa och alger blir till exempel väldigt fuktigt. Fukten fryser till is – och is kan få tegelpannorna att spricka. 
Även ytor som ser ut att vara fria från alger kan innehålla sporer av dem. Därför ska du inte heller måla om förrän du har tvättat noga innan. 

Alger och mossa leder till ett fuktigt tak

Ett tegeltak fullt av mossa och alger blir till exempel väldigt fuktigt. Fukten fryser till is – och is kan få tegelpannorna att spricka. 
Även ytor som ser ut att vara fria från alger kan innehålla sporer av dem. Därför ska du inte heller måla om förrän du har tvättat noga innan. 

Alger sprider sig enkelt

Alger sprids precis som svampar: genom att sända ut mikroskopiska sporer. De finner snabbt en yta att fästa på och därmed har påväxten börjat. När det är varmt och fuktigt växer algerna snabbt, men varken kyla eller torka kan utrota dem. De väntar bara på bättre tider.

Så snart det kommer lite regn eller värme sprider de sig blixtsnabbt. För att få bukt med alger ska de bekämpas effektivt två gånger varje år.

Läs mer: Ska du måla om fasaden? Läs dessa 10 frågor och svar först!

Då ska du ta bort algerna

Den första gången är på våren, när den frostfria perioden är över. Då ska alla sporer och alger dödas. Den andra gången är på hösten, när algerna växter och trivs som bäst.

Det är möjligt att skura, skrapa och borsta bort synliga alger, men det sitter alltid några sporer kvar som du inte kan se. Om behandlingen ska vara effektiv blir det nödvändigt att använda kemiska medel.

Behandla hela ytan

Tänk på att behandla hela ytan, alltså hela väggen eller hela terrassen. För även om du inte ser alger överallt på till exempel terrassen, så finns de där, och nästa år dyker de upp fullt synliga där du inte har behandlat.

Läs mer: Lägga om taket själv eller inte?

Medel för alger

Lägg helst på medlet med spruta, och vänta till en vindstilla dag. Med en trädgårdsspruta blir det lätt att dosera och att rikta spraystrålen. Vissa medel kan även läggas på med pensel eller rulle. Behandla inte fläckvis utan spruta hela området.

Låt medlet få verka – inte bara några timmar utan kanske ett par veckor. Avsluta med att spola de behandlade ytorna med vatten. Borsta gärna samtidigt med halvmjuk borste för att få bort de sista sporerna.

Fågelspillning ger algerna näring. Töm fågelbadet, spruta på algdödande medel och låt medlet verka några dagar. Tvätta eller borsta sedan rent och fyll badet med friskt vatten.

 

Tänk på miljön

Det finns många mer eller mindre miljövänliga medel att välja bland. Flera av dem är klassade som bekämpningsmedel och det innebär att de ska hanteras med varsamhet. Följ bruksanvisningen noga!

  • Algpåväxt på en fasad kan du försöka få bort med mjuk borste och vatten.
  • Stenplattor kan skuras rena med vatten och skurborste. Tillsätt gärna fin sand medan du skurar.
  • Om du använder spruta med algdödande medel, kan vinden bära iväg medlet till blomrabatter.
  • Täck över växter som du vill skydda mot medlet, som angriper alla växter.
  • Medletverkar bättre om du först har tagit bort alger och mossa.
  • Fäll eventuellt stora träd som ger skugga och som ger upphov till algsporer.

Läs mer: Byta eller tvätta taket?

Minivarning

Högtryckstvätten är effektiv när du vill ha bort synlig algpåväxt och mossa. Men alla ytor är inte lika hårda och tål därför inte det hårda trycket lika bra. Stenplattor, betong, granit och allt trä kan förlora sin släta yta, och det är illa – för då får algerna ännu bättre förutsättningar.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar