Välj rätt ytterdörr

Ytterdörren är förmodligen en av de viktigaste beståndsdelarna i ett hem, oavsett om du bor i villa, radhus, sommarhus eller lägenhet. Den håller oönskade gäster borta, ger ett tillfälligt skydd vid brand och ser till att ditt boende är värme- och ljudisolerat. Men hur väljer man rätt ytterdörr?


Joel Roman är merchandiser på Swedoor, Niklas Sjödén är chef över produktorganisationen på Inwido Sverige och Maria Eriksson arbetar som produktspecialist på Mockfjärds. Vi bad dessa dörrexperter att förklara några grundläggande saker man bör ta i akt när man ska byta ut sin ytterdörr.

– Den främsta anledningen till att folk byter dörr i dag är att äldre dörrar inte är lika energisnåla som nyare dörrar. Man byter alltså för att slippa kallras i hallen. Många byter också för att de renoverar huset, och passar på att fräscha upp fasaden med en ny fin ytterdörr, säger Niklas Sjödén. 

Märkning på dörrar – så tyder du dem

 CE-märkning

Alla ytterdörrar som säljs inom EU måste vara CE-märkta, samma krav gäller i alla länder inom EU. CE-märkningen syftar till att riva handelshinder genom att möjliggöra jämförelse mellan olika produkters egenskaper. CE-märkningen reglerar hur egenskaper ska fastställas, vilka egenskaper som ska redovisas och hur de ska redovisas. Däremot ställer CE-märkning inte krav på att egenskaper ska uppnå viss nivå, utan endast att de ska redovisas. Det är byggherrens ansvar att kontrollera att de redovisade egenskaperna uppfyller nationella byggregler.

P-märkning

P-märking är en frivillig kvalitetsmärkning som bland annat ställer krav på nivå av de egenskaper som redovisas i CE-märkning, krav på ingående komponenter samt kontroll av tillverkningsprocessen. En p-märkt produkt uppfyller de grundläggande egenskapskraven i svenska byggregler, innehåller beständigt material samt är tillverkad i en kontrollerad process.

SFDK — Svensk Fönster & Dörrkontroll

En frivillig märkning inom branschen som visar att dörren uppfyller ett antal grundkrav.

EI-graden

Visar hur länge dörren klarar av att förhindra brandspridning. Till exempel innebär EI30 att dörren håller mot brand i 30 minuter.

U-värde

Till skillnad från EI-graden strävar man i regel mot ett så lågt u-värde som möjligt, eftersom ju lägre u-värde desto bättre isolering får du. I dag menar man att 1,0 är ett bra u-värde, och det kan vara värt att notera att till exempel glaspartier i dörren kan göra att dörren får ett högre u-värde och därigenom blir mindre energieffektiv. Det beror däremot på vilken glaskombination som används och det går att välja in glasalternativ som gör dörren mer energieffektiv.

 Källa

 Tänk på hur dörren ska hänga

– Först och främst ska man välja rätt storlek samt hängning på sin dörr. Därefter bör man också tänka på om dörren ska vara in- eller utåtgående, säger Joel Roman.

 Maria Eriksson anser att kvalitet, lågt u-värde, hög säkerhet och välkomnande design är viktiga egenskaper hos en ytterdörr.

– En ytterdörr ska trygga ditt hem och vara välkomnande. Den ska kunna hålla ute kylan och hålla värmen inne, och inte minst passa huset där den ska sitta!

Välj efter hållbarhet – inte pris

Enligt Joel Roman är standard för den svenska marknaden utåtgående ytterdörrar, och det är det absolut vanligaste som beställs.

 – En viktig sak att komma ihåg är att försöka välja dörr efter hållbarhet, inte pris. Det finns enklare ytterdörrar som jag personligen rekommenderar till förråd och sommarstugor, men inte till villor. Sedan finns det dörrar med högre kvalitet som är mer anpassade för entré- eller villadörrar. Dem är uppbyggda på ett mer massivt sätt och har komponenter som bidrar till en bättre och säkrare dörr.

 – Är man osäker bör man anlita en expert som hjälper en att hitta rätt dörr. En ytterdörr är en investering för framtiden och då är det viktigt att köpa rätt dörr. Genom att köpa ytterdörr som är märkt SFDK vet man att man köpt en dörr av hög kvalitet, berättar Maria Eriksson.

Då ska du byta ytterdörr

– Det är svårt att svara exakt på när det är dags att byta ytterdörr, men det absolut avgörande är ju ifall dörren visar en bristande kvalitet och exempelvis läcker in ljus, ljud eller vatten. Det är viktigt att man fortfarande har en dörr som håller tätt för att det ska fylla sin funktion. Sedan så är ju åldern en bidragande faktor då exempelvis säkerheten på dörrarna utvecklas hela tiden. En nyare dörr är i regel mer säker än en gammal dörr, säger Joel.

 Maria Eriksson instämmer:

– Din ytterdörr bör bytas när den blivit den svaga punkten i klimatskärmen, eller dålig ur säkerhetsaspekt.

Läs mer: Snickar-Björn: 5 svar om fönster och dörrar

Väder och vind – så tänker du

– Det är viktigt att tänka på hur utsatt dörren är för väder och vind. Till exempel bör man undvika att sätta en mörk ytterdörr i söderläge eftersom mörka dörrar är litet känsligare för sol. Risken finns att dörren böjer sig, eller bleknar. Vill man ändå göra det så brukar vi rekommendera att man sätter ett skärmtak över ytterdörren. Det kan även vara bra att ha emot regn, menar Joel.

Så hittar du dörr med kvalitet och säkerhet

– Vid beställning av en ny dörr är säkerhetsklassen föreskriven. På en dörr som man köpt och fått levererad sitter etiketter där eventuell klassning står med. Det är viktigt för oss att dörren är uppmärkt med rätt klassning enligt Europanormer, säger Joel.

Niklas Sjödén menar att många ytterdörrar oftast bara har en standardklassning, medan klassning mot inbrott och brand för det mesta är ett tillval man kan välja.

– Om du har köpt en dörr som ska vara klassad mot inbrott eller brand kan du se det på etiketten; en brandklassad dörr kan ha märkningen ”EI30”, som betyder att den står emot brand i 30 minuter. 

 – Om ytterdörren är SFDK-märkt är det ett intyg på att dörren är av hög kvalitet. Ytterdörren har säkerhetsgångjärn med bakkantssäkring, hakregellås och 3-glas isolerruta. Vilket lås dörren är utrustad med är också betydande. Låset ASSA 2002 är utrustat med cylinder på insidan som är säkrare mot inbrott än de lås som endast har ett vred invändigt, säger Maria.

Joel Roman fortsätter:

 – De vanligaste klassningarna för ytterdörr är brand EI30 & säkerhetsklass RC3 enligt EN1627. Som standard på ytterdörrarna är det ingen speciell klassning, utan de är tillval. Man sätter dit de komponenter som behövs för att nå upp till detta.

Material – det här ska du välja

– Olika material är ju bra på olika sätt. Det vanligaste på marknaden är att man har en cellplastkärna, vilket vi har på våra enklare ytterdörrar. På våra dörrar med högre kvalitet har vi en kärna gjord av tretex — träfiber — som ger dörrarna en mer massiv och hållbar känsla. Materialet har även en väldigt bra ljud- och bullerreducerande funktion, säger Joel.  

– Det handlar snarare om att prioritera vilka påfrestningar dörren är testad för att klara, än att stirra sig blind på materialet. P-märkning från RISE (för detta SP) som ställer krav på att dörren ska stå emot vissa påfrestningar när det gäller bland annat vind och vatten. Annars är det viktigaste, i vårt nordiska klimat, att välja en dörr som har ett bra ytskikt. Det vill säga en bra färg som tål sol och regn, utan att slitas ut för snabbt, menar Niklas.

Maria Eriksson avslutar: 

– En ytterdörr i träfanér måste oljas, medan en målad dörr bara bör tvättas av. En dörr i ljus färg blir mindre solblekt än en mörk. Men det är såklart tycke och smak som avgör i slutändan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar